Champions League | PSG wint in Parijs met 3-1, Ajax vrouwen hebben alles nog wel in eigen hand

Douwe de Vries

Geupdate 24/01/2024 om 23:26 GMT+1

Het was een vrij kansloze avond voor de Ajax Vrouwen in de vijfde speelronde van de Champions League. Het verloor met 3-1 van PSG in het Parc des Princes. Marie-Antoinette Katoto was de uitblinkster met twee treffers. Door de nederlaag is PSG de nieuwe koploper in de poule. Maar door het eerdere gelijkspel tussen Bayern en AS Roma (2-2) heeft Ajax alles nog wel in eigen hand.

De Ajax vrouwen verliezen met 3-1 van PSG in Parijs

Vorig jaar november wist Ajax nog verrassend te winnen van PSG in de Cruijff ArenA. Het werd 2-0 tegen de ploeg van Lieke Martens en Jackie Groenen. Als de ploeg van de (na dit seizoen vertrekkende) coach Suzanne Bakker een zelfde stunt had uitgehaald, was het zeker van de knock-outfase van de vrouwen Champions League. Hoe anders zou het lopen in de return in Parijs. De vrouwen van Ajax wekten door een aantal zwakke fases in de wedstrijd, niet de indruk dat het een unieke mogelijkheid had om het vandaag al af te maken.

Heel vervelend moment

Het begin was nog wel goed voor de Amsterdammers met kansen via Romée Leuchter, Tiny Hoekstra en Lily Yohannes. In de zesde minuut moest de ploeg echter voor de eerste keer applaudisseren voor topspits Katoto. De allereerste Parijse poging betekende 1-0. Een schitterende omhaal deed Ajax-keepster Van Eijk de das om. Een goede twintig minuten later was het meer een effectief schot van Katoto dat op het doel werd gelost. Ook dit leverde een treffer op, en die klap van 2-0 kwam Ajax de hele avond eigenlijk niet meer te boven.

Ook niet toen het in de 31e minuut de aansluitingstreffer maakte via Romée Leuchter. Een verdedigende inschattingsfout werd door haar herkend, stak de helft van het veld over en zorgde eigenhandig voor de 2-1. Had Ajax met in ieder geval die tussenstand de rust gehaald, dan had er gevoelsmatig nog het nodige ingezeten. Op een heel vervelend moment viel echter 3-1: Grace Geyoro wist uit de rebound te scoren. PSG kreeg zo de ruimte om de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen.

Overwintering

En dat gebeurde ook in de tweede helft. Ajax probeerde van alles en nog wat om in ieder geval gevaar te stichten. Maar ook het ontbreken van de gevaarlijke Leuchter in de tweede vijfenveertig minuten zal hebben meegespeeld. PSG was feitelijk eigenlijk het meest dreigend via de rappe Chawinga. Een voor het Nederlandse vrouwenvoetbal nog aardige nieuws was, dat Lieke Martens werd gewisseld voor landgenote Jackie Groenen. Laatstgenoemde speelde een solide wedstrijd.

Jackie Groenen speelde een solide wedstrijd op het middenveld tegen Ajax

Door de overwinning van PSG en het eerdere gelijkspel in Rome, maken er nog drie ploegen kans op overwintering. Wanneer Ajax de laatste thuiswedstrijd wint van Roma is het in ieder geval zeker. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van PSG en Bayern. De laatste speelronde staat aanstaande dinsdag al op het programma.