Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Baloise Belgium Tour | Philipsen verslaat Jakobsen na spectaculaire openingsrit

Menno Waebeke

Geupdate 14/06/2023 om 17:58 GMT+2

Jasper Philipsen heeft de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck was in een vermakelijke rit - met start en finish in Scherpenheuvel-Zichem - net iets sneller dan Fabio Jakobsen en Timothy Dupont. Mathieu van der Poel kleurde de koers met een aantal aanvallen, maar werd samen met onder andere Rasmus Tiller op het laatste moment teruggepakt.

Baloise Belgium Tour | Philipsen verslaat Jakobsen na spectaculaire openingsrit

Met een hoop topnamen ging de 92ste editie van de Baloise Belgium Tour vanmiddag van start in Scherpenheuvel-Zichem. Met onder andere de de Houwaartsberg, de Roeselberg, de Kerkstraat en de Wijndries had de openingsetappe heel wat trekjes van een Vlaamse voorjaarsklassieker en zo werd er ook gekoersd.
Op maar liefst 90 kilometer van de meet was het Mathieu van der Poel die voor het eerst zijn duivels ontbond. Samen met ploeggenoten Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch versnelde hij op een van de heuvels, maar werden met enige moeite teruggepakt door het peloton.
Op 60 kilometer probeerde Van der Poel het echter gewoon nog eens. Dit keer kreeg hij Ramon Sinkeldam en Casper Pedersen met zich mee en even later sloten ook Jasper Stuyven, Jasper De Buyst, Cees Bol, Hugo Page, Sander de Pestel, Ceriel Desal en Rasmus Tiller aan. Het verschil groeide al snel tot boven de minuut en in het peloton was het vooral Israel Premier Tech dat tempo maakte.

Elite groep teruggepakt

De kopgroep werd echter in korte tijd flink uitgedund. De Pestel en Stuyven werden getroffen door een lekke band en op de Wijndries zorgde Van der Poel met een krachtige versnelling ervoor dat alleen Tiller, De Buyst en Pedersen in zijn wiel overbleven.
In de Gouden Kilometer pakte Van der Poel acht bonificatieseconden voor het klassement, maar daarna stokte de samenwerking wat bij het viertal. In de laatste drie kilometer werd de groep dan ook gegrepen door de sprintersploegen en in die sprint was het Jasper Philipsen die Fabio Jakobsen, Timothy Dupont en Alexander Kristoff van zich af hield. Philipsen pakt ook de eerste leiderstrui met twee seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Van der Poel.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie