Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Spanje ten koste van Zweden naar finale na doelpuntrijke slotminuten

Kevin van Nunen

Geupdate 15/08/2023 om 17:41 GMT+2

Spanje heeft zich ten koste van Zweden geplaatst voor haar eerste finale op het WK vrouwenvoetbal. Na een late gelijkmaker leek de halve eindstrijd af te steven op een verlenging, maar Olga Carmona besliste anders. Uit een korte corner nam ze de bal aan om die via de onderkant van de lat binnen te trappen, waarmee ze in Auckland vanaf randje zestien de heldin van de avond werd.

Olga Carmona (rechts) wordt bejubeld door haar ploeggenoten als ze voor de 2-1 heeft gezorgd tegen Zweden

Foto: Getty Images

Even leek Salma Paralluelo opnieuw matchwinnares te worden. Paralluelo maakte al een einde aan de WK-droom van de Oranje Leeuwinnen (2-1) en leek ook de Zweedse hoop aan duigen te schieten, toen ze in de 81ste minuut een afvallende bal voor de voeten kreeg en met succes afvuurde. Spanje telde al af naar de finale, maar dat was gerekend buiten Rebecka Blomqvist.
Blomqvist bleef beheerst toen ze de bal naar zich toe kreeg gekopt en klopte de Spaanse doelvrouw met een gerichte poging in de verre hoek. Lang kon Zweden echter niet genieten van de gelijkmaker. De aftrap was amper genomen of de bal lag alweer in het doel, dit keer door toedoen van Carmona.

Zweden concentratie kwijt na gelijkmaker

Zweden was nog in de wolken van de gelijkmaker en stond niet op te letten bij een corner, waarna de vrijstaande Carmona de bal kreeg toegespeeld. De Spaanse had de tijd om eens goed aan te leggen en deed dit dan ook. Ze liet de Zweedse keepster kansloos via de onderkant van de lat. Het zou de beslissing blijken.
De halve finale kon constant allebei de kanten op, maar het meeste initiatief lag bij Spanje. Dit was echter nog geen garantie op de beste kansen. Zweden had zomaar op voorsprong kunnen komen. Alba Redondo had het echter ook eerder in Spaans voordeel kunnen beslissen.

Allerlei topspeelsters niet beschikbaar

De Spaanse victorie is des te opmerkelijker als je bedenkt dat zeker tien topspeelsters niet beschikbaar zijn onder bondscoach Jorge Vilda. Zo’n vijftien speelsters, vooral van FC Barcelona, keerden zich tegen Vilda, toch al sinds 2015 bondscoach, maar de Spaanse bond behield het vertrouwen.
De precieze details zijn wat onduidelijk, maar één en ander heeft te maken met het topsportklimaat rond de nationale ploeg. De sfeer in de kleedkamer zou niet fijn zijn, evenals de manier waarop Vilda omging met blessures. Het samenstellen van zijn selecties kon ook al niet op goedkeuring rekenen bij de opstandelingen.

Op herhaling tegen Wiegman?

Slechts een enkele speelster stelde zich vervolgens alsnog beschikbaar voor het WK 2023. Topspeelster Alexia Putellas is altijd voor haar land blijven spelen. Opvallend was dat de bondscoach door de speelsters na de gewonnen halve finale volop werd betrokken in de festiviteiten.
Spanje speelt in de finale tegen favoriet Engeland of verrassing Australië. Een ontmoeting met de Engelsen zou een herhaling betekenen van de kwartfinale op het laatste EK, in de zomer van 2022. Toen won de ploeg van Sarina Wiegman onderweg naar de Europese titel na verlenging met 2-1.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie