De tijdrit van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro had die van Tom Dumoulin moeten zijn. Een valpartij in de Tour de France, met een gebroken pols als gevolg, zorgde voor een kink in de kabel. De voorbereiding verliep niet zoals gehoopt en de gouden droom veranderde in een zilveren teleurstelling. Het podium is normaal gesproken een prestatie om te vieren, maar voor de Limburger was het een teleurstelling.
Het was een klap in het gezicht, maar meer dan dat leek het niet. De beste jaren moesten nog komen. De eindoverwinning in de honderdste Giro d'Italia (2017), wereldkampioen tijdrijden in datzelfde jaar en tweede in het algemeen klassement van de Giro d'Italia en de Tour de France van 2018. Het niveau bleef stijgen en niemand wist hoe hoog de lat lag.
In 2019 ging Dumoulin wederom naar Italië. Misschien wel in zijn beste vorm ooit. Een valpartij, een knie, een kettingblad. De beelden zijn bekend. De blessure bleef maar aanhouden. Uitstappen in de Giro werd niet starten in de Tour. De knie wilde maar niet herstellen. De relatie met zijn toenmalige ploeg Sunweb stond onder spanning.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Positiviteit overheerst na Nederlandse Olympische Spelen met vallen en opstaan
11/08/2021 OM 08:53
Het contract dat hem tot eind 2021 een plek gaf in de selectie van de World Tour ploeg werd tegen de wielertradities in eerder ontbonden. In juli (2019) werd bekendgemaakt dat Dumoulin onderweg is richting Jumbo-Visma. Het doel: De Tour de France winnen. Niet als absolute kopman, maar als één van de ijzers-in-het-vuur. Druk van de schouders, dat is wat Dumoulin nodig had.

Tom Dumoulin met bebloede knie na zijn valpartij in de Giro

Foto: Getty Images

Maar het was niet genoeg. De druk bleef te hoog. Tom zat met teveel vragen. Professioneel en persoonlijk kwam het er allemaal gewoon niet uit. "Het is tijd om na te denken", noemde hij het zelf. "Wat wil de mens Tom Dumoulin met zijn leven? Ik krijg als profwielrenner niet de tijd om die vraag te beantwoorden, maar die is er wel. Nu wil ik de tijd nemen om een antwoord te vinden op die vraag. Vandaar dat ik er een tijd tussenuit ga en dan zien we wel waar dat me brengt."
Een maand lang de fiets niet aanraken, een hekel aan het wielrennen. Als prof is dat de grootste nachtmerrie. Iedere dag, iedere seconde staat in het teken van de fiets. Met tegenzin opstappen is simpelweg niet vol te houden. Na lange wandelingen, tuinieren en vele gesprekken begon de fiets weer te kriebelen bij de Limburger. Gewoon voor de lol. Zoals het bij iedere wielrenner ooit is begonnen.
De Spelen kwamen er weer aan. De olympische vlam ontstak het vuur in Dumoulin. Het plezier was al terug. Het doel nu ook. De droom die al vijf jaar lang in zijn hoofd rondspookte. Eerst als last, nu als motivatie.
En dan komen we bij vandaag. 28 juli 2021: de dag van de olympische tijdrit. Roglic is goed hersteld van zijn meerdere valpartijen in de Tour de France en is van een ander niveau. Bij iedere tijdsmeting was de Sloveen het snelste. Het 44,2 kilometer lange parcours legde hij af in 55 minuten en 4 seconden. Een gemiddelde snelheid van 48.157 (!) kilometer per uur. Hij verpletterde het gehele veld met minstens een minuut verschil. Wout van Aert leek zijn inspanning van de wegrit te moeten bekopen en Remco Evenepoel is nog niet terug op het hoogste niveau.

Roglic verreweg de sterkste in olympische tijdrit

Foto: Eurosport

Voor de overige twee medailles kwam het aan op de seconden. Filippo Ganna, Stefan Kueng, Rohan Dennis en Tom Dumoulin zaten bij ieder meetpunt binnen de 8 seconden van elkaar. De renner die de wedstrijd het beste had ingedeeld, trok dus aan het langste eind. En dat is dus Tom Dumoulin. In de laatste split zat er nog genoeg brandstof in de tank om zijn voorsprong op Dennis vol te houden. Slechts 2,51 seconden is het verschil tussen het zilver en het brons.
Hier houdt het niet op. De inmiddels 30-jarige Tom Dumoulin gaat door. Het plezier is terug en er zijn nog meer doelen te behalen dit jaar.
De zilveren medaille van Tom Dumoulin is zoveel meer dan een mooie sportprestatie. Het is een verhaal van potentie, hoop, dromen, teleurstellingen, blessures, druk en opofferingen. De overwinning van Tom Dumoulin, want zo mogen we het noemen, is er één van kracht, veerkacht en weerbaarheid. Chapeau Tom.

Tokyo 2020 | Tom Dumoulin winnaar van het zilver op de tijdrit

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Van Vleuten viert haar gouden medaille op de tijdrit
28/07/2021 OM 17:31
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting superspannende tijdrit heren
28/07/2021 OM 14:36