Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | 'Man City brak meer dan 100 Financial Fair Play-regels', puntenaftrek en zelfs degradatie behoort tot opties

Maurits ten Kate

Geupdate 06/02/2023 om 13:36 GMT+1

Opnieuw een groot schandaal in het Britse voetbal: Manchester City wordt ervan beschuldigd meer dan honderd financiële regels te hebben overtreden. Mochten de claims bewezen worden, dan kunnen de 'Citizens' serieus gestraft worden voor hun malversaties. Een paar jaar geleden ging de UEFA ook al eens achter City aan voor financieel wanbeleid, maar toen sprak het CAS in City's voordeel

Manchester City in een CL-duel met Club Brugge.

Foto: Eurosport

De aanklachten tegen de Engelse regerend kampioen hebben betrekking op financiële informatie met betrekking tot (sponsor)inkomsten, details van premies van managers en spelers en het breken van de PaS-regels (profitability and sustainability), die ervoor moeten zorgen dat clubs er een gezonde huishouding op nalaten.
In een verklaring van de Premier League wordt gesteld dat de club uit het noordwesten van Engeland de regels van september 2009 tot medio 2018 heeft geschonden. Een onafhankelijke commissie zal nu onderzoek gaan doen naar de beschuldigingen.

Verbannen uit Champions League

In februari 2020 werd de club uit Manchester al verbannen uit de Champions League en kreeg het een boete van 25 miljoen pond nadat bleek dat de club de Europese voetbalbond UEFA ernstig had misleid. Daarbij waren er verschillende financiële fair play-regels overtreden. Nadat City verhaal ging halen bij het onafhankelijk sporttribunaal CAS werd de uitspraak gedeeltelijk teruggedraaid.
De club is sinds het nieuws bekend is geworden nog niet met een verklaring gekomen.

Reactie City

Inmiddels is City met een verklaring gekomen. In de verklaring zegt de club het volgende.
"Manchester City FC is verrast door de publicatie van deze vermeende schendingen van de Premier League-regels, vooral gezien de uitgebreide betrokkenheid en de enorme hoeveelheid gedetailleerd materiaal die de EPL heeft gekregen."
De club is blij dat een onafhankelijke commissie de zaak gaat beoordelen, om zo op onpartijdige wijze de uitgebreide hoeveelheid onweerlegbaar bewijsmateriaal dat bestaat ter ondersteuning van haar standpunt in overweging te nemen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie