ECL | Te vroeg juichende spelers en veel strafschoppen tijdens succesvolle Belgische Conference League-avond

Menno Waebeke

Geupdate 07/03/2023 om 13:45 GMT+1

De Belgische ploegen hebben uitstekende zaken gedaan tijdens de tussenronde van de Conference League. KAA Gent boog een achterstand in de eerste wedstrijd tegen Qarabag om na strafschoppen en ook RSC Anderlecht moest via penalty's thuis de achtste finale in het Europese toernooi veiligstellen.

Cederick Van Daele was de grote man bij KAA Gent na het benutten van de beslissende strafschop.

KAA Gent verloor vorige week het eerste deel van het tweeluik met Qarabag FK en wist dat het in eigen huis beter voor de dag moest komen in de return. In de eerste helft had de huidige nummer vijf van de Jupiler Pro League het lastig tegen de ploeg uit Azerbeidzjan.
In de tweede helft bracht Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck wat veranderingen door. De oefenmeester bracht Malick Fofana, Sulayman Marreh en winteraankoop Gift Emmanuel Orban en vooral laatstgenoemde gaf de doorslag in het duel. De twintigjarige Noor tikte van dichtbij de 1-0 tegen de touwen.

Hilarisch moment

De stand bleef gelijk en ook in de verlenging werd niet meer gescoord. Beide ploegen gingen strafschoppen nemen om te bepalen wie in de koker kwam van de loting voor de achtste finale. De eerste zes strafschoppen gingen er feilloos in, maar bij de zevende benutte strafschop gebeurde er iets opmerkelijks.
Doelpuntenmaker Orban dacht dat de overwinning een feit was en sprintte juichend richting de fans. Niet veel later kon de aanvaller alsnog juichen, want Qarabag-speler Yassine Benzia miste en Cederick Van Daele - die in de 118e minuut binnen de lijnen kwam, benutte de beslissende strafschop.

Heldenrol Nederlandse doelman

Ook RSC Anderlecht moest tot het uiterste gaan in hun tussenronde. De club uit de Belgische hoofdstad boog een 1-0-nederlaag uit het eerste duel in het eigen Lotto Park tegen PFK Loedogorets om met een knappe 2-1 na negentig minuten en dus moest ook Anderlecht de wedstrijd beslissen in een strafschoppenserie.
In die penaltyreeks was het doelman Bart Verbruggen die zich tot de grote held ontpopte bij Anderlecht. De twintigjarige goalie pakte alle drie de strafschoppen van Loedogorets en bracht zijn werkgever hoogstpersoonlijk naar de achtste finale. Verbruggen heeft nu zes penalty's op rij gestopt, de Nederlander pakte ook al drie strafschoppen van Young Boys in de voorronde.
Anderlecht neemt het in de volgende ronde thuis op tegen het Spaanse Villareal. AA Gent begint zijn avontuur in de achtste finale met een thuiswedstrijd tegen Istanbul Basaksehir. De returns zijn een precieze week later.