Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Serie A | Historische derde scudetto kan Napoli nauwelijks meer ontgaan dankzij tandem Kvaratskhelia-Osimhen

Sander Grasman

Geupdate 28/04/2023 om 17:24 GMT+2

De hondstrouwe aanhang moet al 33 jaar wachten op een nieuwe landstitel, maar met zeventien punten voorsprong en nog maar zeven wedstrijden te spelen, lijkt het een kwestie van tijd voor Napoli de derde scudetto uit de clubhistorie behaalt.

De derde scudetto kan Napoli nauwelijks nog ontgaan en dat willen de Napolitanen weten.

Foto: Getty Images

Eigenlijk is het al tijden aftellen geblazen voor de Napoli-supporters. Al sinds het begin van het seizoen staan de Partenopei soeverein aan kop van de Serie A en gedurende het jaar bleef de voorsprong op de clubs uit het rijke noorden zinderogen groeien.
Dat lag voor het seizoen helemaal niet zo voor de hand. Afgelopen zomer brak Napoli namelijk nog met het verleden. Clubtopscorer Dries Mertens en Lorenzo Insigne, Napolitaan en kind van de club, mochten gratis vertrekken, terwijl respectievelijk Chelsea en Paris Saint-Germain grote bedragen overmaakten voor de ijzersterke verdediger Kalidou Koulibaly en middenvelder Fabian Ruiz.

VREEMDELINGENLEGIOEN

In hun plaats werden vooral exotische verrassingen naar het Stadio Diego Armando Maradona gehaald. Zuid-Koreaan Kim Min-jae en Uruguayaan Mathias Olivera moesten onder anderen het gat dat het vertrek van Koulibaly achterin achterliet opvullen, terwijl de Georgiër Khvicha Kvaratskhelia voorin voor creatieve impulsen moest gaan zorgen.
Vooral die laatste aankoop betaalde zich dubbel en dwars uit. Kvaradona is een sensatie in Zuid-Italië en met de dag lijkt het bedrag dat voor de rappe buitenspeler betaald moest worden lager en lager.
De Georgiër stond onder contract bij Rubin Kazan, maar mocht door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne terugkeren naar Dinamo Batumi in zijn geboorteland. Zijn terugkeer zou van korte duur zijn, want enkele maanden later stond Cristiano Giuntoli voor hem op de stoep.
De sportief directeur van Napoli bouwde samen met de kleurrijke voorzitter Aurelio de Laurentiis en coach Luciano Spalletti aan een nieuwe ploeg en zij zagen in Kvaratskhelia een mogelijke erfopvolger van de Argentijn wiens naam het stadion inmiddels draagt.

VICTOR OSIMHEN

Kvaratskhelia vormt voorin een uitstekende tandem met Victor Osimhen. De Nigeriaanse spits werd al enkele jaren geleden voor veel geld binnengehaald, maar kon door verschillende ernstige blessures nog weinig betekenen voor zijn nieuwe club.
Dit jaar is het echter een ander verhaal. De maandenlang gemaskerde spits scoort in eigen land en Europees aan de lopende band en is inmiddels een van de meest begeerde aanvallers op de internationale velden. De kans dat hij voor minder dan 100 miljoen mag vertrekken uit Napels lijkt klein.

CHAMPIONS LEAGUE

In de Champions League lieten de Napolitanen al in de groepsfase zien dat zij ook op dat podium een ploeg zijn geworden om rekening mee te houden. Zowel Liverpool als Ajax werd getrakteerd op een stevig pak slaag.
Naast de sterke voorhoede viel in die wedstrijden ook het uitgekiende middenveld op. Piotr Zielinski, Andre-Frank Zambo Anguissa en Stanislav Lobotka speelden gemakkelijk onder de druk uit en zorgden ervoor dat de Italiaanse ploeg keer op keer gevaarlijk kon worden. Het leverde in Amsterdam een eclatante 6-1 zege op.
Door de knappe prestaties groeide men zelfs uit tot kandidaat op de eindzege, maar die droom spatte uiteen in de kwartfinale. Opvallend genoeg bleek daarin namelijk AC Milan, dat in de eigen competitie mijlenver achter staat, over twee wedstrijden te sterk.

SALERNITANA-THUIS

Sindsdien kan het vizier dus weer volledig op de Serie A, al was eigenlijk rond de jaarwisseling duidelijk dat de Scudetto Napoli nauwelijks meer kan ontgaan. Die titel kan komende zondag definitief behaald worden. Als de ploeg zelf van laagvlieger Salernitana wint en Lazio punten morst in San Siro tegen Internazionale, dan is de Napolitaanse titel en feit.
Slechts 24 uur van tevoren kregen de Napolitanen overigens pas te horen dat zij niet op zaterdagmiddag, zoals aanvankelijk gepland stond, hun potentiële kampioenswedstrijd zullen afwerken, maar een dag later - gelijktijdig met het duel Inter-Lazio.
Zodra het zover is, zal er in de havenstad een volksfeest van jewelste uitbreken. De fans smachten al sinds het tijdperk van Maradona naar een titel en nu die dusdanig dichtbij is, lijkt de stad zich onder de rook van de Vesuvius op te kunnen maken voor een uitbarsting van vreugde.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van Formule 1 tot veldrijden en van voetbal tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie