UECL | AZ na thriller naar halve finale - Matthew Ryan pakt heldenrol in penaltyserie

Yannick Wezenbeek

Geupdate 20/04/2023 om 23:02 GMT+2

AZ is er in een thriller in geslaagd de halve finale van de Conference League te bereiken. Na twee snelle goals moesten penalty’s de doorslag geven. AZ-goalie Matthew Ryan werd de held van de avond. Hij pakte in de strafschoppenreeks twee pingels terwijl alle AZ-spelers foutloos blijven. In de halve finale treffen de Alkmaarders KAA Gent of West Ham United.

AZ-Anderlecht

Dertien minuten had AZ nodig om de opgelopen achterstand van vorige week goed te maken. Het kreeg binnen drie minuten al een makkelijke strafschop. Milos Kerkez werd licht aangetikt waardoor Vangelis Pavlidis vanaf elf meter mocht aanleggen.
Hij schoot de penalty feilloos binnenkant paal binnen en liet Nederlander Bart Verbruggen kansloos. De doelman van Anderlecht werd nauwlettend bekeken door de keeperstrainer van Oranje die aanwezig was in het AFAS Stadion.
De 2-0 kwam ook van de voet van de Griekse spits. Een splijtende steekpass zette Jens Odgaard vrij voor het doel. De Deen hield het overzicht en gaf zijn spits een niet te missen kans.

AZ vergeet door te drukken

Anderlecht mocht naast de penalty niet klagen over het verloop van de wedstrijd. AZ was veel beter en had bij rust al met 4-0 voor moeten staan. Maar vele kansen werden verprutst. De Belgen konden pas na zo’n 65 minuten de eerste serieuze mogelijkheid noteren. Maar een schot in de korte hoek werd gepakt door Matthew Ryan.
Bij AZ was Pavlidis in de rust geblesseerd achtergebleven. Dat was te merken want aanvallend werd het wat minder overtuigend. De club uit Alkmaar leek niet te beseffen hoe zwak dit Anderlecht was. Even aanzetten kon genoeg zijn om door te gaan naar de halve finale.
Milos Kerkez was er het dichts bij. Maar de Hongaar schoot zeven minuten voor tijd op de paal. Niet veel later stuitte Odgaard oog in oog op Verbruggen.

Strafschoppen

In de verlenging bleef hetzelfde spelbeeld zichtbaar. AZ had de bal en kreeg de nodige kansjes. Anderlecht loerde op de counter maar werd nauwelijks gevaarlijk. De vermoeidheid ging een rol spelen en dus werd er alleen nog gescoord door Odgaard, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel.
Strafschoppen moesten gaan bepalen wie er naar de halve finale ging. Bart Verbruggen hield er in tussenronde nog drie tegen Ludogorets.
Maar het was Matthew Ryan die de held werd van de avond. De AZ-goalie wist de eerste penalty van de Belg Jan Vertonghen te pakken. AZ bleef daarna foutloos terwijl de doelman van AZ ook nog de penalty van Killian Sardella pakte
Mexx Meerdink schoot uiteindelijk de Alkmaarders definitief naar de halve finale. In die halve finale treft het West Ham United dat met 4-1 won van KAA Gent.