Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UECL | AZ doet zichzelf tekort tegen Anderlecht en is ver verwijderd van halve finale

Matthijs Klerkx

Geupdate 13/04/2023 om 23:19 GMT+2

AZ Alkmaar verloor in de heenwedstrijd van de kwartfinale in de Conference League van RSC Anderlecht. In Brussel werd het 2-0 voor de Belgische club. De nummer vier uit de Eredivisie was voor rust te tam, kwam goed de kleedkamers eruit maar vergat zichzelf te belonen. De Alkmaarders kregen vakkundig het deksel op de neus van de thuisploeg.

AZ Alkmaar kreeg in Brussel een lesje effectiviteit van Anderlecht

Foto: Eurosport

Terwijl Feyenoord eerder op de avond een belangrijk treffen met AS Roma in de kwartfinale van de Europa League winnend afsloot, was ten zuiden van de grens met België een andere Nederlandse club aan de warming-up bezig voor eenzelfde belangrijke pot: de kwartfinale in de Conference League was voor AZ een strijd met Anderlecht. De heenwedstrijd werd gespeeld in het Lotto Park, voorheen bekend als het Constant Vanden Stock-stadion.
Voorafgaand aan dit tweeluik leken de krachtenverhoudingen duidelijk. 'Les Mauves' hadden het lastig in de Jupiler Pro League: het team van onder meer aanvoerder Jan Verthongen en de talentvolle Nederlandse doelman Bart Verbruggen stond pas negende op de ranglijst van de Belgische competitie en had zelfs niet eens zicht op de play-offs die het kampioenschap en de plekken voor Europees voetbal bepalen.
AZ op haar beurt was de nummer vier van de Eredivisie, achter de tradtionele top-3 bestaande uit (in ranglijstvolgorde) Feyenoord, Ajax en PSV. Echter deed het nog volop mee om Europees voetbal en was het ook favoriet voor de strijd der Lage Landen. Extra lading: indien AZ won, hield Nederland Portugal achter zich in de strijd om Europees Voetbal-coëfficiënten. Dat zou per 2024/2025 twee vaste Champions League-tickets en een ploeg in de derde voorronde van het kampioenenbal opleveren.

Blaffen, maar niet bijten

De club uit Alkmaar nam de eerste minuten dan ook het voortouw. Niet alleen werd er vanuit de rood-witten meer druk gezet dan vanuit de thuisploeg, ook leek het voetbal her en der wat verzorgder. Doordrukken konden de Alkmaarders echter niet.
Een beetje uit het niets kwam Anderlecht halverwege de eerste helft op voorsprong. De linksbenige rechtervleugelaanvaller Anders Dreyer kreeg in alle vrijheid de mogelijkheid om een loepzuivere voorzet af te leveren die werd binnengekopt door Michael Murillo. De Panamese rechtsback was mee opgekomen en werd ook geen strobreed in de weg gelegd om de Brusselse ploeg in het voordeel te brengen. Verder gebeurde er weinig in een tamme eerste helft, 1-0 was meteen de ruststand.
picture

Michael Murillo (#62) kopt raak en zet de 1-0 voor Anderlecht op het bord tegen AZ

Foto: Eurosport

Grote kloof

Zaak voor AZ dus om met meer drive en wilskracht de kleedkamers uit te komen. Een kans van Vangelis Pavlidis - weliswaar in buitenspelpositie - deed alle goeds vermoeden, al viel het vervolgens opnieuw stil voor de Noord-Hollanders. Ook een schot van verdediger Sam Beukema en kort hierna nog een kopbal van Pavlidis troffen geen doel.
Ook Sven Mijnans kon een afstandsschot niet tot doelpunt omzetten, maar AZ was duidelijk de betere partij in de tweede helft. Dat was echter niets waard, toen de Ghanees Majeed Ashimeru met een loepzuivere trap uit een voorzet van Francis Amuzu het net wist te raken achter AZ-doelman Mathew Ryan en zo de 2-0 op het scorebord kon zetten.
In het vervolg probeerde de Nederlandse uitploeg nog wel aan te zetten, maar kwam de nummer vier uit de Eredivisie niet verder dan een afstandsschot van Tijjani Reijnders en wat onzuivere voorzetten.
picture

Ashimeru was de gevierde man bij de 2-0

Foto: Eurosport

Overige uitslagen

Om 18.45 uur speelde AA Gent al tegen West Ham United en tegelijkertijd met Anderlecht-AZ vonden er nog twee andere heenwedstrijden plaats in de kwartfinales van de Conference League. De uitslagen waren als volgt:
AA Gent 1-1 West Ham United
FC Basel 2-2 OGC Nice
Lech Poznan 1-4 Fiorentina

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van schaatsen tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie