Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Nice | Evenepoel en ‘smerige’ Declercq kibbelen na bewogen tijdrit

Douwe de Vries

Geupdate 05/03/2024 om 21:55 GMT+1

Na een enerverende ploegentijdrit vandaag in Parijs-Nice, kibbelen Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Tim Declercq (Lidl-Trek) na. De oude ploeggenoten vechten een kleine verbale strijd uit via de Belgische media. Evenepoel noemde zijn oud-ploeggenoot ‘smerig’. Declercq reageerde op zijn beurt door te stellen dat zijn actie ‘niet expres’ was gepleegd.

Remco Evenepoel en Tim Declercq eerder tijdens deze editie van Parijs-Nice

Foto: Getty Images

Waar gaat alle ophef om? Terug naar het slot vanmiddag van de ploegentijdrit. Soudal-Quick Step kende aan het eind een enorme terugval. Evenepoel zegt tegenover Sporza dat dit te maken had met omstandigheden zoals het extreme weer. Er was nog een voorsprong van 20 seconden op UAE.
Maar op het laatste stuk viel er veel regen en draaide de wind. Evenepoel reconstrueert verder: "In de laatste kilometers zijn er enkele technische bochten. Als je die met volle snelheid kunt nemen, scheelt dat toch 4 à 5 seconden per bocht. Het zat ons niet mee vandaag. Als je ziet dat we iedereen overklassen in het eerste deel van de tijdrit bewijst het dat onze ploeg supergoed is. Het zat nu gewoon niet mee."

Insinuaties

Hier wees Evenepoel nog op de metrologische en technische omstandigheden. Maar daarna richtte de Belg zijn pijlen dus expliciet op oud-ploeggenot Tim Declercq. Hij verweet dat Declercq niet aan de kant ging in een technische bocht. Daarna kon de wielerster het niet laten een flinke sneer uit te delen: "Een bedankje aan hem. Dat was echt smerig. Tim mag dan wel een ex-ploegmaat geweest zijn, maar zoiets doe je niet. Of hij het met opzet deed? Ik hoop van niet, maar het kan wel."


Vervolgens werd bij Declercq zijn reactie gepeild, na deze toch wel harde aanval van zijn ex-collega. Hij noemde het buitengewoon ‘teleurstellend’ nadat hem opzet in de schoenen werd geschoven. Expres hinderen zou hij namelijk nooit doen. Tegenover Sporza zegt hij: "Ik begrijp dat Soudal-Quick Step ontgoocheld is. En het kan zijn dat ik hen ongewild gehinderd heb. Maar dat Remco laat uitschijnen dat ik dat mogelijk expres gedaan heb, vind ik heel teleurstellend. Ik ben zo lang ploegmaat geweest van Remco en hij kent me ook een beetje als persoon. Dan kan ik echt niet lachen met zulke insinuaties.”

Gemoederen bedaard

Declercq visualiseert wat er dan volgens hem is gebeurd tijdens die beslissende laatste momenten van de tijdrit. De Belg werd gelost en reed door het bochtenrijke gedeelte van het parcours. Voortdurend passeerden er auto’s en motoren. Declercq zegt geen renners van Soudal-Quick Step achter zich te hebben gezien.

De Belg zegt: "Plots hoorde ik renners roepen en ging ik meteen aan de kant. Blijkbaar waren ze al een tijdje aan het roepen, maar in een afdaling aan 70 km/u hoor je niets. Ik wil mijn excuses aanbieden als ik hen gehinderd heb.” Nogmaals benadrukt hij: Het laatste wat ik zou doen, is renners hinderen. Ik ben zo niet. En ik vind het jammer dat ik beschuldigd word dat ik dat expres zou hebben gedaan, want dat zou ik nooit doen.”
picture

Het team van Lidl-Trek in actie tijdens de ploegentijdrit van vandaag

Foto: Getty Images

Via Strava stuurde Evenepoel een bericht de wereld in, waarmee de gemoederen toch bedaard lijken te zijn. Op zijn beurt excuseerde hij zich voor de ‘heat of the moment’-reactie. Op het medium valt te lezen:

"Nee, Tim heeft er niet voor gezorgd dat we vandaag de wedstrijd verloren! Ik was een beetje overhyped na de etappe en ik wil het hem niet kwalijk nemen dat hij een beetje in onze weg reed! De commissaris had hem moeten waarschuwen, zodat hij wist dat we dichterbij kwamen!"

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie