Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Van voorbereiding tot tactiek - De Ronde winnen doe je zo!

Matthijs Klerkx

Geupdate 30/03/2023 om 11:03 GMT+2

Met de Ronde van Vlaanderen staat zondag het tweede Monument van 2023 op het menu. Wat is de beste voorbereiding op Vlaanderens Mooiste? En op welke plaats kun je als renner de koers het best beslissen? Wij nemen je mee naar de succesformule richting de Minderbroedersstraat in Oudenaarde.

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen 2022

Al het voorbereidende werk in mooie, maar in vergelijking met de Vlaamse Hoogmis er niet toe doende, kasseiklassiekers ligt achter de rug. Jumbo-Visma degradeerde de tegenstand eigenlijk in iedere wedstrijd, met name door hun numerieke aanwezigheid. Is het echter wel verstandig om in de voorbereiding zo enorm veel te winnen?

Nieuwe stijl

We nemen voor de Ronde die zondag op de agenda staat even alle edities erbij die op het parcours met de huidige finale (Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en Paterberg) zijn verreden. De eerste winnaar op het nieuwe parcours was Tom Boonen, die daarvoor zowel de E3 Prijs en Gent-Wevelgem won.
Na de Bom van Balen kwam zijn grote rivaal Fabian Cancellara, die in 2013 in de voorbereiding ook de E3 Prijs won, maar een jaar later eigenlijk geen beste voorbereiding kende op Vlaanderens Mooiste. Alexander Kristoff zegevierde in 2015 en kwam naar de Ronde als kersvers winnaar van de Driedaagse De Panne.
Het volgende jaar won Peter Sagan als regerend wereldkampioen. De week voordien had hij in Gent-Wevelgem zijn eerste zege in de regenboogtrui geboekt. In 2017 deed Philippe Gilbert wat Kristoff twee jaar voordien had getoond, de Driedaagse winnend afsluiten. Niki Terpstra kwam bij zijn glorietocht in 2018 als winnaar van de Record Bank E3 Harelbeke naar Antwerpen.
Alberto Bettiol is de vreemde eend in de bijt in dit verhaal. De Italiaan won in 2019 de Ronde, maar had voordien nog niets gewonnen dat jaar. Mathieu van der Poel kwam in 2020 ook niet vol vertrouwen naar de koers door zijn geliefde streek, maar vanwege de coronakalender kunnen we dat jaar niet echt meetellen.
picture

Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen met een solo vanaf de Hotond

Foto: Getty Images

Jumbo heeft goede papieren

De laatste twee winnaars van de Ronde bewezen dat Wout van Aert aankomende zondag het meeste vertrouwen kan genieten. Kasper Asgreen won in 2020 de E3 Saxo Bank Classic, om vervolgens in de Ronde Van der Poel te verslaan in de sprint. De Nederlander won vorig jaar en had op de woensdag voor Vlaanderens Mooiste nog Dwars door Vlaanderen op zijn erelijst bijgeschreven.
De eindstand? Op het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen kwamen 4 winnaars tevoorschijn die in dezelfde voorjaarscampagne ook al de E3 Prijs wonnen. De Driedaagse De Panne of Dwars door Vlaanderen winnen vormde driemaal de ideale voorbereiding, enkel Gent-Wevelgem of de combi E3/Gent-Wevelgem winnen was één keer de succesformule en geen enkele winst in het voorjaar leidde twee keer tot Ronde-winst.
Statistisch gezien heeft Jumbo-Visma dus de beste papieren in handen: Van Aert won de E3 Saxo Bank Classic en Christophe Laporte Dwars door Vlaanderen; de twee beste voorbereidingen op de Ronde van Vlaanderen ‘nieuwe stijl’.
picture

Ronde van Vlaanderen | Bekijk indrukwekkende remontada van Pogacar op Oude Kwaremont

Kwaremont weegt zwaar

Niet alles wordt in de voorbereiding van de Ronde van Vlaanderen beslist. Vraag dat dus maar aan Alberto Bettiol en Fabian Cancellara, die als drievoudig winnaar van de Vlaamse Hoogmis toch wel een woordje kan meepraten. Belangrijker nog zijn natuurlijk goede benen, maar ook een goed stel hersens. Wat is de beste plaats om een move te maken in de finale?
De eerste Ronde op het nieuwe parcours werd beslist op de Oude Kwaremont. Alessandro Ballan ging aan, even later sloten Tom Boonen en Filippo Pozzato aan en de thuisrijder won vervolgens een sprint met drie. Een jaar later plaatste winnaar Cancellara ook daar een versnelling, maar schudde hij Sagan pas op de Paterberg definitief uit zijn wiel.
In 2014 was de Zwitser opnieuw de beste, maar dan in een sprint met 4. Het jaar nadien reden Niki Terpstra en uiteindelijke winnaar Alexander Kristoff weg op de Hotond. Wereldkampioen Sagan wist na een ultieme versnelling op de Paterberg Sep Vanmarcke uit het wiel te kletsen, terwijl de solo van Belgisch kampioen Gilbert in 2017 op de eerste passage van de Kwaremont begon.
picture

Gent-Wevelgem | Van Aert en Laporte herhalen op de Kemmelberg kunststukje uit E3 Classic

Succesduet

De Hotond was een inspiratie geweest voor Terpstra, die in 2018 Vincenzo Nibali in de krampen reed op de uitloper van de Kruisberg. Bettiol was het volgende jaar ontketend op de laatste doortocht over de Kwaremont, sindsdien werden alle edities van de Ronde gewonnen in een sprint-à-deux. Al valt die van vorig jaar ook deels onder het kopje groepssprint, omdat in extremis Valentin Madouas en Dylan van Baarle nog op de nek van koplopers Van der Poel en Tadej Pogacar vielen.
Als we de statistieken op een rijtje zetten, zien we dat drie winnaars op het nieuwe parcours zijn gehuldigd na een sprint met 2. Twee winnaars reden weg op de Hotond, evenzoveel stonden er met de bloemen in de handen na het wegrijden op de Paterberg of het winnen van een groepssprint (3 of meer renners). De Kwaremont blijkt tóch niet de succesformule, want enkel Gilbert (eerste keer, 2017) en Bettiol (tweede keer, 2019) konden de tegenstand knock-out rijden op de bevreesde Broektestraat in Kluisbergen.
De cijfers zeggen dus dat Pogacar, die naarstig op zoek is naar een moment om Van Aert en Van der Poel uit het wiel te kletsen, in het nadeel is. Van der Poel heeft eigenhandig voor de succesformule gezorgd: in 2020 en 2022 won hij de sprint-à-deux, in 2021 verloor de Nederlander van Asgreen. Ook Van Aert weet wat hem te doen staat: volgen en de sprint (van wie dan ook) winnen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint na ultiem duel met Wout van Aert

Waar kijk je?

Vanaf 09:45 uur zit je zondag klaar voor de klassiekers der klassiekers. De Ronde van Vlaanderen is de hele dag live te zien bij Eurosport of stream de koers reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie