Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Alaphilippe boekt in lastige finale eerste overwinning in maanden

Tobias Kappelle

Geupdate 05/06/2023 om 17:07 GMT+2

De tweede etappe van het Criterium du Dauphiné is gewonnen door Julian Alaphilippe. De Fransman was in een oplopende finale de sterkste in de sprint. Het was voor Alaphilippe zijn eerste overwinning sinds eind februari en dus betekende het veel voor de puncheur. Cristophe Laporte werd vierde in de sprint en blijft zodoende klassementsleider.

Dauphiné | Julian Alaphilippe wint etappe 2

Op papier leek vandaag een geschikte dag voor de vluchters, maar veel ruimte kreeg de groep van zeven niet. We zagen Nans Peters, Kenny Elissonde, Jonas Gregaard, Victor Campenaerts, Donavan Grondin, Pierre Latour en Andrea Piccolo in de vlucht. Op 70 kilometer van de streep was er een voorsprong van een minuut.
Uiteindelijk bleven alleen Elissonde en Campenaerts over, terwijl het peloton in gang schoot voor de sprinters. Het was echter de vraag welke sprinters sterk genoeg waren om het late klimmetje te overleven. Aan het begin van de oplopende strook werden de koplopers ook gegrepen, terwijl even later Tobias Bayer een solo-aanval deed.
picture

Dauphiné | Donavan Grondin heeft kramp

Finale

Ook de aanval van Bayer haalde de eindstreep niet en dus kondigde een sprint zich al op vijf kilometer voor de streep aan. Voorin het peloton zagen we sterke mannen als Dylan Groenewegen, Sam Bennett, Laporte, Matteo Trentin en Alaphilippe, maar de laatste kilometers bleven oplopen.
Op een kilometer van de streep reed de Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard wederom op kop voor Laporte. Uiteindelijk was het Carapaz die als eerste aan de sprint begon, maar Alaphilippe zat perfect in het wiel. Laporte probeerde nog over het duo heen te springen, maar begon te laat aan zijn sprint. Hierdoor was het Alaphilippe die voor Carapaz en Tesfatsion als eerste over de streep kwam.
Alaphilippe was er enkele meters voor de finish zeker van de overwinning en gebruikte die tijd om een statement te maken. De Fransman maakte met beide handen het gebaar dat men rustig aan moest doen. Hiermee lijkt Alaphilippe de critici na een mindere periode het zwijgen op te willen leggen.

Waar kijk je?

Het Criterium du Dauphiné is elke dag live te zien bij discovery+. Stream de koers reclamevrij en mis geen seconde van de belangrijke momenten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie