Serie A | Napoli ziet kampioensfeestje verstierd worden door streekgenoot Salernitana

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 30/04/2023 om 17:22 GMT+2

In de Serie A kon de landstitel al in de 32ste speelronde naar Napoli gaan, maar streekgenoot Salernitana stak daar een stokje voor. Terwijl concurrent Lazio verloor bij Internazionale, verzuimde ‘i Partenopei’ zelf hun feestje in gang te zetten; thuis werd het 1-1 tegen regionale rivaal Salernitana.

Kvicha Kvaratskhelia (rechts) geeft Victor Osimhen (links) een steuntje na een gemiste kans

Aanvankelijk zou de thuiswedstrijd tegen streekgenoot Salernitana op de zaterdag plaats vinden, maar na het vorige speelweekend leek het zo te zijn dat de Napoletanen met een beetje geluk kampioen konden worden.
De clubleiding en de gemeente Napels vroegen dan ook bij de competitiebazen om de wedstrijd op te schuiven naar zondag. Om 12.30 uur stond namelijk Internazionale-Lazio op de agenda en als Napoli op zaterdag won, kon het op zondag kampioen worden zonder te spelen; daar was immers een gelijkspel of verliespartij van de blauwe club uit de hoofdstad voor nodig.

Eerste deel succesvol

In eerste instantie werd het verzoek niet gehonoreerd, maar alsnog kwam er op tijd uitsluitsel: Napoli-Salernitana werd verzet naar zondagmiddag 15.00 uur en het feest kon beginnen. Zo leek het toch. Lazio kwam na een half uur spelen namelijk op voorsprong in San Siro en dus was dat een domper op de voorlopige feestvreugde in de straten van Napels.
Terwijl de tifosi van de club het Stadio Diego Armando Maradona betraden was daar de verlossing: Lautaro Martinez en Robin Gosens draaiden de stand in Milaan volledig om; het werd uiteindelijk 3-1 voor Internazionale. Het eerste vinkje was dus gezet voor de club van sterkhouders Kvicha Kvaratskhelia en Victor Osimhen.

Uruguayaanse verlosser

Het werd een typische kampioenschapswedstrijd: Salernitana verdedigde met alles wat het had en het spel aan Napoletaanse zijde zat vol zenuwen en fouten. Voor de rust werd er nauwelijks iets gecreëerd, temeer omdat baltovenaar Kvaratskhelia niet genoeg positionele hulp van de andere aanvallers kreeg.
In de 62ste minuut kopte linksback Mathías Olivera de thuisploeg op voorsprong uit een corner van Giacomo Raspadori. In de tachtigste minuut kon Kvaratskhelia de voorgift verdubbelen, maar hij schoot met links nipt naast het doel van de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa.

Of toch niet?

In de 84ste minuut kregen de bezoekers een vrije trap op de helft van Napoli. De bal werd vlug genomen en aan de rechterkant werd Boulaye Dia weggestuurd. De Senegalese aanvaller van de ‘granata’ draaide naar binnen en krulde de bal vervolgens met zijn linkervoet in de verre hoek langs Napoli-keeper Alex Meret.
Hoewel Napoli in het vervolg nog aandrong, kwam het niet echt meer in de buurt van de 2-1. Voor de Napoletanen is het nu even wachten op het kampioensfeest, want met nog zes duels te spelen hebben ze een voorsprong van 18 punten en een doelsaldo dat veel gunstiger is dan dat van achtervolger Lazio.
Wint Juventus vanavond uit bij Bologna, komen de ‘bianconeri’ op 17 punten achterstand en heeft Napoli op donderdag 4 mei uit bij Udinese een overwinning nodig voor het kampioenschap. Ieder ander resultaat zorgt ervoor dat de blauwhemden aan een gelijkspel genoeg hebben tijdens hun midweekse bezoekje aan Noord-Italië.