CL | Rode kaart Araujo leidt uitschakeling FC Barcelona in - Dortmund in knotsgek duel langs Atletico

Yannick Wezenbeek

Geupdate 18/04/2024 om 16:53 GMT+2

Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund zijn de eerste twee halvefinalisten in de Champions League. De Franse topploeg versloeg Barcelona met 4-1 wat genoeg was na de 3-2 nederlaag in Parijs. Borussia Dortmund wist in een doelpuntrijk en knotsgek duel ook een achterstand uit de heenwedstrijd goed te maken. De Duitsers wonnen met 4-2 van Atletico Madrid.

Een directe rode kaart voor Ronald Araujo betekent in de tweede helft de ondergang van Barcelona

FC Barcelona - PSG

FC Barcelona-PSG was vorige week al een heerlijk spektakelstuk. Daar kwam in de Spaanse kuststad een prachtig vervolg op. De Spanjaarden verdedigden een voorsprong van 3-2 en leken op rozen te zitten toen Raphina al na twaalf minuten de 1-0 maakte in het Estadi Olímpic Lluís Companys.
PSG zette aan maar het ontbrak aan grote kansen. Maar de Fransen werden geholpen toen Ronald Araujo na een klein halfuur een overtreding maakte. Hij trok Bradle Barcola in kansrijke positie naar de grond en moest het veld verlaten.

Eenrichtingsverkeer

Met tien man was het eenrichtingsverkeer in Barcelona. Alleen PSG kwam nog tot aanvallen en dat leidde tot de verdiende gelijkmaker van Ousmane Dembele. De oud-speler van Barcelona maakte zijn tweede doelpunt in de dubbele confrontatie met zijn oude club.
Na rust denderde de Franse club door en liep het uit naar 2-1 via Vitinha. Barcelona had geen antwoord met tien man tot frustratie van Xavi die langs de kant ook moest vertrekken. Hij kon zijn frustratie niet bedwingen en schopte een reclamebord omver. Vijf minuten later voltooide PSG de comeback. Kylian Mbappé was trefzeker vanaf elf meter nadat Joao Cancelo te laat was met een tackle.

Sprankje hoop

PSG leek de wedstrijd rustig uit te kunnen gaan spelen maar toch was er een kwartier voor tijd nog een goede mogelijkheid voor Robert Lewandowski, maar hij stuitte op doelman Ganluigi Donnarumma. Het duel leek beslist maar ook Raphinha kwam nog dichtbij een treffer die voor verlenging zou zorgen. Het zorgde voor hoop bij de Spanjaarden.
Maar het laatste sprankje hoop werd aan flarden geschoten door Mbappé. In de counter sloegen de Fransen razendsnel toe en schoot PSG naar de halve finale van de Champions League.

Borussia Dortmund - Atletico Madrid

Het lijkt wel alsof er geen saaie kwartfinales zijn dit jaar in de Champions League. Doelpunten vallen in alle duels als rijpe appelen en ook de return tussen Borussia Dortmund en Atletico Madrid was om te smullen.
Dortmund, dat in de vorige ronde PSV versloeg, kwam voor rust op een 2-0 voorsprong via Julian Brandt en Nederland Ian Maatsen. Atletico had niks te vertellen in het Signal Iduna Park en leek de offday niet te boven te komen.

Dortmund herpakt zich

Maar na rust veranderde het spelbeeld en knokten de Spanjaarden zich terug. Een eigen doelpunt van Mats Hummels zorgde voor de aansluitingstreffer. Een kwartier later maakte Angel Correa de 2-2 waardoor virtueel Atletico in de halve finale stond.
Maar in drie minuten tijd draaide Dortmund de wedstrijd weer helemaal om. Niclas Füllkrug zette zijn ploeg over twee wedstrijden weer naast Atletico. Sabitzer zette het stadion op zijn kop door de 4-2 binnen te werken.

Herhaling van poulewedstrijd

Dortmund vergat daarna met de nodige kansen de wedstrijd op slot te schieten waardoor het nog spannend bleef. Maar Atletico was onmachtig en wist niet voor een tweede keer terug te komen in de wedstrijd.
Daardoor staan over een paar weken Borussia Dortmund en PSG tegenover elkaar in de halve finales van het miljoenenbal. In de poulefase kwamen beide ploegen elkaar ook tegen. In Parijs werd het 2-0. In Dortmund hielden ze elkaar in evenwicht (1-1).