Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Itzulia | Romain Gregoire sprint naar de winst, secondespel wacht in laatste etappe

Mathieu Hilgersom

Gepubliceerd 05/04/2024 om 17:17 GMT+2

Romain Gregoire heeft de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ was in de straten van Amorebieta-Etxano de beste van een uitgedund peloton. Orluis Aular eindigde als tweede voor Maximilian Schachmann. De laatste klom door de bonificatieseconden op naar de tweede plaats in het klassement.

Romain Gregoire (midden) pakte nipt de winst

Foto: Getty Images

Na de heftige valpartij in de vierde etappe ging de Ronde van het Baskenland vrijdag 'gewoon' verder. Rustig aan doen was er echter niet bij. De snelheid lag hoog en de vroege vlucht kreeg nauwelijks ruimte.
Helaas was er al snel weer een zware valpartij te melden. Een van de slachtoffers was Mikel Landa. De Spanjaard moest net als zijn Soudal Quick-Step-ploeggenoot Gil Gelders opgeven. Ook Gonzalo Serrano staakte de strijd.

Kopgroep

Ruim vijftig kilometer voor de streep slaagden negen renners erin om een gat te slaan. Martijn Tusveld, met een achterstand van anderhalve minuut op leider Mattias Skjelmose, had daarvan de beste positie in het klassement. De kopgroep kreeg van het peloton een marge tot ongeveer een minuut.
Op de eerste passage van de Muniketagaina viel de groep uiteen. Jimmy Janssen bleek de beste klimbenen te hebben, maar ook hij hield geen stand. Vanuit het peloton kwam Santiago Buitrago langszij en na de afdaling sloot ook de grote groep weer aan.

Finale

In de finale probeerde tot twee keer toe renners weg te rijden, maar eerst UAE en later ook Lidl-Trek deden goed werk waardoor er nooit een serieus gat ontstond. Op de top van de laatste beklimming van de Muniketagaina was een redelijke grote groep nog bij elkaar, waaronder alle overgebleven favorieten voor de eindzege.
Omdat Skjelmose geïsoleerd was komen te zitten, rook UAE zijn kans. Brandon McNulty ging in de aanval en de klassementsleider moest in de achtervolging. De Amerikaan slaagde echter niet in zijn opzet, waardoor een uitgedund peloton sprintte om de winst.
Schachmann ging als eerste aan, maar zag Gregoire nipt voorbij komen. Aan de binnenkant pakte Aular de tweede plaats voor Schachmann. De Duitser van BORA-hansgrohe snoepte nog vier bonificatieseconden weg en klom daardoor op naar de tweede plaats in het klassement.

Zinderend slot

Zaterdag staat de laatste etappe van de Ronde van het Baskenland gepland, met de start en finish in Eibar. Onderweg gaat het voortdurend op en af.
Skjelmose gaat de laatste dag in als leider. Zijn voorsprong op Schachmann bedraagt slechts twee seconden. Juan Ayuso is derde op vier seconden. Met maar liefst 23 renners binnen een minuut lijkt de koers een zinderend slot te krijgen.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie