Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Champions League | Napoli en Barcelona in evenwicht, Arsenal verliest in slotseconden van FC Porto

Douwe de Vries

Geupdate 21/02/2024 om 23:46 GMT+1

Tijdens twee matige Champions League-wedstrijden hebben grootmachten Barcelona en Arsenal teleurstellende resultaten geboekt. De ploeg van de geplaagde coach Xavi speelde met 1-1 gelijk tegen Napoli. Arsenal ging in de slotseconden onderuit bij FC Porto. Het doelpunt van de Braziliaan Galeno van Porto was het hoogtepunt van de avond.

Coach Xavi van Barcelona hoopt nog in de Champions League iets van het seizoen te kunnen maken

Foto: Getty Images

Wat kan het seizoen van Xavi zijn FC Barcelona nog redden? Die vraag lijkt een retorische. Champions League-winst. Het lijkt kansloos voor de titel in Spanje. Daarnaast neemt de kritiek op Xavi zijn ploeg met de week toe. Zelf won de middenvelder vier keer het Kampioenenbal met zijn grote liefde. Hoe groot is die kans nu voor het huidige team van Frenkie de Jong en co? Het gaat lang niet meer zo makkelijk en standaard zoals in de tijd van de Xavi’s en Iniesta’s. De absolute Europese grootmacht van weleer is Barcelona niet meer. Toch: de Champions League is een toernooi op zichzelf en daarin kan het pieken.

De briljante ex-middenvelder maakte eind vorige maand bekend te zullen afzwaaien als trainer van de Catalanen. Een ultiem afscheid zou natuurlijk de toernooizege zijn. Emotioneel en hard over zijn club was Xavi op het moment dat hij tijdens een persconferentie zijn besluit verder toelichtte. "Bij Barça geven ze je elke dag het gevoel dat je waardeloos bent."

Volledige focus

Daarna stelde Xavi nog eens hard: “Pep Guardiola had me dat al verteld, net als Ernesto Valverde. En Luis Enrique heb ik met mijn eigen ogen zien lijden in de dug-out toen ik speler was. Ons werk wordt niet naar waarde geschat. De eisen hier zijn simpelweg te hoog."
Doordat Barcelona ook in de Copa del Rey is uitgeschakeld, kan het wel de volledige focus op de Champions League leggen. Daarin trof het vanavond dus voor het eerst Napoli in het Stadio Diego Armando Maradona. Het achtste finale-duel was zeker in de eerste helft nauwelijks het aanzien waard. Napoli kwam eigenlijk tot geen enkel dreigend moment. Keeper Alex Meret had enkele goede reddingen. Uit de draai wist Lewandowski niet te scoren. Ook op een harde schotmogelijkheid van Gündogan had Meret het overtuigende antwoord.

Uitgebluste coach

Meer spektakel was er in de tweede helft. Na eerst weer een mogelijkheid via Gündogan, opende Robert Lewandowski de score in de 60e minuut. Een bekende bekeken schuiver van de Pool betekende dan eindelijk de openingstreffer in het tegenvallende topaffiche. Eigenlijk bij het eerste moment van die andere topspits aan de overkant, Victor Osimhen, was het raak. In de 75e minuut draaide de Nigeriaan fraai open en schoot de bal langs doelman Marc-Andre ter Stegen.
Vervolgens had Barcelona het zwaar, tot de werkelijk allerlaatste seconde. Uit het niets schoot Gündogan nog bijna raak. Een 1-2 overwinning zou te veel zijn geweest voor de Catalanen. Zal ook de uitgebluste coach Xavi moeten toegeven.

Aan hun stand verplicht

FC Porto-Arsenal was eveneens een weinig opwindende wedstrijd. Het duurde zelfs tot de allerlaatste seconden voor het hoogtepunt van de avond. Met een schitterend doelpunt zorgde de Braziliaan Galeno voor 1-0 in de 94e minuut. Daarna klonk ook meteen het laatste fluitsignaal. Daarvoor was Arsenal eigenlijk alleen gevaarlijk met een kopbal op de lat van Saka in de eerste helft.
De returns van beide wedstrijden zijn op 12 maart. Om 21.00 uur trappen Arsenal en Barcelona dan af in het Emirates Stadium en Camp Nou. Hopelijk worden de affiches dan wat aantrekkelijker. De Champions League-fenomenen uit Londen en Barcelona zijn het eigenlijk aan hun stand verplicht.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie