Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Vos kan na operatie meer genieten van overwinning - “Ben beter in balans”

Wian Slendebroek

Geupdate 29/03/2024 om 13:11 GMT+1

Marianne Vos is de revelatie van het voorjaar. De 37-jarige veterane ging in zowel de Omloop het Nieuwsblad als Dwars door Vlaanderen er met de zege vandoor. Dat terwijl ze een half jaar geleden nog onder het mes moest en het onzeker was of ze ooit terug zou komen op haar oude niveau. “Ik had niet durven dromen dat dit seizoen zo goed zou beginnen”, zegt ze in een interview in de Telegraaf.

Dwars door Vlaanderen | Marianne Vos verslaat Van Anrooij in de sprint - bekijk de samenvatting

Vos liet zich in augustus helpen aan een vernauwing in een slagader in haar linkerbeen. Ze brak haar seizoen voortijdig af en sloeg bijvoorbeeld het Europees kampioenschap in eigen land over. Ook ging ze in de winter niet van start in het veld om zich volledig te richten op haar revalidatie.
Die revalidatie lijkt uitstekend te zijn gegaan, getuige haar twee overwinningen dit voorjaar. Twee koersen die ze in haar negentien seizoen als prof op de fiets nog niet eerder had gewonnen. Toch is ze naar eigen zeggen niet bezig met ‘wedstrijden afvinken’. “Ik heb niet een lijstje. Ik start in de voorjaarsklassiekers telkens met de ambitie om zelf te winnen of mijn steentje bij te dragen om een ander van ons team te laten winnen. En of dat nu lukt waar ik eerder won of in een wedstrijd die nog niet op mijn erelijst staat, dat doet er eigenlijk niet toe”, laat ze de krant weten.

Genieten

Door de operatie is Vos wel anders naar haar wielerleven gaan kijken: “Ik kan nu wel meer genieten van een overwinning in plaats van – zoals eerder in mijn carrière – direct te focussen op het volgende doel. Wat dat betreft ben ik meer in balans.”
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Vos doet het onmogelijke, half jaar na zware operatie verslaat ze Kopecky

De keuze om zich te laten opereren aan haar slagader was een moeilijke keuze, vertelt Vos. Het was namelijk niet zeker of de operatie de problemen bij de doorbloeding zou verhelpen. “Uiteindelijk heb ik geprobeerd me niet te druk te maken over de vraag of het goed zou komen. Er zijn ernstiger dingen in het leven denkbaar. Maar er was zeker ook opluchting toen bleek dat de operatie gelukt was, waardoor ik nu weer vrijuit kan fietsen.”

Olympische ploeg

Vos zou als olympisch kampioene op de weg van 2012 graag een plekje veroveren in de olympische ploeg. De olympische ploeg bestaat maar uit vier vrouwen, waarvan twee vrouwen ook starten op de tijdrit. Vos staat niet bekend als tijdritspecialiste en zou dus moeten vechten om een van de twee plekjes op de weg.
Met Ellen van Dijk die ook terug in vorm is, is het dringen geblazen. Demi Vollering, Lorena Wiebes. Ook Nederlands kampioene op de tijdrit Riejanne Markus en Europees kampioene Mischa Bredewold zouden graag tot de olympische ploeg behoren.
picture

Tokyo 2020 | Samenvatting Van Vleuten denkt dat ze goud wint

Vos slaat echter niet met de vuist op tafel om een plek te eisen. “Ik zou er graag bij zijn, maar moet dan echt van meerwaarde zijn voor het team. Dat is iets waar ik me niet blind op wil staren, ik kan alleen laten zien dat ik de vorm ervoor heb. De concurrentie is moordend en de keuze is uiteindelijk aan bondscoach Loes Gunnewijk.”

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie