Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dwars door Vlaanderen | Kan Pedersen ook Van Aert kloppen op Vlaamse heuvels? Een preview

Tobias Kappelle

Geupdate 27/03/2024 om 11:50 GMT+1

De Heilige Wielerweek werd afgelopen vrijdag afgetrapt en woensdag is daar tijdens Dwars door Vlaanderen het vervolg. Welke renners gaan met een goed gevoel richting Vlaanderens mooiste en wie valt er tegen? Lees hier alles wat je moet weten over Dwars door Vlaanderen 2024.

Dwars door Vlaanderen | Bekijk in samenvatting hoe Christophe Laporte weer de winst pakt

Dwars door Vlaanderen is een lastig te voorspellen koers. De kans op een sprint van een klein groepje voor de winst is ongeveer even groot als de kans van een solo aankomst. De tijd dat Dwars door Vlaanderen uitliep op een massasprint lijkt voorgoed voorbij. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2016 toen Jens Debusschere zegevierde.
De afgelopen jaren is Nederland bijzonder succesvol gebleken in deze koers. Mathieu van der Poel won in 2019 en 2022 en ook Dylan van Baarle was succesvol in 2021. Van Baarle was de enige voormalig winnaar die aan de start staat dit jaar, maar de Voorburger haakte dinsdag af vanwege ziekte. Er komt in 2024 dus 100 procent zeker een nieuwe winnaar van de koers.

Parcours

Dwars door Vlaanderen is een typisch Vlaamse koers met vele gekende korte beklimmingen zoals de Hotond, Knokteberg, Kortekeer, Kanarieberg en Nokereberg. De race is 188,6 kilometer lang en gaat het grootste gedeelte van de dag op en af. Uiteraard zijn er ook kasseienstroken die bedwongen moeten worden.
Na de start in Roeselare is het eerst 50 kilometer vlak voordat er met de Hellestraat een eerste beklimming van de dag is. Vervolgens is het weer vijftien kilometer vlak, voordat een salvo van beklimmingen en kasseienstroken elkaar opvolgt tot de finish in Waregem.
Op ruim 30 kilometer van de streep liggen de laatste zware beklimmingen. Daarna is bovendien een aanpassing aangebracht in het parcours ten opzichte van voorgaande jaren. De lokale ronde in Waregem wordt in tegenovergestelde richting gereden en de Holstraat is uit het parcours verdwenen. Na een laatste beklimming in Nokere liggen er nog kasseien voordat de finish bereikt wordt.
picture

Dwars door Vlaanderen | Bekijk in de samenvatting nogmaals hoe Van der Poel zegeviert

Deelnemers

Met de Ronde van Vlaanderen voor de deur zijn er genoeg grote namen die de benen een laatste keer willen testen. Visma | Lease a Bike vaardigt met Wout van Aert, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Jan Tratnik. Julien Vermote en Tim en Mick van Dijke een sterk team af.
Titelverdediger Cristophe Laporte is er echter door een aanhoudende buikgriep niet bij en ook voormalig winnaar Dylan van Baarle moest afhaken. Visma | Lease a Bike kent daarmee een verre van ideale aanloop naar de belangrijkste periode van het voorjaar en is als team wellicht kwetsbaar.
Lidl-Trek, dat afgelopen zondag veel indruk maakte in Gent-Wevelgem, gaat opnieuw met Mads Pedersen als kopman de strijd aan. De Deen wordt bovendien ondersteund door Jasper Stuyven, Jonathan Milan en Toms Skujins, die alle drie al veel indruk maakten dit voorjaar.
Verder staat Alpecin-Deceuninck met Philipsen en Groves aan de start met twee rappe mannen en zien we namens Team UAE Emirates het sterke duo Tim Wellens en Marc Hirschi. Bij FDJ worden de pijlen vooral gericht op Valentin Madouas en Stefan Kung.
Soudal Quick-Step hoopt een tot nu toe teleurstellend voorjaar om te draaien met oudgedienden Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen aangevuld door het jonge Amerikaanse talent Luke Lamperti. Verder zijn ook Biniam Girmay, Alberto Bettiol, Oier Lazkano, Michael Matthews, Arnaud Demare en Axel Zingle interessante namen op de startlijst.
Ook zijn er veel Nederlandse deelnemers die kunnen verrassen, zoals David Dekker, Pascal Eenkhoorn, Cees Bol, Danny van Poppel, Casper van Uden, Nils Eekhoff en Mike Teunissen. Daarnaast staan Roel van Sintermaartensdijk. Elmar Reinders, Bram Welten en David Dekker op de startlijst.
picture

Gent-Wevelgem | Lidl-Trek doet het onmogelijke - Van der Poel verliest in sprint van Pedersen

Favorieten

Visma | Lease a Bike kent tot nu toe een uitstekend voorjaar met overwinningen in Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Met Wout van Aert als uitgesproken kopman, die meer dan ooit de focus legt op de Heilige Week, is de ploeg dan ook topfavoriet.
Van Aert zal Dwars door Vlaanderen graag op zijn imposante palmares bijschrijven en weet zich bovendien gesteund door een ijzersterke ploeg met drie knechten die de koers ook kunnen winnen.
De grootste concurrent lijkt, zeker na afgelopen zondag, Mads Pedersen. De Deen is bezig aan een sterk voorjaar en was in Gent-Wevelgem Mathieu van der Poel de baas in de eindsprint. Daarvoor legde zijn ploeg de wereldkampioen op het rooster met verschillende aanvallen, waardoor de tank bij Van der Poel enkele meters voor de streep leeg raakte.
Het is echter de vraag of Lidl-Trek in staat is dit kunststukje te herhalen. Van der Poel had zondag weinig hulp van zijn ploeg en moest meerdere keren zelf gaten dichtrijden op bijvoorbeeld Jonathan Milan van Lidl-Trek. Van Aert zal dit probleem niet hebben gezien de ploeg en bovendien is het parcours totaal anders.
In Dwars door Vlaanderen zitten een stuk meer beklimmingen vergeleken met Gent-Wevelgem. Van Aert en Pedersen kunnen allebei uiteraard goed een heuvel over, maar op papier is Van Aert de betere klimmer. Wellicht kan de Belg Pedersen op een van de lastigere stukken uit het wiel rijden, waarna Visma | Lease a Bike in de achterhoede kan controleren.
Outsiders voor de overwinning zijn Tim Wellens, Stefan Kung en Jasper Stuyven. Een overwinning van dergelijke namen lijkt echter onwaarschijnlijk. Wat meer voor de hand ligt, is dat de koers toch uitdraait op een sprint van een grote groep, omdat de klassieke renners het verschil onderweg niet hebben kunnen maken. In dat geval zijn namen als Kaden Groves, Jasper Philipsen, Jonathan Milan en Arnaud Demare zeer gevaarlijk voor topfavorieten Van Aert en Pedersen.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie