Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UAE Tour | Einer Rubio verrast met geslaagde aanval op de Jebel Jais, Remco Evenepoel nieuwe leider

Mathieu Hilgersom

Geupdate 22/02/2023 om 13:53 GMT+1

Einer Rubio heeft de derde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Colombiaan ging op tien kilometer voor de finish in de aanval. De groep met favorieten reageerde te laat en kon de renner van Movistar niet meer achterhalen. Het betekende zijn eerste overwinning uit zijn carrière. Remco Evenepoel won daarachter de sprint en nam de leiderstrui over.

UAE Tour | Einer Rubio verrast met geslaagde aanval op de Jebel Jais, Remco Evenepoel nieuwe leider

De etappe was 185 kilometer lang, maar het waren eigenlijk alleen de laatste 21 kilometer die ertoe deden. De Jebel Jais is misschien niet de meest lastige beklimming, maar wel een lange. De afgelopen jaren waren de verschillen op de top vaak niet groot, maar werd wel duidelijk hoe de verhoudingen in het klassement lagen.

Vroege aanval

De vroege aanval van Oier Lazkano, Edward Planckaert, Riccardo Lucca en Filippo Magli was voorspel. Uiteindelijk bleef alleen Lazkano over. De renner van Movistar begon met een kleine voorsprong van drie minuten aan de klim.
In het peloton koos Mikkel Bjerg als eerste de aanval. De Noor van UAE wilde er een harde koers van maken en het peloton vroeg uitdunnen. Hoewel hij niet lang voor de grote groep uit reed, was daarmee wel het bal geopend. Het tempo ging behoorlijk omhoog en het peloton werd kleiner. Op 14 kilometer van de meet was ook vluchter Lazkano eraan.

Aanval Rubio

Gelanceerd door Albert Torres ging Einer Rubio op tien kilometer voor de top in de aanval. Samuele Zoccarato probeerde nog de oversteek te maken, maar zakte na een dappere poging weer terug in het peloton. De Colombiaan was op zijn verjaardag duidelijk beter op dreef en vergrootte zijn voorsprong tot een minuut.
De groep met favorieten kwam pas laat op gang. De Colombiaan had immers al een achterstand van anderhalve minuut in het klassement en was dus niet direct gevaarlijk.

Peloton wacht te lang

Het was in het peloton wachten op de aanval van Adam Yates en Evenepoel. Zij bleven echter zitten waardoor de groep met favorieten behoorlijk groot was. De voorsprong van Rubio liep wel terug, maar niet voldoende om zijn overwinning nog in gevaar te brengen. De Colombiaan overwon de harde wind en hield nog ruim een halve minuut over. Op de Jebel Jais kon hij voor het eerst juichen.
Daarachter won Evenepoel de sprint van het peloton. Hij pakte nog een extra seconden op de streep, plus bonificatieseconden. Hierdoor is zijn voorsprong is het klassement nu zeven seconden op Lucas Plapp en elf seconden op Pelle Bilbao.

Waar kijk je?

Ook de UAE Tour volg je natuurlijk van begin tot finish op Eurosport of stream de koers reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie