Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Pogacar en Van der Poel gaan het uitvechten, toch? – een preview

Edward Swier

Geupdate 21/04/2024 om 12:18 GMT+2

Ze zijn vrienden van elkaar, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Waar mogelijk slaan ze elkaar bij de start hartelijk op de schouders, of maken ze onderweg een praatje. Maar zondag is het menens voor het duo: dan treffen ze elkaar in Luik-Bastenaken-Luik en zal er pas na de streep weer ruimte zijn voor gebbetjes en gelach. De kans dat één van beiden er met de winst vandoor gaat is groot.

Tadej Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik

Het duo kwam dit seizoen nog niet al te vaak in actie. Tadej Pogacar maakte de bewuste keuze om in het voorjaar maar weinig te koersen, hij wil zijn kruit droog houden voor de dubbel Giro-Tour, waar hij zijn zinnen op heeft gezet. Pogacar komt dan ook naar Luik met slechts negen koersdagen – waaronder de door hem gewonnen Strade Bianche en Ronde van Catalonië (vier ritzeges én het eindklassement!) - in de benen.
Zijn vriend en tegenstrever Mathieu van der Poel heeft evenmin veel gekoerst. Zes koersdagen noteerden we voor hem. Maar de wedstrijden die hij reed, hakten erin, zo kunnen we wel inschatten. Na winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix bleek de absolute topvorm in de Amstel Gold Race weer verdwenen. Het kan echter ook zijn dat Van der Poel dit jaar stiekem meer heil ziet in LBL, hoewel hij die wedstrijd pas één keer eerder (in 2020) reed.
Dat jaar werd de strijd om de winst letterlijk op de streep beslist. De Fransman Julian Alaphilippe juichte al, maar Primoz Roglic gooide zijn voorwiel net eerder over de finishlijn. Van der Poel eindigde als zesde. Hoewel niet bepaald gebouwd voor de Waalse klimmetjes, gaf de huidige wereldkampioen destijds al aan ooit terug te keren om een gooi naar de winst te doen.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Evenepoel zwaait naar de camera en viert overwinning al vroeg

Oud en vertrouwd

Voor de oudste klassieker op de kalender van de WorldTour geldt als zo vaak dat het er allemaal ‘oud en vertrouwd’ uitziet. De 2024-editie van La Doyenne is 255 kilometer lang en doet, als altijd, de vaste pleisterplaatsen aan. Is het op de heenweg naar Bastenaken altijd nog wat rustig, daarna wacht de coureurs een flink aantal klimmetjes en klimmen. De Saint-Roch, Wanne, Stockeu, La Redoute en Roche-aux-Faucons zijn de bekende namen, die het peloton doorgaans veel pijn doen.
Tot 2019 finishte LBL in het afzichtelijke industriestadje Ans, inmiddels heeft de aankomst heel wat meer grandeur. De terugkeer naar het centrum van Luik maakt dat niet langer de Côte de Saint-Nicolas, maar de Côte de la Roche-Aux-Faucons de laatste klim van betekenis vormt. Hoewel de puist op 13 kilometer van de streep opdoemt, en het daarna goeddeels vlak (en vooral ook licht dalend) is, heeft dat geen negatieve invloed op de erelijst gehad. Het is niet zomaar een sprinterskoers geworden. Vrijwel zonder uitzondering wordt de klassieker gewonnen door een grote naam met klimmersbenen.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Bekijk hier de even beslissende als machtige demarrage van Evenepoel

Zonder twijfel nieuwe winnaar

Na twee opeenvolgende zeges van Remco Evenepoel is één ding zeker: in 2024 krijgt La Doyenne een andere winnaar. Evenepoel was immers één van de slachtoffers van de veelbesproken crash in de Ronde van Baskenland. Daarmee is echter niet gezegd dat een nieuwe naam het erepodium beklimt. Want, de winnaar van 2021 is ditmaal de grote favoriet: Tadej Pogacar.
De Sloveen wist onbedoeld alle ogen op zich gericht na de val van menig Tourfavoriet in de Ronde van Baskenland. Wat gaat dat ongeval betekenen voor de kansen van onder anderen Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Remco Evenepoel in juli, en hoezeer mag (de in Baskenland ontbrekende) Tadej Pogacar zich nu kanshebber nummer 1 in de Ronde van Frankrijk noemen? Op die vragen kwam de afgelopen weken geen antwoord, mede omdat Pogacar zich in stilte – op hoogte – voorbereidde op de komende maanden. In Luik-Bastenaken-Luik keert hij weer terug in het peloton, als de grootste kanshebber.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Remco Evenepoel wint voor het tweede jaar op rij - Dit zijn de hoogtepunten

Lang wachten?

Pogacar zette in 2021 de wedstrijd naar zijn hand op de Côte de la Roche-Aux-Faucons. In Luik sprintte hij vervolgens Julian Alaphilippe en David Gaudu eraf. Evenepoel wachtte de afgelopen twee jaar niet zo lang. In 2022 zette hij aan op de Côte de la Redoute, voor een solo van een kleine dertig kilometer. Ook in de afgelopen editie soleerde Evenepoel naar de winst, nu wachtte hij net iets langer met zijn beslissende uitval.
Op dat moment had hij overigens al geen last meer van Tadej Pogacar. De kopman van UAE Team Emirates had, na zijn zeges in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, een trilogie voor ogen, maar was in de eerste uren van de race al gevallen. Zijn polsbreuk zou hem niet alleen LBL kosten, maar ook later in het seizoen nog opbreken.
picture

Wielrennen | Monumenten-strijd Pogacar vs Van der Poel: 9 zeges in Monumenten in beeld

Tegenstrevers

Vraag is wie het Pogacar en van der Poel lastig kunnen maken. De winnaar van de Amstel Gold Race, Tom Pidcock, had ook zijn zinnen gezet op het Ardense tweeluik, maar stapte in de Waalse Pijl uit vanwege de kou. Pidcock kan geen durf worden ontzegd, hetgeen in Luik-Bastenaken-Luik een voordeel kan zijn. Hij zal Pogacar sowieso geen seconde uit ogen willen verliezen.
Ook Michael Matthews, Dylan Teuns en Mattias Skjelmose raakten – met vele anderen trouwens - woensdag onderkoeld. Stephen Williams stond evengoed te klappertanden aan de streep op de Muur van Hoei, maar deed dat wel als winnaar. De klimmer van Team Israel Premier Tech was het jaar al geweldig begonnen met winst in de Tour Down Under, maar bevestigde in de Waalse Pijl dat vanaf nu áltijd rekening met hem moet worden gehouden. Allicht kan hij samen met Dylan Teuns een mooi plannetje smeden.
Woensdag kwamen onder anderen ook Benoit Cosnefroy, Tiesj Benoot en Guillaume Martin goed in beeld. Richard Carapaz zat er op de slotklim ook nog opvallend fris bij. Tobias Halland Johannessen had zijn rood-gele collega’s van Uno-X aan het werk gezet, maar zakte er op het eind doorheen. De grote vraag is wat hij zondag kan.
picture

Waalse Pijl | Stephen Williams wint loodzware Waalse Pijl met verwoestende aanval op Muur van Hoei

Vraagtekens

Minstens zoveel vraagtekens zijn er over renners die de Waalse Pijl niet reden, Pogacar en Van der Poel uitgezonderd. Zo is het de vraag hoe Wout Poels uit de Tour of the Alpes komt. De Nederlander zat daar vrijwel iedere dag op de eerste rij. Ook zijn ploeggenoot Santiago Buitrago, vorig jaar nog derde in Luik en woensdag vijfde in de Waalse Pijl, mag gerust bij de outsiders worden gerekend.
picture

Amstel Gold Race | Tom Pidcock wint na knotsgekke finale – Snelste van een groep met vier

De heuvels op een rijtje

Elf klimmen zijn als zodanig gecategoriseerd in Luik-Bastenaken-Luik, in de geaccidenteerde Ardennen wachten de renners nog veel meer bultjes die erin zullen hakken. In de finale zullen de Côte de la Redoute, Côte des Forges en Côte de la Roche-aux-Faucons als scherprechter dienen.
De elf beklimmingen:
Côte de Bonnerue (2,5 km à 5,2%), nog 178 km
Côte de Saint-Roch (1 km à 11,2%), nog 137 km
Côte de Mont-le-Soie (1,7 km à 7,9%), nog 93 km
Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%), nog 85 km
Côte de Stockeu (1 km à 12,5%), nog 78 km
Côte de Haute-Levée (2,2 km à 7,5%), nog 74 km
Col du Rosier (4,4 km à 5,9%), nog 60 km
Côte de Desnié (1,6 km à 9,4%), nog 47 km
Côte de la Redoute (1,6 km à 9,4%), nog 34 km
Côte des Forges (1,3 km à 7,8%), nog 23 km
Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km à 11%), nog 13 km

De omstandigheden

Hoewel het in de Waalse Ardennen vrijwel nooit extreem lekker weer is, was het afgelopen woensdag in de Waalse Pijl natuurlijk wel heel erg slecht. Hagel, sneeuw, slagregens en kou – bittere kou -, het peloton kreeg er op weg naar de Muur van Hoei mee te maken. Dat was velen te gek. Diverse ploegen hadden in de eindrangschikking louter renners met DNF achter hun naam, geen van hun coureurs finishten.
Uiteindelijk werden een 40-tal coureurs opgenomen in de uitslag. De vraag is in hoeverre zij onderweg te zeer hebben geleden, en of dat effect heeft op hun prestaties zondag. Ook voor dit weekeinde wordt geen bijster goed weer voorspeld. Het is weliswaar iets warmer (10 graden) en droger (een enkele bui), maar echt geweldig zal het niet worden.
De start in Luik is zondagochtend om 10:10 uur, de aankomst is voorzien voor 16:30 uur.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Primoz Roglic wint in extremis

EUROSPORT-STERREN

**** Tadej Pogacar
*** Mathieu van der Poel
** Santiago Buitrago, Tom Pidcock, Tiesj Benoot, Stephen Williams, Richard Carapaz
* Wout Poels, Benoît Cosnefroy, Mattia Skjelmose, Marc Hirschi, Maxim Van Gils, Dylan Teuns

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie