Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Etappes, bergen, parcours - Dit moet je weten over verwachte strijd tussen Van Vleuten en Vollering

Wesley Schreurs

Geupdate 01/05/2023 om 13:14 GMT+2

De Vuelta a España voor vrouwen gaat maandag 1 mei van start in Torrevieja in de vorm van een ploegentijdrit. De Spaanse rittenkoers is flink op de schop gegaan, want de grote ronde kent nu zeven etappes, een nieuwe plek op de kalender en een zwaarder parcours. De afgelopen twee jaar won Annemiek van Vleuten de Vuelta en in haar laatste seizoen is ze opnieuw een van de grote favorieten.

Vuelta Challenge | Van Vleuten grijpt tijdens tweede etappe ook in Spanje de macht

De Vuelta España Femenina ging de voorgaande edities nog door het leven als La Vuelta Challenge. De vrouwelijke tegenhanger van de Vuelta a España begon in 2015 als eendagswedstrijd, maar de afgelopen jaren ontwikkelde de grote ronde zich flink. In 2018 steeg het aantal etappes naar twee en sinds 2020 kwam daar elk seizoen een extra etappe bij.
In 2021 kende de wielerkoers voor het eerst een zware bergetappe en dat is dit jaar nog een niveautje opgeschroefd. Het peloton krijgt deze editie namelijk drie bergetappes voorgeschoteld. De rensters eindigen de zevendaagse op de legendarische klim Lagos de Covadonga. Deze berg is sinds 1983 maar liefst 22 keer opgenomen in het parcours van de Vuelta.
picture

Vuelta Challenge | Van Vleuten maakt indruk in Colindres - "Had geen idee hoe mijn vorm was"

Kalenderwijziging

De Spaanse koers werd eerst altijd in september verreden, maar krijgt nu haar plekje in mei op de kalender. De Vuelta is door de wijziging de eerste grote ronde van het jaar, voor de Giro Donne en de Tour de France Femmes.
De ontwikkelingen in de grote rondes voor vrouwen beperkt zich niet alleen tot de Vuelta. Ook de Tour de France veranderde afgelopen seizoen van een eendagskoers naar een serieuze meerdaagse wedstrijd. De gedachte is er om net als bij de mannen, drie grote zware rondes in een seizoen te laten plaatsvinden.
picture

Vuelta Challenge | Balsamo oppermachtig in Madrid, Van Vleuten voltooit hattrick

Parcours

Het parcours van deze editie van de Vuelta telt zogezegd zeven etappes en is zwaarder dan ooit. De rensters beginnen hun Spaanse tocht in Torrevieja. Torrevieja is een badplaats gelegen aan de Middellandse Zee en ligt ongeveer veertig kilometer van de Spaanse stad Alicante.
Torrevieja was in 2019 nog de startplaats bij de Vuelta voor mannen. Burgemeester Eduardo Dolón is zeer verheugd om nu ook het vrouwenpeloton te mogen verwelkomen. “Het promoten van de vrouwensport heeft ons gemotiveerd om opnieuw de samenwerking te zoeken met de Vuelta”, aldus burgemeester Dolón.
De eerste etappe is een ploegentijdrit en wordt verreden op een stadscircuit in Torrevieja. De race tegen de klok is 14,5 kilometer lang en nagenoeg vlak. Etappe twee gaat over een afstand van 105,1 kilometer naar Pilar de la Horadada. De eerste bergpunten zijn hier te verdienen, maar dat staat een sprint vermoedelijk niet in de weg.
De derde etappe vormt ook een grote kans voor de sprintsters. Met 157,8 kilometer is dit de langste etappe en de finish ligt in La Roda. De vierde etappe is een overgangsrit richting de bergen en telt 131,1 glooiende kilometers. De rensters krijgen op zestien kilometer van de meet de zwaarste klim van de dag. De Alto de Hurche is een klim van 4 kilometer aan 4,9 procent gemiddeld. Na een korte afdaling wordt er gefinisht in Guadalajara.
picture

La Vuelta Femenina | Van Vleuten krijgt ploegentijdrit en finish Lagos de Covadonga voorgeschoteld

Bergetappes

In de vijfde etappe wordt het pas echt klimmen geblazen. De eindstreep is getekend bij het Mirador de Peñas Llanas na 129,2 kilometer. Op een derde van de koers duikt de Puerto de Navafría op en stijgt de weg 11,5 kilometer lang met een gemiddelde van 5,8 procent. Het peloton finisht op het uitzichtpunt van Mirador de Peñas Llanas. Dit is een klim van 4,8 kilometer lengte en 6,6 procent gemiddelde stijging.
Het slotweekend begint met een heuvelrit. Het 106,1 kilometer lange parcours kent weinig hoogtemeters, omdat het peloton dicht bij de Cantabrische kust blijft. De etappe kent twee beklimmingen van de tweede categorie met de top van de laatste beklimming op een ruime twintig kilometer van de finish in Laredo. De Puerto de Campo el Hayal is 8,2 kilometer lang en stijgt 4,6 procent gemiddeld.
picture

La Vuelta | Roglic laat zien dat hij de beste is en ziet derde eindwinst naderen

Lagos de Covadonga

De zevende en laatste etappe eindigt op de iconische Lagos de Covadonga. De slotrit heeft halverwege een klim van de tweede categorie, Collada Moandi (12,5km en 4,6%). De benen zijn op deze manier lekker opgewarmd, want in de laatste 12,5 kilometer duikt de gevreesde onregelmatige slotklim op. Het peloton kan de witte streep bijna ruiken, maar deze laatste berg gaat nog voor veel pijn en leed zorgen.
In 2021 won Primoz Roglic bij de mannen nog op de Lagos de Covadonga. De naam van de klim betekent ‘meren van Covadonga’. Een verwijzing naar de twee prachtige gletsjermeren die tussen de berg stromen.
De slotklim kent een stijgingspercentage van 6,9 procent, maar dat geeft een vertekend beeld. In de klim zitten namelijk ook nog stukken afdaling. De eerste zeven kilometer gaat constant in de dubbele cijfers omhoog en op drie kilometer zit het steilste stuk van 20 procent. Op 1,5 kilometer volgt een korte afdaling, waarna de Vuelta España Femenina wordt afgesloten met 500 meter klimmen aan 5 procent gemiddeld.
picture

WK wielrennen | Ongelooflijk! Ondanks breuk in elleboog - Van Vleuten wordt wereldkampioene

Van Vleuten

Van Vleuten is de winnares van de laatste twee edities. De wereldkampioene stelde op de site van La Vuelta Femenina dat ze blij is met de veranderingen. “Om op zo’n beroemde wielerlocatie te eindigen is nodig voor de media-impact van de wedstrijd.”
“Ik ben blij dat de organisatie koos voor deze bekende klim. Ik kijk ernaar uit, het wordt zwaar en ik weet wat ik kan verwachten. Het is goed dat we ook een paar vlakke ritten hebben, want die maken het ook spannend. Het is een complete Vuelta”, aldus Van Vleuten.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Demi Vollering maakt Ardennenhattrick compleet met zege in Luik

Vollering

Demi Vollering is naast Van Vleuten een andere grote Nederlandse naam die aan de start verschijnt in de Vuelta. Vollering eindigde vorig jaar op het podium met een derde plaats, maar ze verkeert op dit moment in bloedvorm.
De renster van Team SD Worx won achtereenvolgens de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met deze hattrick mag Vollering zich de koningin van de heuvelklassiekers noemen en is ze automatisch de topfavoriete voor de eindoverwinning omdat ze ook het echte klimwerk goed kan verteren.
picture

Parijs-Roubaix | Longo Borghini heeft alle moeite om gewonnen kassei op te tillen

Uitdaagsters

Wie worden de uitdaagsters van Vollering en Van Vleuten? We beginnen met Katarzyna Niewiadoma. De Poolse werd vorig jaar nog derde in de Tour en ze is bovenal een sterke klimster. De kopvrouw van Canyon-SRAM Racing heeft echter haar grote vorm in de klassiekers nog niet laten zien.
Gaia Realini is bij afwezigheid van Longo Borghini de grote kopvrouw van Trek. De 21-jarige Italiaanse is gemaakt voor de bergen en eindigde in de Waalse Pijl op een derde plaats. Ze is met haar 1.50 meter op de steilste stroken van een klim vooral heel gevaarlijk. Ook haar landgenote Silvia Persico kan een goed klassement rijden.
Tot slot zijn Mavi García en Riejanne Markus nog twee namen die kunnen verrassen. García werd vorig jaar bijvoorbeeld nog derde in de Giro. De Nederlandse Markus lijkt haar goede vorm gevonden te hebben in Luik-Bastenaken-Luik, want ze eindigde daar knap vierde. De renster van Jumbo-Visma! is zeker een naam om in de gaten te houden.
picture

UAE Tour Women | Kool overleeft valpartijen en verslaat mentor Wiebes in openingsrit

Longo Borghini

Elisa Longo Borghini is voor Trek-Segafredo een grote afwezige. De Italiaanse werd vorig jaar nog tweede in de Vuelta en geldt normaal gesproken als een gevaarlijke klant voor een grote ronde. Haar ploeg besloot echter om de Parijs-Roubaix-winnares van 2022 rust te geven en dit is ook het geval bij Shirin van Anrooij en Lucinda Brand. De 21-jarige Gaia Realini is de nieuwe kopvrouw van Trek.

Marianne Vos

Het is de eerste keer dat Marianne Vos aan de start staat in de Vuelta. De populaire renster onderging begin dit jaar een operatie om de vernauwing in haar bekkenslagader te verhelpen. Vos heeft daardoor pas vijf koersdagen achter de rug dit seizoen. In Spanje gaat de focus vooral liggen op het sprinten, waartoe ze tot de wereldtop behoort.
picture

The Cycling Show | “De gele trui dragen was erg speciaal” - Marianne Vos

Sprintsters

Etappe twee en drie zijn gemaakt voor de sprintsters en daarom nemen we deze lijst ook even door. Om te beginnen is Vos natuurlijk een van de rappe vrouwen, maar Charlotte Kool is misschien nog wel sneller. In de UAE Tour won ze twee van de vier ritten in een sprint en in de Scheldeprijs werd ze tweede. Rachele Barbieri en Emma Norsgaard zijn nog twee sprintsters die in deze ritten kunnen winnen.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta España Femenina volg je in 2023 een week lang op Eurosport. Stream je de allereerste grote ronde van wielerjaar 2023 liever zonder reclame? Ga dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie