Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | Team Jumbo-Visma in Spanje op jacht naar unieke trilogie, maar waar schuilt het gevaar?

Sander Grasman

Geupdate 23/08/2023 om 16:01 GMT+2

De Giro d'Italia en de Tour de France werden al gewonnen door de succesvolle Nederlandse equipe en beide winnaars - Primoz Roglic en Jonas Vingegaard - staan ook in Spanje aan de start. Kan een van hen de unieke trilogie completeren voor Team Jumbo-Visma? Of weet regerend kampioen Remco Evenepoel roet in het eten te gooien?

Giro d'Italia | Beleef nog één keer de krankzinnige ontknoping met Primoz Roglic en Geraint Thomas

Nog nooit won een ploeg alle drie de grote rondes in een seizoen, maar sinds 1993 starten er wel al vier teams aan de Vuelta a España met een kans op deze unieke trilogie. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2018, toen Chris Froome en Geraint Thomas respectievelijk de Giro d'Italia en de Tour de France gewonnen hadden.
De kans dat destijds de trilogie volbracht zou worden, was erg klein, want Team Sky reisde dat jaar met een talentvolle, maar wel erg jonge ploeg af naar Spanje. Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov reden voor het eerst een grote ronde en het was de Spanjaard David de la Cruz die uiteindelijk het hoogst zou eindigen dat jaar met een vijftiende plek.

LUXEPROBLEEM?

Dan is de situatie van Jumbo-Visma dit keer helemaal anders. Al hun grote mannen verschijnen volgend weekend aan de start in Barcelona en dus mag ervan uitgegaan worden dat ze ook nu weer het sterkste blok zullen vormen. Kan dat een nadeel voor de ploeg worden? Beschikt de selectie niet over te veel kapiteins en te weinig matrozen?
Het is niet de eerste keer dat Vingegaard en Roglic naast elkaar aan de start staan en de twee zijn dus wel wat gewend. Beiden weten bovendien maar al te goed wat er gevraagd wordt om een grote ronde te winnen. De Deen won alweer zijn tweede opeenvolgende Tour de France, terwijl zijn Sloveense teamgenoot naast zijn Giro-zege al driemaal de beste was in Spanje.
Ze hebben dus wel voor hetere vuren gestaan en het lijkt dan ook zeker niet onwaarschijnlijk dat zij een overtalsituatie weten uit te buiten mochten zij bijvoorbeeld alleen over blijven met iemand als Remco Evenepoel.
picture

Tour de France | Roglic komt elf minuten na Vingegaard juichend over de streep

EVENEPOEL

De Belgische winnaar van vorig jaar lijkt de belangrijkste uitdager te zijn. Hij zag eerder dit jaar zijn kansen op de eindzege in de Giro d'Italia in rook opgaan door een positieve coronatest, maar lag op dat moment wel voor op Roglic. Op dat moment had hij dus met wat meer geluk al een trilogie kunnen voorkomen en hij zal er ongetwijfeld alles aan doen om een tweede kans daartoe niet onbenut te laten.
In Italië liet Evenepoel zien dat hij het gevecht met Roglic aan kan. Tourwinnaar Vingegaard is natuurlijk een ander paar mouwen, maar die moest nog maar kort geleden tot het uiterste te gaan om Tadej Pogacar van het lijf te houden, dus in hoeverre gaat die inspanning de komende weken nog meewegen?
picture

La Vuelta | Belg wint na 44 jaar weer grote ronde - Evenepoel in tranen aan de finish

UAE EMIRATES

Pogacar is dan misschien een van de weinige kleppers die ontbreekt in Barcelona, maar zijn team UAE Emirates stuurt aller minst hun kat naar de Vuelta. Juan Ayuso liet vorig jaar met ene podiumplek zien uit het juiste hout gesneden te zijn en hij heeft dan ook nog eens Joao Almeida aan zijn zijde.
Waar het Soudal-QuickStep van Evenepoel het in de breedte moet afleggen tegen Jumbo-Visma, lijkt dat voor UAE veel minder het geval te zijn. Als er tot diep in de finale een grotere groep overblijft (is dat reëel op een lastig parcours als dat van de Vuelta?), dan zouden zij mogelijk ook meerdere pionnen kunnen uitspelen. Zij hebben verder namelijk ook nog de beschikking over Jay Vine en Marc Soler.
picture

Ronde van Zwitserland | Ayuso wint de koninginnerit

WAAR KIJK JE?

Van Barcelona tot aan Madrid: je zou de Vuelta a España van 2023 een heuse clásico kunnen noemen! Mis niks van het duel tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic – met de aanvulling van heel wat andere kleppers – via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie