CL | Oppermachtig Manchester City deelt enorme tik uit aan Bayern München in kwartfinale

Menno Waebeke

Geupdate 12/04/2023 om 10:04 GMT+2

Manchester City staat door een wervelende 3-0-zege op Bayern München met een been in de halve finale van de Champions League. In het eigen Etihad Stadium was de thuisploeg een maatje te groot voor de koploper van de Bundesliga. Doelpunten van Rodri, Bernardo Silva en Erling Haaland zorgden uiteindelijk voor een geweldige uitgangspositie van City voor de return in Beieren.

Rodri zorgde met een prachtige uithaal voor de openingstreffer in Manchester.

Twee Nederlanders begonnen in de basis bij de finalewaardige kraker tussen Manchester City en Bayern München. Nathan Aké kreeg het vertrouwen achterin de defensie bij de thuisploeg en ook Matthijs de Ligt mocht de verdediging van zijn Bayern leiden in deze kwartfinale.
In de stromende regen van Manchester was het de thuisploeg die uitstekend van start ging. De ploeg van Pep Guardiola zette de Duitsers flink onder druk en kwam in de omschakeling nauwelijks in de problemen. Na een klein halfuur spelen resulteerde dat ook in een voorsprong, nadat de Spaanse middenvelder Rodri met links verwoestend uithaalde en de bal in de kruising zag vallen.

Ederson cruciaal

Manchester City kreeg in die eerste helft nog een aantal mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden, maar de Zwitserse doelman Yann Sommer, die de geblesseerde Manuel Neuer vervangt, hield zijn ploeg via zijn voet met een knappe redding op de been.
Na rust kreeg de koploper van de Bundesliga een uitgelezen mogelijkheid op de 1-1, maar de Braziliaan Ederson kon zich onderscheiden met een prachtige redding op een schot van Leroy Sané. Na de wake-up-call van de koploper in de Bundesliga nam Manchester City het heft echter weer in eigen handen. Sommer moest onder meer handelend optreden na een poging van Aké.

Genadeklap

Na zeventig minuten spelen volgde echter een nieuwe klap voor Bayern. Ondanks het uitvallen van spelverdeler Kevin de Bruyne, die vervangen werd door Julian Álvarez, kwam Manchester City op 2-0. Erling Braut Haaland kreeg de bal in scoringspositie, maar bewaarde het overzicht en bediende Bernardo Silva. De Portugees kopte knap de tweede treffer van de avond tegen de touwen.
Bayern München leek flink van slag door het tweede doelpunt en de Franse verdediger Dayot Upamecano grossierde in balverlies achterin bij Der Rekordmeister. Een kwartier voor tijd leek het lot van de Duitsers definitief beslecht. Haaland kon simpel binnen tikken na een kopbal van John Stones.
Met zijn elfde Champions League-doelpunt van het seizoen zet de Noor zijn ploeg met een been in de halve finale. Over een week krijgt Bayern de kans om het onmogelijke te doen en in de eigen Allianz Arena een 3-0-achterstand om te buigen.