Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Premier League | Luton Town na zenuwslopende penaltyserie voor het eerst naar de Premier League

Sander Grasman

Geupdate 28/05/2023 om 13:00 GMT+2

Luton Town trok op Wembley - na een ijzingwekkend spannende penaltyserie - aan het langste eind ten koste van Coventry City, waarvoor Nederlander Gustavo Hamer nog wel trefzeker was. Daarmee debuteren The Hatters in de Premier League. Ze waren voor het laatst op het hoogste niveau actief in 1992, toen die competitie nog First Division heette.

Luton Town voor het eerst naar de Premier League en na 30 jaar terug op hoogste niveau.

Foto: Getty Images

Negen jaar geleden kwam Luton Town nog uit op het zogenaamde non-league-niveau, het Britse amateurvoetbal, maar nu keert de club dus na dertig jaar terug op het hoogste podium.
De wedstrijd begon nog met een schrikmoment voor de ploeg, toen in de achtste minuut aanvoerder Tom Lockyer plots naar het gras ging. De Welshman moest op ene brancard van het veld, maar liet later vanuit het ziekenhuis weten dat hij de overwinning van zijn teamgenoten uitbundig gevierd had.
Jordan Clark bracht vervolgens wel Luton op prima wijze op voorsprong. Vooral het voorbereidende werk van Elijah Adebayo was van grote klasse. Hij draaide zijn directe tegenstander Kyle McFadzean helemaal tureluurs, alvorens het overzicht te behouden en de bal terug te leggen op Clarke die hem in de korte hoek kon binnenschieten.

HAMER

Na iets meer dan een uur spelen was het dan alsnog gelijk. De Nederlandse middenvelder Gustavo Hamer, de oud-Feyenoorder met Braziliaanse roots die eerder Coventry al naar Wembley had geschoten, stond aan de basis van een aanval die hij uiteindelijk met een beheerste schuiver zelf mocht afronden.
Omdat beide ploegen in het restant van de wedstrijd en in verlenging niet tot scoren kwamen, moesten penalty's de beslissing brengen.
Alle tien de aangewezen spelers verzilverden hun poging, waarna Daniel Potts ook de elfde pingel binnenschoot. Fankaty Dabo, oud-speler van onder meer Sparta en Vitesse, was na de reguliere speeltijd ingevallen en moest nu zijn ploeg in de race houden. Daar slaagde hij niet in. Zijn inzet vloog over de lat en daarmee was het vonnis geveld.

MPANZU

Luton Town keert dus na dertig jaar terug op het hoogste niveau en klimt daarmee in negen jaar vanuit het amateurvoetbal naar de Premier League. Pelly-Ruddock Mpanzu maakte al die promoties mee.
De 29-jarige speler was vanzelfsprekend uitzinnig na de winst op Wembley. "Ik heb het gevoel dat ik het voetbal heb uitgespeeld", liet hij weten tegenover de camera van Sky Sports. "Het gaat de hele zomer feest zijn in Luton."

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie