Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Mogelijk juridische vervolging biergooiers Van der Poel - Politie werkt mee

Wian Slendebroek

Geupdate 01/04/2024 om 13:32 GMT+2

Mogelijk krijgt de Ronde van Vlaanderen voor een aantal supporters een staartje. Niet in de koers, maar in de rechtszaal. Zowel de politie als organisator Flanders Classic denken na over mogelijke juridische straffen voor de onsportieve fans.

Ronde van Vlaanderen | Daar zijn ze weer: biergooiers! Deze keer is Mathieu van der Poel slachtoffer

Met name de derde passage van de Oude Kwaremont zorgde voor merkwaardige taferelen. Van der Poel, die bijna twee minuten voorsprong had op zijn eerste achtervolgers, werd minutenlang uitgejouwd en kreeg verschillende bierdouches over zich heen.

Strafprocedure

Organisator Flanders Classic is bereid om als 'burgerlijke partij' op te treden in een strafprocedure. Dat laat CEO Tomas van den Spiegel weten. Dan zouden de daders wel geïdentificeerd moeten worden door de politie. “Dat hebben we ook gedaan in de Omloop. Daar is op de Muur van Geraardsbergen met bier gegooid naar Marianne Vos.”
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Fan gooit bier in gezicht Marianne Vos op Muur van Geraardsbergen

De biergooiende man werd door de politie op basis van de tv-beelden geïdentificeerd. In een proces-verbaal wordt de man ‘slagen’ en ‘verwondingen’ verweten. De man is vorige week verhoord. Of er verdere juridische stappen volgen is nog onbekend. Flanders Classic heeft zich naar eigen zeggen al gemeld als burgerlijke partij. In het Belgische strafrecht kunnen 'burgerlijke partijen' zich melden als ze schade hebben ondervonden van de aangeklaagde. Die partijen krijgen mogelijk een schadevergoeding.
De Vlaamse politie staat niet onwelwillend tegenover opnieuw een identificatie op basis van televisiebeelden. Bij monde van Joost Duhamel, chef van het politiekorps Vlaamse Ardennen, laat ze weten mee te willen werken: “We hebben dit niet zelf vastgesteld, maar het is wel te zien op beelden van de wedstrijd. Aan de hand daarvan wordt een proces-verbaal opgesteld en kunnen de verdachten worden geïdentificeerd”, zegt Duhamel tegen de Belgische nieuwsdienst Belga.

Gewend

Van der Poel is inmiddels gewend aan Vlaamse supporters die hem leuzen toeschreeuwen, boe roepen of bier gooien. Dit crossseizoen kon hij de onsportiviteit niet meer aan en spuwde hij in het Zeeuwse Hulst richting het publiek, nadat hij eerder die wedstrijd vanuit die hoek met bier en mogelijk zelfs urine werd bekogeld. Toen legde hij uit dat hij ‘helemaal klaar’ was met het boegeroep.
picture

Hulst | Mathieu van der Poel spuugt naar fans - wereldkampioen is klaar met boegeroep

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie