Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Liga | Frenkie de Jong en Xavi spreken schande van gedrag Getafe na potsierlijke eerste wedstrijd

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 14/08/2023 om 10:41 GMT+2

Voetballiefhebbers voelen zich voor de gek gehouden op de eerste speeldag van La Liga. Wie dacht een leuk potje voetballen te kijken, kwam bedrogen uit tijdens Getafe - FC Barcelona (0-0). Door wangedrag en uitlokking bij Getafe werd er nauwelijks gevoetbald, vielen er drie rode kaarten en is de vraag op ieders lippen: hoe kunnen we dit voorkomen? Frenkie de Jong en Xavi spreken er schande van.

Frenkie de Jong

Foto: Getty Images

Barcelona begon aan het nieuwe Spaanse voetbalseizoen als regerend kampioen en was er in de voorstad van Madrid op gebrand om direct drie punten in de tas te stoppen. Vooraf was uiteraard duidelijk dat een tripje naar Getafe geen pretje was, maar het overtrof alle slechte verwachtingen.
Er werd in het Coliseum Alfonso Perez niet of nauwelijks gevoetbald. In plaats daarvan werd de ene na de andere overtreding gemaakt, ook was er volop sprake van uitlokking, treiterijen en het belagen van de scheidsrechter. Raphinha ging zo slecht op het gedrag van de Getafe-spelers dat hij uit pure frustratie een elleboog uitdeelde en de eerste rode kaart kreeg.

19 minuten blessuretijd

Ook Barcelona-trainer Xavi werd weggestuurd (wegens commentaar op de leiding) en tussendoor moest Jaime Mata vervroegd douchen toen de grens van de scheidsrechter zowaar eens werd overschreden. Met voetbal had het allemaal maar weinig te maken, de in totaal 19 minuten blessuretijd ten spijt.
Let wel, die 19 minuten kwam niet tot stand op basis van een blessure of ander lang oponthoud, maar was simpelweg het gevolg van een staaltje Bordalismo, zoals het mensonterende spel van Getafe ook wel bekend staat, vernoemd naar de teruggekeerde trainer José Bordalás. Ajax weet er alles van, want het trapte ook eens in de val van Getafe. Dieptepunt was een over het veld rollende Ryan Babel.

Frustratie bij Frenkie

De reacties na Getafe - Barcelona liegen er niet om. Fans werden horendol, tv-kijkers beleefden maar weinig plezier en de arbiter stond erbij en keek ernaar. “Het is ongelooflijk dat dit kan gebeuren in La Liga. We kregen 9 minuten blessuretijd, maar het hadden er 25 of 30 moeten zijn. Er was alleen maar sprake van tijdrekken…”, liet Frenkie de Jong zijn frustratie de vrije loop.
“Het was gênant, het wordt hoog tijd dat scheidsrechters hier eens tegen optreden. We weten dat er één en ander beter moet aan onze zijde om de landstitel te prolongeren, maar wat hier vanavond allemaal is gebeurd… De Spaanse voetbalbond moet aan het werk.”

Schorsing voor Xavi

“Ik vertelde de scheidsrechter dat Getafe te vaak wegkwam met grof spel, terwijl wij wel werden afgefloten. Daarop werd ik weggestuurd, het zij zo… De scheids heeft deze wedstrijd laten ontsporen. Als dit het product is dat La Liga wereldwijd aan voetbalfans wil verkopen, denk ik niet dat we veel fans overhouden”, reageerde trainer Xavi in zeer felle bewoordingen.
“Ik snap het heel goed als mensen geen zin hebben om naar zulke wedstrijden te kijken. We hebben vandaag geen wedstrijd gevoetbald, het was een absolute schande”, vervolgde Xavi zijn tirade. Als gevolg van de rode kaart wacht Xavi een schorsing van twee wedstrijden, na zijn uitspraken wordt dit wellicht opgehoogd.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie