Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Liveblog etappe 18 - Merlier mag aan het feest in Padova na rare sprint vs Milan

Matthijs Klerkx

Geupdate 23/05/2024 om 17:24 GMT+2

Die man in het roze hebben we onderhand wel gezien... Tadej Pogacar mag een dagje rustig aan doen, al hadden we ook in de laatste bergritten niet per se het vermoeden dat hij op zijn limiet reed. Nee, vandaag is het aan de rappe renners van het pak. Sprinten in de straten van Padova! Wie kan dat het beste? Volg alles via deze liveblog!

Giro d’Italia | "Fenomenaal, wat een dominantie" – Jip van den Bos en Bobbie Traksel over Milan

In dit liveblog houden we jullie tijdens de Giro d’Italia 2024 op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zie dit artikel als een live-samenvatting om langs de hoogtepunten te scrollen. Onze commentatoren Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon vatten de dag tot dusver ook wel eens samen. Hetzelfde doen we hier, inclusief video’s. Je mist werkelijk niets, al helemaal niet als je ervoor kiest om elke minuut van de Giro te streamen op discovery+!

Merlier verslaat Milan in Padova

Kopgroep ingerekend

Affini is het wachten beu

Koen de Kort heeft nieuws over Milan

Nog 75 kilometer

De situatie is onveranderd. Lidl-Trek en Soudal Quick-Step controleren de koers en de voorsprong is stabiel op ongeveer 2 minuten.

Groves ziet kansen

picture

Giro d'Italia | Kaden Groves over de finale van etappe 17

Controle voor Milan

Lid-Trek neemt de verantwoordelijkheid in het peloton voor sprinter Jonathan Milan. Dat betekent dat we Daan Hoole veel gaan zien werken vandaag. De voorsprong van de kopgroep is iets meer dan twee minuten.

Vroege vlucht is vertrokken

De vroege vlucht is gevlogen! Mikkel Honoré, Marco Maestri, Andrea Pietrobon en Filippo Fiorelli mogen het gaan doen vandaag. De sprintersploegen knijpen in hun handjes. Deze groep lijkt makkelijk te controleren.

Chaos in eerste kilometers

Meerdere renners willen in de kopgroep zitten. Het tempo ligt hoog en dat heeft ervoor gezorgd dat er scheurtjes in het peloton zijn gekomen. Onder anderen Daniel Felipe Martínez lijkt de boot even te hebben gemist.

We zijn van start!

We zijn begonnen aan deze achttiende etappe van de Giro. Krijgen we 'gewoon' een massasprint of zijn er ploegen die iets anders van plan zijn?

Merlier krijgt een nieuwe kans

picture

Giro d'Italia | Merlier krijgt nog twee kansen in deze Giro - "We gaan zeker controleren"

Krijgen we wel een vlucht van de dag?

Laten we eerlijk zijn: waarschijnlijk zullen ook de renners zelf niet bepaald denken aan aanvallen, als we kijken naar het profiel van de etappe en in het achterhoofd houden dat de laatste dagen enorm zwaar - zowel qua parcours als weer - waren.
De enige mogelijkheid tot het op poten zetten van het ontsnapping ligt er vroeg in de rit, met wat meters die bergop lopen. Vanaf dan gaat het langzamerhand bergaf en wordt het uiteindelijk op het meest oostelijke deel van de Po-vlakte vechten om positie.
In Padova zelf volgen er nog twee haakse bochten, waar de sprinters op hun hoede moeten zijn. Net na de rode vod een naar links en op ongeveer 500 meter van de finish een naar rechts. Wie wil winnen, moet zich daar perfect laten afzetten.
picture

Giro d'Italia | Peloton weer met beide benen op grond: sprinters aan het woord - parcours etappe 18

Aangenaam kennis te maken, sprinters!

Jeetje, dat is lang geleden zeg... Het was vorige week vrijdag de laatste keer dat de spurtbommen in dit Giro-peloton hun stevige dijen nog eens tekeer konden laten gaan. In Cento stond er geen maat op Jonathan Milan.
De drager van het Cyclamino, de iconische Giro-kleur die gelukkig sinds een aantal jaar weer toebehoort aan de leider van het puntenklassement, won deze Giro zodoende al drie etappes omdat hij ook in Andora en Francavilla al Mare al de snelste was. Dat was de 23-jarige Italiaan van Lidl-Trek ook in Lucca, maar toen reden er nog een stel vluchters voor.
In Napoli werd hij geklopt door Olav Kooij, maar de Nederlander werd ziek en startte niet meer na de rustdag. De andere renner die hem versloeg was Tim Merlier, in de derde rit naar Fossano. De Belg van Soudal Quick-Step zal getergd zijn en van zijn imago af willen komen, wat overigens geen reputatie zonder succes is: Merlier won drie etappes in grote rondes, maar dat was telkens de eerste sprint. Vanaf dat moment kon hij niet meer zegevieren. Nu wel?
picture

Giro d'Italia | Jonathan Milan en Lidl-Trek geven sprintles - derde ritzege voor drager paarse trui

Waar kijk je?

Niets lijkt Tadej Pogacar nog in de weg te staan om de 107de Giro d'Italia te winnen. De Sloveen lijkt vanaf Oropa tot aan Rome La Maglia Rosa te gaan dragen, wie wint er in de slotweek? Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk via Eurosport en discovery+ of Pogacar inderdaad zijn eerste Giro kan winnen! Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie