We kennen de Giro als een koers die het zwaartepunt vaak aan het einde heeft liggen. Na in 2022 een meer evenwichtig parcours ontworpen te hebben, wordt er nu weer teruggegrepen op het oude concept. Daar is niet iedereen even tevreden over.
"Het wordt bijzonder zwaar. We gaan terug naar de traditionele Giro van voor dit jaar. Je hebt iedere week een zware bergetappe en dan in de laatste week drie. De laatste week is traditioneel zeer zwaar, maar wat mij betreft is het te zwaar vergeleken met dit jaar. Toen hadden we wel een goed evenwicht", aldus Jeroen Vanbelleghem.
Giro d'Italia
Wielrennen | Jeroen Vanbelleghem beantwoordt alle vragen over de Giro-deelname van Remco Evenepoel
01/12/2022 OM 16:28

Belachelijk om in Rome te finishen

Een ander heikel punt is de laatste etappe van de Giro 2023. Hiervoor is de Italiaanse hoofdstad het decor, maar volgens Jan Hermsen is Rome volkomen ongeschikt: "Totaal belachelijk. Dat vind ik echt absoluut waanzin. Ik heb niets tegen Rome, maar dat is een stad waar je met de auto niet eens wil rijden en met de fiets ook niet."
"In de Giro die Froome won, werd de etappe in Rome zelfs geneutraliseerd omdat het regende", doet Jeroen een duit in het zakje.

Ecologische voetprint

Volgens Jan Hermsen is het niet alleen de veiligheid van de renners die op het spel staat, maar is het plan ook in een bredere context onfatsoenlijk: "Ik heb geen idee waarom ze in Rome eindigen. We hebben het vaak over onze ecologische voetprint gehad. We zitten op zaterdag nog diep in het noorden van Italië."
"Die ploegen zijn helemaal klaar en zijn een maand onderweg geweest en dan moeten ze de hele handel inpakken om naar Rome te gaan. En waarvoor? Voor een etappe die misschien niet eens doorgaat of te gevaarlijk is. Ik vind het echt kolder."

Waar kijk je?

De Giro d'Italia 2023 is uiteraard weer exclusief te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan live via discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Hoge woord is eruit: Evenepoel gaat op jacht naar winst Ronde van Italië
30/11/2022 OM 11:08
Giro d'Italia
Giro | Loodzware slotweek in Giro d'Italia 2023, wat staat de renners te wachten?
19/10/2022 OM 12:50