Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UECL | Kan AZ in voetsporen Feyenoord treden en finale bereiken ten koste van West Ham?

Maurits ten Kate

Geupdate 17/05/2023 om 12:53 GMT+2

Alleen West Ham United staat nog in de weg van een Europese finale voor AZ. De Alkmaarders moeten in eigen huis de 2-1 nederlaag van vorige week in Londen goedmaken om in de voetsporen te treden van Feyenoord, dat vorig jaar eveneens de finale van de Conference League bereikte. Dat AZ over de de nodige veerkracht beschikt, is na de wedstrijden in eerdere rondes wel duidelijk.

Tijjani Reijnders celebrates during the UEFA Europa Conference League semi-final, first leg match between West Ham United and AZ Alkmaar at London Stadium on May 11, 2023 in London, England

Foto: Getty Images

AZ begon vorige week nog zo goed aan het heenduel met de Londenaren. In de 41e minuut zette Tijjani Reijnders de Alkmaarders op een 0-1 voorsprong door een schot dat te machtig was voor West Ham-keeper Lucas Fabianski.
Maar in de tweede helft zorgde een moment voor de ommekeer in de wedstrijd. AZ-keeper Maathew Ryan wilde een hoge bal wegboksen maar raakte in plaats van de bal het hoofd van aanvaller Jarred Bowen, waardoor de bal op de stip ging. Said Benrahma faalde vanaf elf meter niet.
Daarna was het een en al West Ham dat de klok sloeg, en een voorsprong liet daarom ook niet heel lang op zich wachten. Een doorgekopte corner door verdediger Aguerd werd nog van de lijn gehaald door AZ'er Sugawara, maar de rebound was een prooi voor spits Michail Antonio, waardoor AZ het London Stadium met een 2-1 nederlaag verlieten.

Volle oorlogssterkte

Voor de beladen halve finale kan AZ rekenen op de terugkomst van twee absolute sterkhouders. Zowel aanvallende middenvelder Dani de Wit als aanvaller Jesper Karlsson is volledig fit verklaard voor het duel van donderdag.
De Wit kampte met een voetblessure en stond daardoor noodgedwongen maanden aan de kant. Ook Karlsson stond al een tijdje langs de zijlijn, zij het iets korter dan De Wit. De Zweed miste het vorige Europese duel met Anderlecht vanwege een spierblessure en kreeg daarna een terugval. Afgelopen weekend maakte de aanvaller zijn rentree als invaller in het thuisduel met FC Emmen (5-1).
Bij West Ham lijkt het hoogst twijfelachtig of Antonio, doelpuntenmaker vorige week, het duel in het AFAS Stadion gaat halen. De Jamaicaan zat afgelopen weekend ook al niet bij de wedstrijdselectie voor het competitieduel met Brentford (2-0) en lijkt de return in Alkmaar aan zich voorbij te moeten laten gaan.

Terugkomen

De opdracht voor het team van trainer Pascal Jansen mag het op het oog misschien moeilijk lijken, AZ heeft tijdens deze Europese campagne al meerdere keren bewezen zich niet gek te laten maken door een achterstand.
Zowel tegen Lazio als tegen Anderlecht kwamen de Alkmaarders op een achterstand, maar wisten ze het alsnog om te buigen. Tegen Anderlecht verloor AZ in Brussel met 2-0, om vervolgens thuis na penalty's te sterk te zijn voor de ploeg uit Brussel.
AZ kan na Feyenoord de tweede Nederlandse ploeg worden die zich plaatst voor de finale van de Conference League. Vorig jaar lukte dat kersvers kampioen Feyenoord ook al. De Rotterdammers moesten na een lange Europese campagne in de finale in Tirana echter het onderspit delven tegen het AS Roma van Jose Mourinho.
Opvallend genoeg waren de Romeinen dit seizoen ook de sta-in-de-weg voor Feyenoord in de kwartfinale van de Europa League.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie