Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Liga | Barcelona beschuldigd van mogelijke omkoping – Kantoor Spaanse scheidsrechtersbond doorzocht

Friso Moison

Gepubliceerd 29/09/2023 om 15:37 GMT+2

FC Barcelona wordt door de voornaamste onderzoeksrechtbank in Barcelona beschuldigd van mogelijke betrokkenheid bij omkoping. Hoofd van de rechtbank, Joaquín Aguirre, heeft naar aanleiding hiervan via een rechtelijk bevel de gebouwen van de Spaanse scheidsrechtercommissie laten doorzoeken. Dit is een nieuwe twist in het onderzoek naar de club.

A corner flag with the badge of FC Barcelona flies

Foto: Getty Images

Het draait hier om de zaak Negreira. Barcelona wordt ervan verdacht tussen 2001 en 2018 meer dan 6,5 miljoen euro te hebben betaald aan een bedrijf in handen van José Maria Enriquez Negreira, de voormalig vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtercommissie. Volgens Spaanse media probeerde Barcelona hiermee invloed uit te oefenen op scheidrechters.
De oud-voorzitters van de club, Josep Maria Bartomeu en Sandro Rossel, zouden betrokken zijn bij de transacties naar Negreira. Onderzoeksrechter Aguirre zei eerder deze maand al dat Barcelona mogelijk heeft geprofiteerd van ‘systemische corruptie’. De rechtbank onderzoekt bijna twee decennia aan activiteiten bij de scheidsrechterscommissie van de Spaanse bond.
De Spaans kampioen van vorig jaar stelt zelf dat het alleen betaalde voor technische adviesrapporten over scheidsrechters, maar nooit invloed probeerde uit te oefenen op hun beslissingen in wedstriiden.

Lopende zaak

Het huidige onderzoek is een nieuw dossier in de zaak die begin dit jaar aan het licht kwam. In maart kwam namelijk al naar buiten dat er onderzoek werd gedaan naar Barcelona vanwege corruptie, fraude en vervalsing van documenten.
Joan Laporta, de huidige voorzitter van Barcelona, liet in april duidelijk weten wat hij toen vond van de beschuldigen. “Dit is een campagne om de reputatie van de club in diskrediet te brengen, met lasterlijke insinuaties die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Het doel van de zaak is een van de symbolen van Catalonië te vernietigen.”
Barcelona-coach Xavi, kreeg tijdens een persconferentie vragen naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen. De oud-middenvelder en legende van de club reageerde: “Je kent mijn mening over de zaak-Negreira. Volgende week is er weer een verhaal over de zaak. En over vijftien dagen nog een. En over anderhalve maand weer. Ik heb nooit, echt nooit, het gevoel gehad dat scheidrechters ons hebben voorgetrokken.”
Als reactie op het nieuws dat de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil een huiszoeking heeft gedaan op het hoofdkantoor van de scheidsrechterscommissie, zei La Liga president Javier Tebas dat het een erg belangrijk onderzoek is en dat er daarom toestemming is gegeven voor de huiszoeking. La Liga is zelf ook aanklager in de zaak, net als Real Madrid.
Of de zaak ook invloed gaat hebben op het veld kunnen we vanavond zien wanneer Barcelona het thuis opneemt tegen de tegenstander van PSV komende week in de Champions League: Sevilla.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot tennis volg je natuurlijk gewoon hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie