Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Volta Catalunya | Laurance zorgt voor topdag voor Alpecin-Deceuninck - Fransman wint vijfde etappe

Yannick Wezenbeek

Geupdate 22/03/2024 om 17:32 GMT+1

Axel Laurance heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Fransman keerde na een stevige klim tijdig terug in het peloton en versloeg in de massasprint nipt Marijn van den Berg. Laurance bezorgt zijn ploeg Alpecin-Deceuninck de tweede zege op één dag.

Volta Catalunya | Laurance zorgt voor topdag voor Alpecin-Deceuninck - Fransman wint vijfde etappe

De vraag in de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië was of en welke sprinters de Alt de la Creu d’Aragall gingen overleven. De top van de klim van de tweede categorie lag op dertig kilomter van de streep en leek te gaan bepalen wat voor finish we gingen krijgen.
Voor elke type renner was er een kans op de overwinning en dat maakte het een onrustige koers met veel aanvallen. De enige die zich zowaar rustig hield was klassementsleider Tadej Pogacar.

Verrassing

De sprinters moesten op het klimmetje lossen en dus roken vele renners een unieke kans. Het werd een ongeorganiseerde wedstrijd met enkele demarrages maar niemand die zich echt los wist te rijden van het uitgedunde peloton. Dat kwam vooral door Israel-Premier Tech dat reed voor de kansen van Stephen Williams.
Met nog 6 kilometer te gaan was daar toch het konijn uit de hoge hoed. De sprinters kwamen met een grote groep terug in het peloton waardoor de kans op een massasprint werd vergroot. Onder andere EF Education-EasyPost kwam ineens op kop van het peloton om Marijn van den Berg in goede positie te brengen.

Nipt

Ondanks nog enkele verwoede pogingen van renners werd het een massasprint. Daarin leek Marijn van den Berg op weg naar zijn tweede etappezege op rij maar het was Axel Laurance die nipt de Nederlander voorbleef.
De Fransman maakt het feest bij Alpecin-Deceuninck compleet want na Mathieu van der Poel in de E3 Classic boekt de sprinter de tweede zege op één dag voor de Belgische wielerploeg. Een troostprijs voor Van den Berg is dat hij de nieuwe leider is in het puntenklassement.

Daguitslag en Klassement

1. Axel Laurance
2. Marijn van den Berg
3. Bryan Coquard
4. Orluis Aular
5. Stephen Williams
1. Tadej Pogacar: 17:18:31
2. Mikel Landa: +2:27
3. Alexander Vlasov +2:55
4. Lenny Martinez +3:21
5. Chris Harper +3:22

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie