Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Serie A | Napoli dan toch kampioen – met chaos op veld van Udinese en vuurwerk in Napels tot gevolg

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 05/05/2023 om 08:33 GMT+2

In de 33ste speelronde van de Serie A werd Napoli dan alsnog kampioen. Vorige week stond het kampioensfeest gepland in de speciaal verzette thuiswedstrijd tegen lokale tegenstander Salernitana, maar was een gelijkspel niet genoeg voor de ‘Scudetto’. Nu is de titel die Napels 33 jaar ontging er alsnog en dat had mooie, maar ook minder mooie gevolgen.

Napoli-fans bestormden het veld in de Dacia Arena van Udinese

Foto: Getty Images

Alles was afgelopen zondag gereed in Napels. Vuurwerk, echt veel vuurwerk en alle heldenvereringen in de stad waren klaargemaakt om de derde landstitel uit de historie van de club te vieren. In de jaren van Diego Maradona waren er twee kampioenschappen gevierd, sindsdien werd er in Napels altijd wel mooi gevoetbald, maar zonder resultaat.
Tot dit seizoen. Napoli ging als een komeet van start in de Serie A en ‘i Partenopei’ zagen alle concurrenten week per week meer punten verliezen. Toen dit voorjaar eindelijk de klad erin kwam bij de blauwhemden, was het verschil al dermate groot dat de competitie niet meer spannend kon worden.
Dus was het wachten op het kampioenschap en hadden heel veel supporters – van over de hele wereld – berekend dat Napoli thuis tegen streekgenoot Salernitana kampioen zou worden, vorig weekend dus. Fans uit alle hoeken en streken waren afgereisd, maar Boulaye Dia zorgde voor een domper op de feestvreugde.

Gelijkspel

Dus kon Napoli op een troosteloze donderdagavond in de Dacia Arena in Udinese landskampioen worden. Niet per se de meest inspirerende plek langs de A23 die van Palmanova zo richting de Dolomieten en de Oostenrijkse grens voert, maar toch hadden veel Napoletanen – de club heeft dan ook fans in het hele land – de tocht gemaakt naar Friuli.
Heel even leek het erop dat ook deze reis voor sommigen een trip zonder succes zou worden. In de dertiende minuut scoorde Udinese-middenvelder Sandi Lovric met een fraaie trap met rechts en kwamen de ‘Bianconeri’ op voorsprong.
Het duurde lang voor Napoli de gelijke stand op het scorebord kon zetten. Enkele minuten na rust kregen de bezoekers een corner, waarna via een scrimmage de bal voor de voeten van spits Victor Osimhen kwam. Afgelopen zondag miste hij nog genoeg mogelijkheden om zijn ploeg kampioen te maken, deze keer lukte het wel omdat er in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer gescoord werd.

Vuurwerk op en naast het veld

Na het laatste fluitsignaal een reden voor de massaal toegestroomde Napoli-fans – meer dan de helft van het stadion bestond uit bezoekende supporters – om het veld te betreden en hun helden te vereren. Al was er bij sommigen niet echt vereren bij; sommige spelers werden belaagd voor hun wedstrijdshirt.
Bij de Poolse middenvelder Piotr Zielinski ging het er iets hardhandiger aan toe. De fans stormden werkelijk waar naar de Pool toe en trokken het shirt met rugnummer 20 nog net niet van zijn lijf. Ook kwamen er Ultras van Udinese op het veld, die op hun beurt weer de confrontatie aangingen met Napoli-fans. Het leverde een grimmige sfeer op.
In de stad Napels zelf was inmiddels een zee van vuurwerk aangestoken en zo werd de club van de stad weer op gekende wijze in het zonnetje gezet. De Amalfi-kust werd voorzien van een zee van kleuren aan de donkere hemel, een adembenemend tafereel.
In de Champions League werd Napoli onlangs uitgeschakeld door AC Milan, dat het in de halve finale opneemt tegen stadsgenoot en aartsrivaal Internazionale. Italië heeft zo voor het eerst sinds het seizoen 2016/2017 – toen Juventus de finale met 4-1 verloor van Real Madrid – weer eens een finalist in het kampioenenbal.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van Formule 1 tot veldrijden en van voetbal tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie