24-05-19 - 11:35
AFGELOPEN
Pinerolo - Lago Serrù
0km
?km
Giro d'Italia • Etappe13
avant-match

LIVE
Pinerolo - Lago Serrù
Giro d'Italia - 24 mei 2019

Giro d'Italia - Volg deze wielerwedstrijd live op Eurosport. De actie begint om 24 mei 2019 op 11:35. Met ons liveverslag mis je niks!
Alles over Wielrennen: schema's en resultaten

    
30
Highlights 
 
 Verwijderen
 

Er zijn veel verschuivingen in het algemeen klassement. Yates is nog niet eens binnen! Het was een mooie etappe voor Mollema, die de hele dag zijn ploeg op kop liet rijden. Helaas kon hij niet mee met Zakarin maar hij stijgt toch flink in het klassement. Er is genoeg om over na te praten, dus blijf vooral onze social media en website volgen! En kijk vooral de samenvatting want het is een chaotische etappe geweest. Morgen zijn we er weer, met de kortste etappe van de Giro maar wel een van de mooiste etappes! En ook dan zijn we er weer met het liveblog. Tot morgen!

FINISH

Daar komt Polanc! Binnen op 4"39" van Zakarin.

FINISH

Roglic en Nibali komen binnen op 2"56" van Zakarin en Zakarin is nu ongeveer 30 seconden van Roglic af in het algemeen klassement! Het is nu nog wachten op de roze trui.

FINISH

Mollema komt op 1"45" binnen maar was ingehaald door Carapaz, uit het niets! Die kwam binnen op 1"36".

FINISH

Landa is de volgende en komt als derde binnen. Het verschil met Zakarin is 1"20"

FINISH

Ook Nieve is nu binnen, op 0"34" van Zakarin.

FINISH

Zakarin is binnen! Een zeer sterke laatste fase heeft de renner van Katusha erop zitten en wint etappe 13.

 

Kom op Bauke!

17:12

Dan toch Nibali met de aanval! En gelijk moeten Sivakov en Ciccone weer laten gaan. Roglic volgt, maar doet dit wel met een grimas. De Sloveen heeft het niet gemakkelijk!

17:12 

Wat een prachtige beelden! De renners rijden nu al een poos door de sneeuw heen. Zakarin gaat de etappe pakken, Nieve hangt tussen Zakarin en Landa in.

1 KM

Nibali weigert op kop te komen en laat Roglic bepalen wat er gebeurd. Sivakov is dan ook weer teruggekeerd en Ciccone is onderweg opgepikt. Landa knalt ondertussen weg van Mollema, die het nu helemaal alleen zal moeten doen in de laatste kilometer!

1.5 KM

Het leek alsof Landa al langs Mollema was, maar Landa komt nu pas bijna bij Mollema. De twee volgen op een minuut van Zakarin, die een aardig gat met Nieve heeft geslagen. Mollema heeft anderhalve minuut voor op Roglic. Mocht Mollema het wiel van Landa kunnen houden heeft hij een zeer sterke etappe gereden! Nog 1.5 KM!

17:08

Roglic en NIbali zijn voorbij Zivakov. Het is een mooi duel aan het worden tussen de twee favorieten. Ondertussen gaat Zakarin er toch vandoor bij NIeve. Daar is het duel voor de dagzege gaande!

 

Dit zijn zometeen de laatste 600 meter!!!

17:06

Roglic versnelt! Nibali moet een gaatje laten vallen maar kan er wel naartoe! Maar het kost hem wel moeite. Formolo was erbij maar moet gelijk weer lossen. Roglic en NIbali komen gelijk bij Zivakov in de buurt.

3 KM

Formolo sluit aan bij Nibali en Roglic. NIbali blijft kijken naar Roglic, die nu het tempo moet gaan maken. Nieve sluit ondertussen aan bij Zakarin. Die zullen hoogstwaarschijnlijk samen naar de finish rijden. Nog minder dan 3 kilometer te gaan!

17:03

Zakarin zit vooraan ergens op de voet gevolgd door Nieve. Mollema is voorbij gereden door de trein genaamd Landa. Daar een minuut achter zitten Majka en Carapaz vlak gevolgd door Sivakov. Nibali en Roglic kijken naar elkaar, Lopez kan daar bijna aanhaken.

17:02

En Sivakov komt toch weer terug. Majka gaat in de aanval en krijgt Carapaz mee, Sivakov gaat langs Nibali en Roglic, die naar elkaar kijken.

17:01 

De man in de roze trui Polanc is alleen. Yates kon niet meer volgen. Lopez komt in de buurt van de groep Nibali!

17:00

Formolo valt weg uit groep Roglic, Zivakov ook. Nibali valt aan! Majka kan nog volgen, Roglic hangt achteraan. Carapaz zit er ook nog tussen.

16:59

Zakarin valt aan! Nieve kan nog enigszins volgen, Mollema kraakt maar is nog niet helemaal weg. Landa nadert ondertussen snel! Nibali is ook zijn knecht kwijt, Pozzovivo moet lossen.

16:57

De verschillen: Groep Mollema 00"00", Landa: 01"06", Groep Roglic: 01"50", Groep roze trui: 02"25".

16:56

Nu is Ciccone echt klaar en staat hij bijna geparkeerd. Het is nu aan Mollema zelf. Hoeveel ondersteuning zal hij krijgen van Zakarin?

5 KM

Hetzelfde geldt overigens voor Pozzovivo, die probeert hetzelfde te doen als Ciccone. Maar Landa krijgt toch een halve minuut voorsprong! We zijn bijna in de laatste 5 kilometer

16:54 

En Ciccone zit weer op kop en begint weer aan de groep te sleuren. Wat is die sterk!

16:53

Amador is klaar, Landa moet nu alleen door. Ook Masnada en Dumbrowski kunnen niet volgen.

16:52

Ciccone hangt aan het elastiek in de kopgroep, Mollema zit nu op kop. Zakarin helpt ook mee. Samen proberen zij tempo te maken. Nieve blijf in het wiel zitten.

16:51

Masnada en Dumbrowski zitten nu in het wiel van Landa.

16:49

De kopgroep zit er nog steeds goed voor, Ciccone is nog steeds aan het trappen op kop! Met Mollema, NIeve en Zakarin in zijn wiel. Landa volgt op 1"44", samen met Amador. De groep met Nibali, Roglic, Majka en Sivakov (!) zit daar maar 10 seconden achter, met Pozzovivo als enige knecht. Geen Carty en geen Lopez dus Sivakov kan een slag slaan in het jongerenklassement. Daar een ruime halve minuut achter zit de groep met de roze trui Polanc en met Yates.

16:46 

Overal op het parcours zie je knechten die wachten op hun kopman. Izagirre wacht nu op Lopez.

16:44

LOPEZ LEK! Hij zat nog in de groep met Roglic maar wordt nu gepasseerd door de roze trui. Wat een drama voor Miguel Angel Lopez.

16:43 

Landa zit op 1"36 achter de kopgroep, Groep Nibali zit op 1"57", de roze trui zit op 2"22".

16:42

Carrettero is leeg, Landa heeft nu nog Amador bij zich. Pozzovivozit aan kop bij de groep Nibali, Roglic en Majka.

 

Louis Vervaeke ABANDON.

16:41

Amador heeft zich ook uit laten zakken naar Landa. Landa heeft nu 2 man bij zich om het gat naar Roglic en Nibali en het lijkt er voorlopig goed uit te zien voor Landa. Maar nog beter voor Mollema die nog steeds in de kopgroep zit!

16:40 

Majka zit ook nog in het wiel bij Roglic. Veel kleine groepjes vormen zich nu.

16:39

Yates zit bij Polanc in het wiel. Landa rijdt ondertussen naar Carrettero toe, die hem nog een stukje verder zal proberen te brengen. Vlak achter hen zitten Roglic en Nibali (Nibali met een knecht bij zich).

16:38

Ook de roze trui drager Polanc heeft het zwaar. Het wordt helemaal uiteen getrokken bij de favorieten! Landa krijgt een gaatje! De kopgroep is ondertussen terug naar 4 man.

 

Landa in de aanval! Yates en Roglic hebben het zwaar!! Movistar en Astana knallen er weer vol op!

 

Ciccone trekt hard door voor Mollema! en de kopgroep valt uit elkaar. Ook Masnada moet lossen.

16:34

De kopgroep en de groep MOllema zijn weer samen, Carreterro moet lossen uit de kopgroep, Oomen moet lossen uit de favorieten groep. Er wordt veel gekeken en aardig tempo gemaakt nu. Bahrain heeft de leiding genomen voor de favorieten om de kopgroep iets terug te halen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Polanc na vandaag de roze trui mag houden

16:29 

Zakarin en Mollema trappen flink door en naderen de kopgroep tot minder dan 30 seconden. Ondertussen pakken de mannen ruim 2 minuten op de favorieten.

16:27

Brambilla zakt terug naar de Group Maglia Rosa. Daar zijn de ploegen vooral naar elkaar aan het kijken en rijden ze over de breedte van de weg. Astana, Bahrain en Movistar zitten voorin geposteerd, Roglic zit daar vlak achter rustig te wachten tot er iets gebeurd.

16:24

Drumbowski probeert het in de kopgroep maar Masnada reageert gelijk. De 5 man op kop zijn elkaar aan het testen. Minder dan 20 kilometer te gaan!

16:21

Brambilla is nu dan toch echt weg, dus nu moet Mollema het zelf opknappen. Zakarin probeert weg te rijden maar krijgt Mollema gelijk mee. De verschillen: groep Mollema op 50 seconden van de kopgroep, de klassementsrenners inclusief roze trui op 2 minuten van de kopgroep.

16:17

Ook Dombrowski zit achter Masnada. Masnada trekt door, de rest blijft aanhangen en wacht een moment af voor hun kopmannen. In groep 2 rijdt Brambilla nog steeds op kop voor Mollema. Masnada probeert de rest te lossen maar het lukt hem niet.

16:12

Masnada krijgt Izagirre, Ciconne en Carrettero mee.

25 KM

Brambilla en Ciccone verdienen een medaille voor het werk dat zij doen vandaag! Het verschil met de elitegroep is nog maar 20 seconden en de onrust keert terug in de kopgroep. Masnada probeert te ontsnappen. Nog 25 kilometer!

 
16:03

Het wordt onrustig in de kopgroep. Er demarreren een paar renners, maar ondertussen zit Brambilla weer op kop (zoals al zoveel vandaag). Het verschil schommelt tussen de 30 en 50 seconden. Nog 30 kilometer!

15:55

De laatste klim gaat bijna van start! De tussensprint is net geweest voor de bonificatieseconden, Mollema pakt nog even 2 seconden bonus. De laatste 30 kilometer worden lang en zwaar voor de renners, over 10 kilometer begint de klim echt maar het loopt nu al licht omhoog! het verschil met de elitegroep is nu 50 seconden.

35 KM

Nog steeds in de kopgroep: Amador, Carretero, Gallopin, Vuillermoz, Masnada, Izagirre, Fromolo, Dombrowski, Nieve, Dunbar, Tolhoek, Zakarin, Mollema, Brambilla, Ciccone. Een paar klassementsploegen hebben een troef in de kopgroep zitten. Mollema zit er ondertussen nog steeds met 2 man.

40 KM

Het is snel gegaan. De elitegroep en de roze trui groep zijn bij elkaar. Brambilla rijd nog steeds op kop voor Mollema in de kopgroep. Het verschil is 30 seconden. Yates, Nibali, Polanc (roze trui), Roglic, Lopez, alle klassementsrenners zijn weer bij elkaar. Het lijkt erop dat ze weer iets rustiger aan doen, want de kopgroep krijgt weer iets meer tijd. Nog 40 kilometer!

15:44

Het ziet ernaar uit dat zowel de kopgroep, de elitegroep als de roze trui groep bij elkaar gaan komen. Alles bij elkaar zullen het een man of 50 zijn.

15:40

Brambilla was gelost maar kan in de afdaling terugkeren naar de kopgroep om nog even te werken voor Mollema. De groep van de ronze trui is keihard gegaan in de afdaling! de elitegroep volgt op 45 seconden van de kopgroep, de groep van de roze trui op minder dan een minuut!

 
15:30

In de afdaling verandert er weinig aan de tijden. Een ruime minuut achterstand voor de elitegroep, die weer gevolgd worden op een ruime minuut door de roze trui. Er wordt hard gedaald!

 

Jammer!

15:25

De renners in de elitegroep: Roglic, Nibali, Landa, Lopez, Carapaz, Yates, Majka, Carthy, Hamilton, Sivakov en Bilbao. Nog 56 kilometer te gaan en het verschil is iets opgelopen naar 1"10"! Mollema zit nog steeds in de kopgroep.

 

Het is oorlog!

15:17

Ciccone pakt de punten voor de bergtrui voor Pozzovivo. Samen sprintten zij om de punten. De kopgroep gaat nu afdalen! verschil onder de minuut.

15:15

Trek blijft doortrekken in de kopgroep, Maar er vallen steeds meer renners uit. Die worden vervolgens opgepikt door de klassementsmannen. Het verschil is nog maar 1"15". Astana heeft een gunstige positie met 2 man in de kopgroep en 2 man bij Lopez. De roze trui zit al een minuut achter de groep met Roglic en consorten. De kopgroep is bijna boven!

15:09

Het verschil is onder de 2 minuten met de kopgroep. Cataldo is teruggezakt tot het elitegroepje en rijdt nu op kop. Movistar heeft nog 2 renners. Er rijden nog een man of 15 in de elitegroep. De groep met de roze trui zit 45 seconden achter de elitegroep.

15:06

Bouwman zakt weg, Roglic heeft nog 1 maat mee, Sepp Kuss. Door de versnelling van Bilbao komen er gelijk scheuren in het peloton. De roze trui mist de slag. Nibali en Yates zitten ook mee.

15:04

Bilbao kijkt om, geeft een knikje naar Lopez en de mannen geven gas! Bouwman reageert gelijk maar het is duidelijk dat Astana weer plannen heeft vandaag!!

67 KM

Nibali, Roglic en Lopez zitten voorin het peloton. De mannen zijn scherp op elkaar aan het letten. Nog 5 kilometer voor de kopgroep boven is! verschil 2"30"

15:00

Ook Cataldo en Juul Jensen moeten lossen. het tempo ligt alweer iets hoger in de kopgroep, 2"20". Of is het geen lossen maar gaan de renners dienen als springplank voor de kopmannen?

14:55

Plaza, Neilands, A. Nibali en Rojas moeten lossen uit de kopgroep. Ciccone nu op kop.

14:50

Elke dag wordt oorlog, aldus Koen Bouwman. Tot nu toe is het een beetje oorlog geweest, maar wellicht gaat het nu los op de tweede klim! Brambilla zal zich leegrijden voor Mollema. Hoe zal het daarna gaan? Ondertussen hangen de eerste renners achteraan de kopgroep.

14:45

Conci is uit dekopgroep en teruggezakt naar het peloton. Hij heeft zich leeg gereden voor Bauke Mollema. Nog 3 man van Trek voorin, Brambilla maakt nu tempo. Nog steeds een verschil van ongeveer 2 minuten.

14:40

Nog 75 kilometer te gaan en het verschil is nu onder de 2 minuten. Wat zal het verschil zijn als de renners over de top heen zijn en hoe sterk zal Mollema nog zijn na de hele dag in de vlucht?

14:35

De Pian Del Lupo! De intermediate sprint is achter de rug, Rojas pakt de punten vlak voor Masnada.

14:27

Het is nog heel even vlak, dan nog een tussensprint en dan gaan we zien of er weer een aanval wordt geplaatst ja of nee. Maar er komt natuurlijk nog een 1e categorie aan naar de finish waar de renners rekening mee moeten houden...

14:20

Er wordt weer geklommen!! Berg 2 van vandaag. Verschil met de kopgroep: 2"00".

 
14:15
100 KM

Met nog 100 kilometer te gaan is het verschil terug naar minder dan 2"15". Jumbo en UAE werken hard om de kopgroep terug te halen. Nog iets minder dan 20 kilometer tot de volgende klim!

 

Sneeuw bij de aankomst!

13:45
115 KM

Nog 115 kilometer te gaan en het verschil tussen het peloton en de kopgroep is 3"10". Nog een flink aantal kilometers en dan begint de kopgroep aan de volgende beklimming, de Pian Del Lupo, van de tweede categorie.

13:40

Tao Geoghen Hart ABANDON! De renner van Team INEOS is gevallen... Voorlopig nog geen nieuws over zijn huidige status...

13:32

Trek maakt tempo voorin het peloton. UAE en Jumbo in het peloton. het verschil is opgelopen naar 3"10". Maar het is nog lang. Uiteindelijk zullen ook renners van Bahrain mee gaan helpen (Ook zij hebben nog 2 troeven voorin. Broer Nibali en Pozzovivo). Er zijn nog genoeg klassementsmannen in het peloton om tempo te maken.

13:27

Er wordt flink doorgetrapt! Net als gisteren wordt er flink tempo gemaakt, maar het parcours van vandaag zal waarschijnlijk voor veel grotere verschillen zorgen dan gisteren. Het is nu al een mooie etappe!

13:25

Het is dus Tolhoek en niet Martens namens Jumbo-Visma.

13:20 

Ook Tolhoek zit mee in de vlucht. Jumbo-Visma heeft dus een troef achter de hand.

132 KM

We zijn over de eerste berg van vandaag heen. Jumbo-Visma leidt het peloton in de afdaling. Jumbo moet flink doorfietsen om de plek van Primoz Roglic te beschermen in het algemeen klassement! Het verschil is boven de 2"30". Nog 132 kilometer!

13:15

We zijn bijna live! Het verschil is ondertussen meer dan 2 minuten.

13:05

Sunweb is een van de ploegen die de slag heeft gemist en geen renner mee heeft in de kopgroep.

13:00

Thomas de Gendt moet al lossen en is weer terug in het peloton. De kopgroep heeft al een voorsprong van 1"40" op het peloton, waar ook nog de roze trui zit. Gaat een favoriet vandaag de roze trui pakken?

12:55

De vluchters: Landa, Carrettero, Rojas (Movistar), Gallopin, Vuillermoz (AG2R), Cattaneo, Masnada (Androni), Lopez, Izaguirre, Zeits (Astana), Nibali, Pozzovivo (Bahrain), Formolo (BORA), De La Parte (CCC), Dombrowski (EF), Neilands, Plaza (Israel), De Gendt (Lotto), Juul Jensen, Nieve (Mitchelton), Dunbar, Geoghen Hart (INEOS), Martens (Jumbo), Zakarin (Katusha), Mollema, Brambilla, Ciccone, Conci (Trek).

12:50

Een groep van 28 renners in de vlucht. Jumbo-Visma controleert. Het peloton is nu al uit elkaar en we zijn nog geen 50 kilometer onderweg!

12:45

De renners zijn begonnen aan de eerste klim en het is nu al duidelijk dat iedereen voor zijn kans wil gaan. Paarse trui drager Arnaud Demare moet nu al lossen, onder andere renners als De Gendt, Ciccone, Formolo en blauwe trui drager Brambilla proberen los te komen.

12:15

Sander Kleikers en Bobbie Traksel staan al boven bij de finish. Wat een uitzicht!

12:10

Terwijl we wachten op de eerste beklimming van de dag, kun je hier nog een keer terugkijken naar de etappe van gisteren! Het was de eerste keer deze Giro dat de renners een 1e categorie beklimming moesten bestrijden, en het leverde gelijk actie op!

12:00

De laatste klim is niet zomaar een klim.

11:48

Er is nog geen kopgroep geformeerd na 8 kilometer.

11:47

Nog even op de hoogte gebracht worden van de etappe: luister dan even Kop over Kop - De wielerpodcast van Eurosport - over de rit van vandaag terug.

11:44

Sterker nog: WE ZIJN VAN START!

11:41

We gaan bijna beginnen!

11:38

Zo ziet het parcours eruit op een fiets van team BORA-hansgrohe.

11:31

En wat kan deze man vandaag doen? Kan hij meer dan vier minuten op de Tsjech Jan Polanc goedmaken, die nu in het roze rijdt?

11:29

Zo ziet het parcours voor vandaag eruit.

11:25

De renners zijn er klaar voor!

11:22

Over een klein kwartier (11:35) starten de renners al. Vanaf 13:07 is Eurosport live met een voorbeschouwing.

 

Welkom bij het liveblog voor de dertiende etappe in de Giro d'Italia. Vandaag krijgen de renners weer een zware bergrit voor de kiezen, met in totaal twee klimmen van de 1e categorie en eentje van de 2e categorie. Het is de eerste finish bergop! Je kunt de etappe kijken of Eurosport 1, volgen via de Eurosport Player (in de link), of volg dit liveblog!