Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Slovenië | Groenewegen toont vorm in aanloop naar Tour met sprintzege in Rogaška Slatina

Menno Waebeke

Geupdate 14/06/2023 om 16:37 GMT+2

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in de Ronde van Slovenië op zijn naam geschreven. De Nederlander was in de massasprint net wat te snel voor Phil Bauhaus en Matteo Moschetti. De ploeg van Groenewegen, Team Jayco AlUla, nam de hele dag de controle over de koers, maar werd in de finale nog bijna verrrast door drie aanvallers. Zij werden echter in de laatste meters in de kraag gevat.

Ronde van Slovenië | Groenewegen toont vorm in aanloop naar Tour met sprintzege in Rogaška Slatina

Vroeg in de etapep ontstond de kopgroep van de dag. Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Boštjan Murn (Adria Mobil), Teo Pecnik (CT Kranj) en Tomáš Kalojiros (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol) kregen een kleine voorsprong, maar de ploeg van Dylan Groenewegen liet al snel zien waarvoor het naar Slovenië was gekomen.
Team Jayco AlUla controleerde de koers en de voorsprong van de vluchters was richting de finale al gezakt naar een kleine twee minuten. Op het heuvelachtige parcours kreeg onder anderen sprinter Juan Sebastián Molano het lastig, maar Groenewegen bleef opvallend gemakkelijk in het peloton zitten.
Op zo'n 35 kilometer van de meet werd de laatst overgebleven vluchter in de kraag gevat. Toch betekende dat niet dat Jayco eenvoudig naar de finish kon bollen, want uit het peloton werd slag om slinger gedemarreerd. Lucas Eriksson, Alessandro Fedeli en Alessandro Tonelli reden op een gegeven moment zelfs een serieuze voorsprong bij elkaar.

Laatste meters

Het drietal leek in de laatste kilometer dan ook om de zege te kunnen vechten, maar in de slotfase kreeg Jayco toch nog de hulp van UAE Team Emirates en Bahrain-Victorious. De dappere aanvallers werden in de laatste meters teruggepakt en zagen de sprinters over zich heen komen.
In de eindsprint werd Groenewegen perfect gebracht door zijn lead-out Luka Mezgec. Toch reed de Nederlander niet soeverein naar de overwinning, want even leek Phil Bauhaus er met de zege vandoor te gaan. De Duitser van Bahrain moest zich uiteindelijk echter toch gewonnen geven.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie