Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | Van der Poel rijdt zich in rijtje met Kuiper en Raas – bekijk zeges in 4 monumenten

Matthijs Klerkx

Geupdate 10/04/2023 om 10:52 GMT+2

Mathieu van der Poel won met Parijs-Roubaix het derde verschillende Monument uit zijn carrière. Na de Ronde van Vlaanderen (twee keer) voegde de vijfvoudig wereldkampioen cyclocross dit voorjaar zowel Milaan-Sanremo als de Hel van het Noorden toe aan zijn indrukwekkende erelijst. Met deze reeks Monumentale overwinningen voegt hij zich bij de allergrootsten die Nederland als wielerland ooit kende.

Parijs-Roubaix | Van der Poel soleert naar nieuwe Monumentale zege in Hel van het Noorden

Begin deze eeuw was het wachten, wachten en nog eens wachten voor Nederlanders konden zegevieren in een Monument. Parijs-Roubaix ging in 2001 naar Servais Knaven, waarna Niki Terpstra dertien jaar later diezelfde Franse klassieker won.
Vervolgens ging het snel: Wout Poels zegevierde in 2016 in Luik-Bastenaken-Luik, Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen, Bauke Mollema een jaar later de Ronde van Lombardije en Van der Poel deed er de Ronde zowel in 2020 als 2022 bij. Natuurlijk was er vorig jaar ook de zege van Dylan van Baarle in Parijs-Roubaix, dus wat dat betreft heeft Nederland de laatste jaren niet te klagen.
VDP vormde zich snel om tot de grote Monumenten-slokop van Nederland, want dit voorjaar ging hij ook met Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix aan de haal. Samen met Tadej Pogacar, die vorige week met de Ronde van Vlaanderen zijn vierde Monumentale zege boekte, heeft Van der Poel van alle actieve renners de meeste grote klassiekers op zijn palmares. Een grappig feit hierbij: zowel de Nederlander als Sloveen startten met rugnummer 21 in de klassiekers die ze dit voorjaar wonnen.

Bij de groten

Nadat Jan Raas in 1983 zijn vierde Monument won, hij heeft exact hetzelfde Monumenten-lijstje als Van der Poel tot zijn beschikking, was Hennie Kuiper de tweede Nederlander ooit die vier keer won in één van de vijf grote koersen: Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.
Kuiper was tot nu toe de meest veelzijdige van dit Nederlandse trio: hij won Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije en bij hem mist dus enkel ‘La Doyenne’ op de erelijst.
Andere grote renners die vier Monumenten op hun palmares hebben staan? Louison Bobet (won net als Eddy Merckx en Pogacar zowel de Tour de France als de Ronde van Vlaanderen), Felice Gimondi, Alejandro Valverde (vier keer Luik) en Erik Zabel (vier keer Sanremo).
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint na ultiem duel met Wout van Aert

Bizarre statistieken

Merckx is niet voor niets de ‘Kannibaal’ van de wielersport. De Belg won alle Monumenten minstens twee keer, won er 19 in totaal en won bijvoorbeeld zeven keer Milaan-Sanremo en vijf keer Luik-Bastenaken-Luik. In zijn buurt – dan drukken we het nog zacht uit – komt enkel Roger De Vlaeminck met elf zeges in de grootste klassiekers uit de geschiedenis.
Van der Poel was niet alleen de eerste sinds John Degenkolb in 2015 die zowel Milaan-Sanremo als Parijs-Roubaix wist te winnen, ook was hij de eerste sinds Fabian Cancellara in 2014 die het presteerde om op het podium van de eerste drie Monumenten van het wielerjaar te staan. De Zwitser deed dat overigens ook in 2011 en 2013.
Het slechtste resultaat van Van der Poel in een Monument ooit is een dertiende plaats. Dit gebeurde bij zijn eerste deelname aan Milaan-Sanremo, in de corona-editie van 2020. Vanaf dat moment is de tiende stek in de Ronde van Lombardije later dat jaar zijn slechtste notering.
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen 2022

Constante Van der Poel

Negatieve uitschieters sindsdien zijn een zesde plek in Luik-Bastenaken-Luik in 2020, een vijfde in Milaan-Sanremo het jaar nadien en negende in Parijs-Roubaix vorig jaar. Voor de rest is de constantheid van Van der Poel in de topklassiekers angstaanjagend.
Zijn winst in Roubaix zorgde alweer voor het achtste Monument-podium uit Van der Poels carrière. Naast vier overwinningen waren er ook twee tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en twee derde plaatsen, eentje in Italië en een in de natte Helleklassieker van 2021.
Mocht Van der Poel dit jaar of volgend jaar nog een Monument toevoegen aan zijn erelijst, is hij alvast de beste Nederlandse eendagscoureur aller tijden en schuift hij aan in het rijtje van onder anderen Michele Bartoli, Paolo Bettini, Philippe Gilbert, Bernard Hinault en Rik Van Steenbergen.
picture

Milaan-San Remo | Bekijk de samenvatting van monument gewonnen door Van der Poel

Waar kijk je?

Drie Monumenten achter de rug, nog twee te gaan! Eerst gaan we via de Ronde van Sicilië en de Brabantse Pijl lekker naar de Amstel Gold Race en Waalse Pijl, voor het vierde Monument op de agenda staat: Luik-Bastenaken-Luik. Bij Eurosport en discovery+ hoef je geen enkele kilometer te missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie