EK Wielrennen | Er staat in tijdrit geen maat op Britse tiener Joshua Tarling, zware val Stefan Küng

Sander Grasman

Geupdate 20/09/2023 om 17:59 GMT+2

Joshua Tarling startte als laatste aan zijn dertig kilometer tegen de klok door Drenthe en met grote overmacht was hij zijn oudere concurrenten de baas. Uittredend kampioen Stefan Bissegger eiste drie kwart minuut achter Tarling het zilver op, terwijl nog geen seconde daarachter het brons naar Wout van Aert ging.

EK Wielrennen | Britse tienersensatie Joshua Tarling oppermachtig in Drenthe

Net als de vrouwen eerder op de dag, hadden ook de mannen het lastig met de wind, die vrij spel had in het vlakke Drentse landschap. Hoewel winnaar Tarling achteraf aangaf daar ook problemen mee te hebben gehad, was dat aan zijn tussentijden niet te merken. Met gevaar voor eigen leven vloog Tarling over het Nederlandse parcours.
Al bij het eerste tussenpunt had de Brit een kleine voorsprong op zijn naaste achtervolgers Wout van Aert en Stefan Küng en die bouwde hij gedurende de koers alleen maar verder uit. Met een gemiddelde snelheid van bijna 58 kilometer per uur is Tarling bovendien met grote voorsprong de snelste Europees kampioen tijdrijden.

ZWITSERSE CONCURRENTIE

Stefan Bissegger keek na 10 kilometer al tegen een achterstand van 25 seconden aan en zag die marge op vijf kilometer voor de finish oplopen tot 48 tellen, maar de Zwitserse Europees kampioen van 2022, was misschien wel te voorzichtig gestart, want in dat restant was hij de enige die inliep op Tarling.
Bisseggers landgenoot Küng leek op weg naar het zilver, toen hij in de slotkilometers hard ten val kwam. Bij een parcoursversmalling, reed hij de hekken in, waaraan hij ondanks zijn helm een bloedende hoofdwond aan over hield. De Europees kampioen van 2020 en '21 reed zijn race tegen de klok wel uit, maar was vanzelfsprekend uitgeschakeld voor een goede eindnotering.

EK wielrennen | Stefan Küng beleeft angstaanjagende val - helm aan gort na botsing met hekwerk

Brons Van Aert

Achter Tarling en Bissegger was daardoor het brons voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma reed de hele race in de prijzen en leek na de val van Küng op weg naar het zilver, maar moest aan de finish twee tiende van een seconde toegeven op Bissegger.
De Nederlanders Daan Hoole (7e) en Sjoerd Bax (10e) finishten allebei in de top tien, waarbij Hoole Remi Cavagna knap achter zich hield.

WAAR KIJK JE?

Natuurlijk zijn ook de Europese kampioenschappen wielrennen te volgen via Eurosport en discovery+. Rijdt Wout van Aert zich in de prijzen en wat mogen we verwachten van Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky? Mis geen seconde van het EK wielrennen in Drenthe!