Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Nice | Het volgende hoofdstuk Roglic vs Evenepoel - een preview van de koers naar de zon

Tobias Kappelle

Geupdate 03/03/2024 om 14:19 GMT+1

Deze zondag gaat een van de meest prestigieuze rondes van een week van start in Les Mureaux. Parijs-Nice 2024 wordt het volgende hoofdstuk in de rivaliteit tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic, nadat de twee supersterren elkaar in voorgaande jaren al het vuur aan de schenen legde in Spanje en Italië. Lees hier alles wat je moet weten over de koers naar ze zon met ook de nodige topsprinters.

Parijs-Nice | Tadej Pogacar slaat dubbelslag en deelt flinke tik uit aan Jonas Vingegaard

Vorig jaar leek Tadej Pogacar is Parijs-Nice zijn status als Capo di tutti capi van het rondewerk te heroveren op Jonas Vingegaard. De Sloveen speelde met Vingegaard en won de ronde met overtuiging. Later in de Tour de France bleken de verhoudingen echter toch anders te liggen.
Dit keer staan de twee kemphanen niet aan de start. Pogacar richt zich eerst op de Italiaanse klassiekers en trekt daarna naar Catatonië. Vingegaard kiest in 2024 voor Tirreno-Adriatico. Zodoende kan de wielerliefhebber uitkijken naar een totaal andere koers dan in 2023.
picture

Parijs-Nice | Een klasse apart, Tadej Pogacar wint ook laatste rit en eindklassement

Parcours

Parijs-Nice duurt van zondag tot en met zondag en dus staan er acht ritten op het programma. De openingsetappe met start en finish in Les Mureaux gaat over 157.7 kilometer en kent 1.671 hoogtemeters. Daarmee is het een lastig te voorspellen etappe.
Onderweg zijn vier beklimmingen van de derde categorie, waarvan de laatste op minder dan 15 kilometer van de streep ligt. Zowel aanvallers als sterke sprinters maken een goede kans om de eerste gele trui van Parijs-Nice 2024 op te eisen.
Etappe twee is daarentegen extreem voorspelbaar met een afstand 177.6 kilometer van Thiory naar Montargis. Onderweg komen de renners nauwelijks beklimmingen van belang tegen en dus zal het zeker uitlopen op een massasprint.
Etappe drie kan wel eens doorslaggevend worden. De tijdrit van 26.9 kilometer in Auxerre is heuvelachtig en hier kunnen de eerste grote verschillen in het klassement gemaakt worden. De dag erna kunnen deze verschillen uitvergroot worden als een bergrit met 3.341 hoogtemeters verreden wordt naar Mont Brouilly.
In 182 kilometer zijn vijf beklimmingen van de tweede categorie opgenomen en vlak voor de finish een klim van de eerste categorie. Ook de finish is bergop.
picture

Parijs-Nice | Olav Kooij wint vijfde etappe in massasprint

Kansen voor vluchters en climax in Nice

Wat volgt is een duo etappes waar vermoedelijk de aanvallers hun kans krijgen. De heuvelritten naar Sisteron en La Colle-sur-Loup zijn lang, maar nergens extreem lastig. De klassementsrenners zullen bovendien afstand genoeg gecreëerd hebben in de voorgaande dagen.
De beslissing van Parijs-Nice valt in de zevende en achtste etappe. De voorlaatste rit gaat van Nice naar Auron, is 173 kilometer lang en telt 4.084 hoogtemeters. Met name het laatste gedeelte van de etappe is zwaar met twee beklimmingen van de eerste categorie.
Ten slotte is er op de laatste dag de traditionele etappe van Nice naar Nice waar altijd veel kan gebeuren. De rit is slechts 109.3 kilometer lang, maar telt 2.296 hoogtemeters. De beklimmingen volgen elkaar snel op, dus de man die het geel mee naar huis wil nemen, moet tot de laatste dag scherp zijn.
picture

Parijs-Nice | Vingegaard en Pogacar spelen met elkaar tijdens tussensprint eerste etappe

Twee topfavorieten - Roglic en Evenepoel

Uiteraard zijn alle ogen in Parijs-Nice gericht op Primoz Roglic en Remco Evenepoel. De twee wereldtoppers namen het de afgelopen jaren vaak tegen elkaar op en zullen zich dit jaar ook in de Tour de France meten.
Opvallend genoeg rijden Roglic en Evenepoel zelden een ronde uit waar ze allebei aan meedoen gezamenlijk. In de Vuelta van 2022, toen Evenepoel zijn eerste grote ronde won, moest Roglic afstappen na een keiharde valpartij. In de Giro d'Italia van 2023 was het andersom. Evenepoel moest toen afstappen vanwege corona.
De Vuelta van 2023 werd wel uitgereden door beide renners, maar van een echte confrontatie kwam het niet. Evenepoel zakte vroeg in de koers volledig door het ijs en speelde geen rol meer in het klassement. De andere tweestrijd tussen het duo werd in het voordeel van Roglic beslist, al ging dit niet zonde slag of stoot.
picture

Volta Catalunya | “C'mon mate please!” - Evenepoel niet blij met Roglic in zijn wiel

Outsiders en indrukwekkend sprintersgilde

Er zijn uiteraard kapers op de kust voor de twee topfavorieten. Egan Bernal lijkt eindelijk op de weg terug en Team UAE Emirates heeft met Joao Almeida, Brandon McNulty en Jay Vine verschillende paarden om op te wedden. Groupama-FDJ schuift David Gaudu naar voren, die vorig jaar zeer veel indruk maakte met een tweede plaats tussen Pogacar en Vingegaard in.
Bij Visma - Lease a Bike mag Matteo Jorgenson voor eigen kansen gaan en hij krijgt steun van onder meer Wilco Kelderman en Koen Bouwman. Verder moeten ook mannen als Jack Haig, Carlos Rodriguez, Rigoberto Uran, Santiago Buitrago, Mattias Skjelmose en Pello Bilbao in de gaten gehouden worden.
Er zijn natuurlijk ook renners die andere kansen zien komende week. Met Mads Pedersen, Gerben Thijssen, Michael Matthews, Dylan Groenewegen, Bryan Coquard, Arnaud Demare, Arnaud de Lie, Olav Kooij, Fabio Jakobsen, Kaden Groves, Matteo Trentin en Pascal Ackermann staat er een indrukwekkend sprintersgilde aan de start.
picture

Parijs-Nice | Mads Pedersen blijft Olav Kooij nipt voor in massasprint en pakt leiderstrui

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie