Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro Donne | Eerste dagzege Van Vleuten in regenboogtrui levert direct roze trui op

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 01/07/2023 om 15:19 GMT+2

Annemiek van Vleuten won de Vuelta Femenina, maar kwam dit wielerjaar nog niet als dagwinnares in de regenboogtrui over de streep. Tot vandaag, in Marradi, waar de eerste echte etappe van de Giro Donne finishte. Van Vleuten ging er vandoor tijdens de enige serieuze klim van de dag, waarna ze met een marge van 45 seconden de roze trui pakte.

Giro Donne | Eerste dagzege Van Vleuten in regenboogtrui levert direct roze trui op

Van Vleuten jaagt op haar vierde eindoverwinning in de Giro Donne en bij het ontbreken van écht serieuze bergritten moest het maar gelijk gebeuren op de Passo della Colla. Zo gezegd, zo gedaan. De veertigjarige ging er vandoor bergop en was door niemand bij te houden onderweg naar de honderdste overwinning in haar loopbaan.
Het Italiaanse duo Marta Cavalli/Gaia Realini trachtte een achtervolging op te zetten, maar reed in de afdaling richting de finish weinig tot niets af van de achterstand. Beide rensters uit Italië ontpopten zich al eens tot serieuze rivaal van Van Vleuten, maar werden in de slotfase door een groepje ingerekend.
picture

Giro Donne | “Beter moment voor mijn honderdste overwinning bestaat niet” - Van Vleuten

Geen tv-beeld door onweer

Helaas voor de wielerfans vielen de beelden weg toen de koers serieus losbarstte. De proloog moest vrijdag al gecanceld worden als gevolg van noodweer en zaterdag hing er nog steeds een onweersbui boven het peloton, waardoor er uit nood werd geschakeld naar de vaste camera’s bij de finish.
Toen de beelden weer beschikbaar waren, was direct duidelijk dat Van Vleuten zich had losgemaakt. Maar hoe het verloop van de etappe precies is geweest, valt door het wegvallen van de verbinding moeilijk tot in detail te omschrijven.
Feit is in ieder geval dat Van Vleuten de eerste etappe wint, inclusief bonificatie 49 seconden voorsprong heeft op Cecilie Uttrup Ludwig en de roze trui draagt zondag tijdens rit twee.
picture

Giro Donne | Proloog meerdere keren stilgelegd vanwege extreme regenval

WAAR KIJK JE?

De Giro Donne is van de eerste tot en met de laatste etappe live te volgen via Eurosport en discovery+. Van de start in het prachtige Toscane tot de finish op het pittoreske Sardinië: mis niets van de 34ste Giro Donne met Annemiek van Vleuten en Marianne Vos!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie