Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Trofeo Alfredo Binda | Elisa Balsamo klopt wereldkampioene Lotte Kopecky en Puck Pieterse in sprint

Matthijs Klerkx

Geupdate 17/03/2024 om 15:58 GMT+1

Niet topfavoriete en wereldkampioene Lotte Kopecky schreef de Trofeo Alfredo Binda op haar naam, maar ex-regenboogtruidraagster Elisa Balsamo toonde zich de rapste in Cittiglio. Ze maakte het uitstekende werk van teamgenote Shirin van Anrooij perfect af. Achter de twee topsprintsters reed Puck Pieterse zichzelf naar een knappe derde plaats.

Trofeo Alfredo Binda | Elisa Balsamo klopt wereldkampioene Lotte Kopecky en Puck Pieterse in sprint

De Trofeo Alfredo Binda vormt ieder jaar de vrouwelijke tegenhanger voor Milaan-Sanremo in hetzelfde koersweekend. Vernoemd naar de drievoudig wereldkampioen, vijfvoudig Giro-winnaar, vier keer zegevierder in de Ronde van Lombardije en tweemaal in Milaan-Sanremo: een naam als een klok om op de erelijst te hebben.
Vorig jaar was Shirin van Anrooij degene die dat mocht doen. De Nederlandse van Lidl-Trek stond met het rugnummer 1 aan de start, maar wist dat alle ogen gericht zouden zijn op het nummer 11; dat van wereldkampioene Lotte Kopecky, die tot nu toe dit jaar enkel in de Omloop Het Nieuwsblad gevloerd werd – door de sluwe Marianne Vos.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Vos doet het onmogelijke, half jaar na zware operatie verslaat ze Kopecky

Sprint der giganten

Met nog iets meer dan dertig kilometer te gaan viel Puck Pieterse aan. De allrounder van Fenix-Deceuninck sloeg een gaatje op het peloton, maar werd even later gecounterd door Niamh Fisher-Black. Het duo was er snel aan voor de moeite.
Zo kwam alles aan op de slotronde en stegen de kansen van Kopecky, met welk koersscenario dan ook, met de minuut. In de laatste omloop bleef de koers lang gesloten, maar op de laatste beklimming van Orino ging Fisher-Black nog eens. Van Anrooij dichtte het gat, maar nam de rest van de groep mee in haar zog.
Het leek in Cittiglio uit te draaien op een groepssprint, ware het niet dat Mareille Meijering (Movistar) met nog minder dan vijf kilometer te gaan demarreerde. De Nederlandse werd in de voorlaatste kilometer ingerekend, waarna Kopecky als eerste de sprint aanging.
De wereldkampioene werd snel geremonteerd door Elisa Balsamo. De Italiaanse won voor de tweede keer deze Italiaanse eendagskoers en zag naast Kopecky ook Pieterse met zich het podium op gaan.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie