Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Premier League | Heftig protesteren bij de scheidsrechter? Voortaan volgt gelijk gele kaart

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 01/08/2023 om 09:47 GMT+2

De FA heeft voor aanvang van seizoen 2023/2024 van de Premier League besloten zijn scheidsrechters in bescherming te nemen. Het is de beleidsbepalers een doorn in het oog dat er regelmatig hevig wordt geprotesteerd door spelers, trainers en stafleden. In een poging dit eindelijk tegen te gaan, wordt voortaan gelijk een gele kaart gegeven.

Zulke taferelen zijn de FA een doorn in het oog en daarom gelden er nieuwe regels

Foto: Getty Images

Het betwisten van beslissingen van de scheidsrechter is iets wat slecht afstraalt op het voetbal, de fans op de tribunes ook niet bepaald rustiger houdt en zelfs gevolgen heeft in het weekend op de amateurvelden. Het is tijd om een streep te trekken, vindt de FA, en weer het goede voorbeeld te geven.
Als twee of meer spelers van dezelfde ploeg een scheidsrechter omsingelen om hevig te protesteren, volgt direct een gele kaart. Maar er is meer. Trainers mogen niet langer het veld op om in conclaaf te gaan met een arbiter, ook niet in de rust of na afloop.

Mourinho

Verder mogen leden van een technische staf geen technologie (beelden) meer gebruiken om de discussie aan te gaan met de arbitrage. Hiervan is een bekend filmpje van José Mourinho, die het betreffende moment zelf niet eens ziet, maar door zijn assistent wordt geattendeerd en zich vervolgens boos en opgewonden naar de vierde man spoedt.
Hoewel er tijdens de eerste speelronden van de Premier League waarschijnlijk streng wordt opgetreden, is het met zulke maatregelen altijd de vraag hoe dit werkt op de langere termijn. Na verloop van tijd komt de klad er vaak in, al kan het een figuurlijk duwtje in de rug zijn dat werkelijk iedereen het wangedrag van spelers en trainers zat is.

Minderheid mag het niet verpesten

Vandaar dat de FA de touwtjes nu strakker in handen neemt en arbiters opdraagt om spelers en staf kort te houden. “We pakken wangedrag aan omdat een kleine minderheid het niet voor ons allemaal mag verpesten”, zo verklaart de Engelse voetbalbond de nieuwe regels. Clubs en spelers die in de fout blijven gaan, kunnen zware boetes verwachten. Over schorsingen wordt echter niet gesproken.
Hoewel dit soort maatregelen vaak vanuit de grootste competities naar beneden druppelen richting de kleinere competities – en dus de eredivisie – lijkt het erop dat de KNVB al op deze trein is gesprongen. Vooral na de bekerfinale tussen Ajax en PSV was de maat vol. Er werd amper gevoetbald...
Daarom is ook de KNVB van plan om wangedrag op de velden komend seizoen serieus aan te pakken.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie