Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour Down Under | Brits toptalent dsm-firmenich PostNL Onley heuvelop de beste, Bart Lemmen vijfde

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 20/01/2024 om 08:52 GMT+1

Het Britse wielrennen stond er goed op in de vijfde etappe van de Tour Down Under. Oscar Onley kwam als eerste boven op Willunga Hill, de kenmerkende klim die tweemaal beklommen moest worden. De nieuwe leider komt uit hetzelfde land. Stephen Williams van Israel Premier Tech is de nieuwe drager van de okergele trui.

Tour Down Under | Brits toptalent dsm-firmenich PostNL Onley heuvelop de beste, Bart Lemmen vijfde

Willunga Hill was vandaag de scherprechter in de een-na-laatste etappe. Sinds 2000 heeft die klim slechts eenmaal niet in het routeboek gezeten. Vorig jaar werd de klim overgeslagen om de nieuwe heuvel Mount Lofty uit te proberen. Dit jaar finishen we op zowel Willunga Hill, als Mount Lofty.
Die extra klimmeters zijn goed nieuws voor de klimmers in het peloton, zoals de klassementsleider voor de etappe Isaac del Toro (UAE Team Emirates). De twintigjarige Mexicaan, die donderdag het peloton verraste door voor de sprint uit de groep te vertrekken, blijft kans maken op de eindzege en verloor zes seconden.
Op de tweede beklimming van Willunga Hill was het Chris Harper (Jayco- AlUla) die het tempo hoog hield. Door hard op kop te sjouwen en soms een aanval te plaatsen hoopte hij zoveel mogelijk mensen te lossen om zijn kopman Simon Yates in een zo goed mogelijke positie voor het eindklassement te brengen. Naast Harper probeerde ook Yates er even vandoor te glippen, maar die aanval werd doorzien. Mede door doortastend werk van Onley.

Bart Lemmen

Uiteindelijk was het een groepje van acht man die ging sprinten om de zege. Een van die mannen was Bart Lemmen. De 28-jarige nieuwe aanwinst van Visma-Lease a Bike kon tot het einde toe mee met mannen als Julian Alaphilippe en Jhonatan Narvaez. Vorig jaar reed hij nog bij de Pro-continentale ploeg Human Powered Health. Daarvoor was hij militair bij de Luchtmacht. Slechts een keer eerder reed hij in een World Tour wedstrijd: vorig jaar finishte hij niet in Gent-Wevelgem.
Julian Alaphilippe begon de sprint naar top van de klim als eerste. De Fransman die eerder deze week nog pijnlijk bergop gelost werd, wist nu wel te overtuigen. Door zijn wiel vooruit te schuiven komt hij als eerste over een streep heen. Het was alleen niet de streep van de finish. Alaphilippe leek de doorkomst voor het bergklassement te verwarren met de finishlijn, die 200 meter verder ligt.
picture

Alaphilippe lijkt finishlijn bergklassement te verwarren met finishlijn

Foto: Eurosport

Daarna springt Onley eroverheen en houdt die leiding vast tot aan de finish. Zijn landgenoot Williams komt nog het meest dichtbij. De winst betekent de eerste zege in een profkoers voor de 21-jarige Schot.

Secondenspel

Onley staat nu in tijd gelijk met Williams. Daarachter volgen Narvaez en Del Toro op vijf seconden. Lemmen staat in het klassement zesde. Tussen Alaphilippe en Yates staat hij op 13 seconden achterstand van Williams.
Morgen volgt een etappe met driemaal Mount Lofty. Een klim van 1,6 kilometer á 6,1%. Ondertussen zijn er nog twee tussensprints onderweg waar tweemaal drie bonificatieseconden te vergeven zijn.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie