Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop Over Kop | "Remco Evenepoel moet saaier worden om grote rondes te winnen"

Menno Waebeke

Geupdate 12/09/2023 om 15:51 GMT+2

Remco Evenepoel begon goed aan deze Vuelta a España, maar een totale off-day in de dertiende etappe zorgde ervoor dat hij het klassement op zijn buik kon schrijven. Volgens Eurosport-commentator Jan Hermsen moet de Belg er serieus over na gaan denken om zijn koersstijl op de schop te gooien. "In een grote ronde moet je kunnen wachten en wachten. Hij moet een stuk saaier worden."

La Vuelta | Remco Evenepoel slaat terug zoals het moet – prachtige ritzege in de Pyreneeën

Evenepoel schreef vorig jaar nog de eindwinst in de Vuelta op zijn naam, maar dit seizoen wil het in de grote rondes nog niet helemaal lukken. Volgens commentator Jeroen Vanbelleghem neemt zijn landgenoot teveel hooi op zijn vork. "Misschien had hij gewoon teveel doelstellingen dit seizoen."
"Hij wordt wereldkampioen tijdrijden in Schotland, daarna heeft hij nog een hoogtestage. Dat is niet de perfecte voorbereiding op een grote ronde. Hij legt zichzelf zo'n enorme druk op om de Vuelta te winnen. Dat allemaal samen heeft hem toch teveel energie gekost."
Volgens Vanbelleghem heeft Evenepoel niet vaker zo'n inzinking gehad in zijn loopbaan. "Dit was wel echt de grootste off-day die hij ooit heeft gekend. Hij heeft er altijd wel eentje in een grote ronde, maar vaak kan hij het tijdverlies dan wel beperken. Vorig jaar had hij ook een mindere dag waar hij tijd verloor op Roglic, maar het viel mee en hij won die Vuelta gewoon."
picture

La Vuelta | Remco Evenepoel lost uit groep rode trui - einde aspiraties voor eindwinst?

Oorzaak zoeken

Ook Bobbie Traksel denkt dat Evenepoel zijn kalender anders moet indelen. "Jan (Hermsen red.) heeft het al twee keer gezegd, dus we moeten hem ook gelijk gaan geven. In Luik-Bastenaken-Luik was hij top en daarna viel hij uit in de Giro. Nu was hij weer in vorm op het WK en drie weken later valt hij door de mand in de Vuelta. Die momenten moet je er tussenuit gaan halen."
"Je moet je focussen op een specifiek moment in het jaar. Ik vond de uitspraak ook vreemd dat hij leeg zou zijn. Dan vraag ik me af of je wel goed hebt gegeten, ook buiten de koers. Zijn ploeg gaat natuurlijk nooit vertellen wat het was, maar het is voor hen wel belangrijk om daar achter te komen. Dan kan je er wat aan doen, anders kan het de volgende grote ronde terugkomen."
picture

WK wielrennen | Remco Evenepoel bezorgt België en zichzelf primeur met goud op de tijdrit

Saaier koersen

Volgens Jan Hermsen moet Evenepoel misschien zijn stijl gaan veranderen. "Ik ben een groot fan van Remco, maar als hij volgend jaar, in 2024, een grote ronde wil winnen dan moet hij echt wat saaier gaan koersen. Hij is nog teveel bezig met andere dingen."
"Voor ons is het natuurlijk geweldig. Na die slechte dag besloot hij direct dat hij iedereen de volgende dag wel even een poepje zou laten ruiken. Hij wil nu de puntentrui en de bollentrui pakken en wil zich altijd maar laten zien. In een grote ronde moet je echter saai kunnen wachten en wachten. Evenepoel moet saaier worden. Dat is vervelend voor ons, maar wel de conclusie."
picture

La Vuelta | "Ik zal wel weer haters op me krijgen, maar dit was schandalig" - Remco Evenepoel

Waar kijk je?

Van Barcelona tot Madrid: de 78ste Vuelta a España mag je met recht ‘El Clásico’ noemen! Wie van Jumbo-Visma gaat deze grote ronde winnen? Mis niks van de Vuelta bij Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie