Toon alles

UWCL | Ajax Vrouwen ruiken Champions League na hattrick Romée Leuchter in voorronde

Kevin van Nunen

Geupdate 11/10/2023 om 22:03 GMT+2

Toch nog Champions League in Amsterdam? Het heeft er alle schijn van, nu de Ajax Vrouwen in de laatste voorronde de eerste wedstrijd tegen FC Zürich met maar liefst 6-0 hebben gewonnen. Romée Leuchter tekende in de tweede helft binnen een kwartier voor een hattrick. De vrouwen van FC Twente speelden met 2-2 gelijk tegen BK Häcken.

Quinty Sabajo

De vrouwen van zowel Twente als Ajax overleefden een eerdere voorronde en staan op de drempel van het hoofdtoernooi. Het lijkt er zelfs op dat de regerend kampioen al over de drempel is, want na een 6-0 overwinning in Zwitserland kan het voor de Ajax Vrouwen niet meer fout. Of het moet heel gek lopen…
Dankzij Quinty Sabajo en Chasity Grant zaten de Ajax Vrouwen in de eerste helft al op rozen en Leuchter deed na rust een flinke duit in het zakje. De spits had slechts dertien minuten nodig om tot drie keer toe doel te treffen, waarmee het startbewijs voor de groepsfase zo goed als binnen is. Danique Tolhoek maakte vlak voor tijd het halve dozijn vol.

FC Twente ook nog kansrijk

Het wordt de eerste keer dat de Ajax Vrouwen zich plaatsen voor het hoofdtoernooi in de vorm van een groepsfase. Er wordt nog niet zo lang een groepsfase gespeeld. Dat is pas sinds 2021 het geval. De zestien deelnemende clubs worden sindsdien via een loting verdeeld over vier poules.
Wellicht vaardigt Nederland net als bij de mannen (Feyenoord en PSV) zelfs twee clubs af, want ook de vrouwen van Twente zijn nog in de running. De ploeg uit Enschede stond in Zweden tegen BK Häcken zowel op voorsprong als op achterstand, maar sloot af met 2-2. Taylor Ziemer en Leonie Vliek zorgden voor de doelpunten.
De returns in Amsterdam en Twente zijn volgende week.