Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | “Nog nooit zoiets meegemaakt” – vrouw Primoz Roglic over sensationeel slot Giro

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 27/05/2023 om 20:12 GMT+2

Voor Primoz Roglic, voor Jumbo-Visma, voor de wielerfans was het allemaal bibberen en beven in de voorlaatste etappe van de Giro d’Italia. Op weg van Tarvisio naar Monte Lussari leek de Sloveen de Giro-zege binnen te halen, al dacht de ketting van zijn fiets daar nog even anders over. Hoe beleefde Lora Roglic, de vrouw van de aanstaand Giro-winnaar, deze dag?

Giro d’Italia | “Nog nooit zoiets meegemaakt” – vrouw Primoz Roglic over waanzinnig slot Giro

“Vanaf het begin was deze dag al waanzinnig, toen ik alle Sloveense vlaggen zag”, aldus Lora. De klimtijdrit vond plaats vlakbij de grens met Slovenië, dus waren veel landgenoten afgereisd naar de brute klim richting het heiligdom van Monte Lussari.
“Deze dag was toen al een cadeautje, wat er ook zou gebeuren.” Haar man leek het roze binnen te gaan halen, tot het mis ging. “Wij stonden op een punt met nog 600 meter te gaan tot de finish en hadden geen signaal. We waren aan het bellen met anderen, zoals vroeger. Toen ging zijn ketting eraf. Ik dacht: ‘Hij heeft zijn best gedaan, het is zoals het is.’”
Terwijl Roglic opnieuw alles gaf, kraakte rozetruidrager Geraint Thomas. “Mensen renden achter me aan en riepen: ‘Hij heeft 35 seconden!’ Ik weet het niet, er gingen toen en er gaan nog steeds zoveel gevoelens door mijn lichaam.”
picture

Giro d'Italia | Het moment dat Primoz Roglic de Giro leek te gaan verliezen door materiaalpech

Comeback

Vorig jaar in de Vuelta a España kwam de Sloveen hard ten val in de zestiende etappe naar Tomares, in een poging de uiteindelijke winnaar Remco Evenepoel aan te vallen. Een zware blessure en schouderoperatie volgden, waardoor de winter in huize Roglic niet fijn werd, zo vertelt Lora.
“Primoz is een echte sportman die gemotiveerd is om het iedere dag beter te doen. Dan is het moeilijk om jouw tijd te nemen, de blessure te laten herstellen en vanaf 0 weer op te bouwen”, was de echtgenote van de 33-jarige drievoudig Vuelta-winnaar realistisch.
“Ik was echt blij met de manier waarop hij terugkeerde in de koersen van een week”, blikte Lora terug op Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië eerder dit jaar. “Voorafgaand en tijdens deze Giro gebeurden er ook veel dingen, maar hij bleef positief. Ik ben blij dat aan het einde de rollen nog werden omgedraaid.”
Is het morgen en volgende week tijd voor een Sloveens feest? “Ik weet het niet”, lachte Lora. “Wij hebben nog nooit zoiets als dit meegemaakt. Nu ben ik vooral heel moe.”
picture

Giro d'Italia | Primoz Roglic wint Giro ondanks materiaalpech in klimtijdrit

Waar kijk je?

De Giro d'Italia komt ten einde, maar niet voordat we nog één keer hebben gesprint in de Italiaanse hoofdstad. Volg de slotrit in en rond Rome live via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie