Tour Down Under | Stephen Williams wint laatste etappe en het eindklassement - Lemmen weer vooraan

Pim Verhoeven

Geupdate 21/01/2024 om 11:56 GMT+1

Stephen Williams heeft de Tour Down Under gewonnen. De 27-jarige renner van Israel-Premier Tech wist bovenop Mount Lofty als eerste over de streep te komen. Met de leiderstrui al om zijn schouders liet de Brit nog maar eens zien dat hij de terechte winnaar van de Tour Down Under is.

Tour Down Under | Stephen Williams wint laatste etappe en het eindklassement

Het was een flink gevecht om in de vlucht van de dag te raken. Quinn Simmons opende de strijd en er volgende een spervuur van aanvallen. Na een klein halfuur koers wist een groep van acht man zich los te maken uit het peloton. Antonio Morgado, Gil Gelders, Franck Bonnamour, Simon Geschke, Stefan De Bod, Maurice Ballerstedt en Jacopo Mosca.
De Bod wist zichzelf virtueel nog even de leiderstrui in te fietsen, maar met de finish bovenop Mount Lofty moest de voorsprong toch echt een stuk groter zijn dan enkel virtueel aan de leiding staan.

Tour Down Under | Brits toptalent dsm-firmenich PostNL Onley heuvelop de beste, Bart Lemmen vijfde

Ganna controleert

Filippo Ganna nam het grootste gedeelte van het werk voor zijn rekening als het ging om de vlucht controleren. Aan de voet van de laatste keer Mount Lofty was de voorsprong van de kopgroep zo goed als verdwenen.
Een flinke valpartij in het peloton dempte het tempo nog iets, maar met nog 3,8km tot de meet was het einde verhaal voor de mannen in de vlucht van de dag.

De favorieten bij elkaar

Alle favorieten voor zowel het klassement als de ritzege zaten nog bij elkaar. De eerste echte aanval was van Isaac del Toro met nog 1,8 kilometer te gaan. De Mexicaan kreeg Jhonatan Narváez mee in zijn wiel en Stephen Williams wist met Bart Lemmen in zijn wiel het gaatje nog dicht te rijden. Een nieuwe versnelling zat er bij Del Toro niet echt meer in, maar Williams had zijn inspanning goed ingedeeld.
De Brit ging in de leiderstrui de sprint aan en wist de andere drie voor te blijven. Met zijn armen in de lucht kwam hij over de streep. De winnaar van de slotetappe en het klassement. Met de 10 bonificatieseconden op de streep wint de renner van Israel-Premier Tech het klassement met 9 seconden voor op Narváez. Del Toro wordt derde. De winnaar van een dag eerder Oscar Onley valt net buiten het podium.

Lemmen

De bijzondere aanwinst van Visma-Lease a Bike Bart Lemmen wordt in zijn eerste koers voor zijn nieuwe ploeg vierde in de slotetappe en vijfde in het eindklassement. Geen slecht begin voor het seizoen van de 28-jarige ex-militair.

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?