Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Mohoric verslaat Asgreen op de streep na zinderende etappe

Mathieu Hilgersom

Geupdate 21/07/2023 om 17:55 GMT+2

Matej Mohoric heeft op fraaie wijze de negentiende etappe van de Tour de France gewonnen. In Poligny drukte de Sloveen net iets eerder zijn wiel over de streep dan medevluchter Kasper Asgreen. Ben O'Connor moest genoegen nemen met de derde plaats.

Tour de France | Mohoric verslaat Asgreen op de streep na zinderende etappe

In de rit van Moirans-en-Montagne naar Poligny was het van de eerste tot de laatste kilometer koers. Omdat de vluchters goede kansen hadden, volgde een spervuur aan aanvallen. Het tempo in het peloton lag zo hoog dat de groep in tweeën splitste. Adam Yates zat even verkeerd, maar kon dankzij werk van zijn ploeg Team UAE weer terugkeren. Dit gold niet voor iedereen, zodat veel renners direct kansloos waren en op achterstand binnen kwamen.
Uiteindelijk ontstond een kopgroep van negen met Tiesj Benoot, Matteo Trentin, Julian Alaphilippe, Jack Haig, Nils Politt, Mads Pedersen, Georg Zimmermann, Warren Barguil en Victor Campenaerts. Daarvan bleek Politt de pechvogel van de dag. Hij kreeg kettingproblemen, moest lang wachten op een nieuwe fiets en zakte terug in het peloton.
picture

Tour de France | Drie aangeboden fietsen voldoen niet voor Politt - weg uit kopgroep na kettingpech

Grote kopgroep

Het peloton was echter niet tevreden en hield de kopgroep voortdurend op slechts een kleine minuut. Bij de tussensprint in Ney trok een grote groep door, waaronder Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen, Lars van den Berg, Tom Pidcock, Christophe Laporte, Mohoric, Asgreen en O'Connor. Zij sloten niet veel later aan bij de acht vooraan waardoor er een kopgroep ontstond van maar liefst 36 man.
Campenaerts en Simon Clarke vonden deze groep veel te groot en trokken direct ten aanval. Het tweetal creëerde een marge van een minuut, maar bleek niet sterk genoeg. Op de Cote d'Ivory van de derde categorie trok Asgreen, de winnaar van donderdag, flink door en kreeg Mohoric en O'Connor mee in zijn wiel.

Drietal komt bij Campenaerts

Het drietal dichtte al snel het gat met Campenaerts. De Belg probeerde nog even aan te haken, maar moest zich al snel gewonnen geven. Clarke was op dat moment al gezien vanwege kramp.
Onder aanvoering van Mathieu van de Poel probeerde de rest van de kopgroep het gat nog te dichten. Het tempo lag voortdurend hoog, maar er was te weinig samenwerking om de drie renners vooraan terug te halen. Dit was mede ook te danken aan de kwaliteiten van Mohoric, Asgreen en O'Connor die geen moment verslapten.

Drie man sprinten om de winst

De oorspronkelijke kopgroep sloeg uiteindelijk uiteen in vier verschillende groepen, waarvan de eerste om de winst mocht sprinten. O'Connor probeerde de twee op papier rappere mannen te verrassen met een late aanval, maar slaagde er niet in om een gat te slaan.
Asgreen ging vervolgens als eerste aan, maar zag Mohoric vlak voor de streep langszij komen. Het betekende de derde zege van Bahrain-Victorious tijdens deze Tour de France.

Philipsen vierde

Philipsen sprintte 39 seconden later naar de vierde plaats, voor Pedersen en Laporte. Van der Poel eindigde als laatste van de tweede groep als twaalfde. Groenewegen kwam 1:43 na de winnaar als veertiende over de streep in de derde groep. Van den Berg finishte als achttiende.
Na de roerige beginfase kende de klassementsrenners verder een rustige dag. Het eerste peloton kwam op ruim 13 minuten van de winnaar over de streep.

UITSLAG ETAPPE 19: Moirans-en-Montagne - Poligny (172,8 KM)

1. Matej Mohoric - 3:31:02
2. Kasper Asgreen - +0:00
3. Ben O’Connor - +0:04
4. Jasper Philipsen - +0:39
5. Mads Pedersen - “
6. Christophe Laporte - “
7. Luka Mezgec - “
8. Alberto Bettiol - “
9. Matteo Trentin - “
10. Tom Pidcock - “

GELE TRUI - ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Jonas Vingegaard - 75:49:24
2. Tadej Pogacar - +7:35
3. Adam Yates - +10:45
4. Carlos Rodriguez - +12:01
5. Simon Yates - +12:19
6. Pello Bilbao - +12:50
7. Jai Hindley - +13:50
8. Felix Gall - +16:11
9. Sepp Kuss - +16:49
10. David Gaudu - +17:57

Waar kijk je?

Mis geen minuut van deze Tour de France. Schakel elke etappe live in via Eurosport of discovery+ en geniet van het grootste wielercircus op aarde.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie