UECL | AZ domineert eerste helft tegen West Ham United, maar geeft zege nog uit handen

Dave Kornuyt

Geupdate 12/05/2023 om 12:04 GMT+2

De eerste helft liet AZ West Ham United alle hoeken van het veld zien in Londen. In de tweede helft gingen de Engelsen opportunistischer spelen en bluften de Almaarders af in de eerste halve finale van de Conference League: 2-1.

Declan Rice of West Ham United is challenged by Evangelos Pavlidis of AZ Alkmaar during the UEFA Europa Conference League semi-final.

De eerste helft leek het wel alsof West Ham United-manager David Moyes en zijn staf niet de moeite hadden genomen om een analyse te maken van AZ. De ploeg uit de Premier League stond verdedigend in een ouderwetse Engelse 4-4-2 en hield de linies open, zonder druk te zetten op de bal.
Daarmee creëerde West Ham de ideale omstandigheden voor de technische spelers van AZ. Vooral middenvelders Mijnans, Clasie en met name Reijnders hadden vrij spel tussen de linies van de Engelsen. Toch was het lastig voor de ploeg van Pascal Jansen om echt kansen te creëren. "Het was mooi om weer eens te scoren, helaas niet de winnende, maar laten we hopen dat het toch een belangrijk doelpunt blijkt", zei Reijnders tegen ESPN.
Het was dan ook niet raar dat de enige treffer van AZ een schot van buiten de zestien was. Vlak voor rust had Tijjani Reijnders wederom vrij baan op het middenveld, dribbelde dichter naar de zestien en schoot hard richting doel. West Ham United-doelman Areola kon de stuit niet verwerken en de bal plofte zo het doel in: 0-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders.

Tijjani Reijnders viert zijn doelpunt.

Afgebluft in de tweede helft

In het tweede bedrijf was er een totaal ander beeld te zien. In eerste instantie leek het daar niet op overigens, want het duurde tot twintig minuten voor tijd voor de manschappen van Moyes meer grip kregen.
De Londenaren gingen meer fysieke kracht en opportunisme in de strijd gooien. In de 67ste minuut wilde AZ-keeper Ryan een bal van de zijkant wegboksen. Bowen was er eerder bij, waardoor Ryan louter het hoofd van de kleine Engelsman raakte. De scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip.
Saïd Benrahma stond achter de bal, tot dan toe de enige aanvaller van West Ham United die indruk maakte, en schoot de bal onhoudbaar in de hoek: 1-1. Daarna sloeg de sfeer in het stadion om. De supporters gingen er vol achter staan.

De overtreding van Matt Ryan.

Moment van naïviteit

In het vervolg liet AZ zich een beetje afbluffen. De Alkmaarders vergaten te voetballen en gingen de boot in tegen de hoge ballen van West Ham United. “Uiteindelijk verliezen we door een moment van naïviteit”, zei Pascal Jansen. Zijn verdediging greep niet in bij een corner, waardoor Michail Antonio simpel binnentikte: 2-1.
“We hebben nog alles om voor te spelen. Maar je ziet dat het in dit soort belangrijk is om het momentum vast te houden. Dat moet volgende week beter”, analyseerde Jansen nog. "Dit geeft vertrouwen. Het is een kleine nederlaag, maar we hebben laten zien dat we kunnen domineren."
Volgende week donderdagavond is de aftrap van het tweede duel wederom om 21:00 uur in Alkmaar.