Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Ongelooflijk! Ondanks breuk in elleboog - Van Vleuten wordt wereldkampioene

Geupdate 24/09/2022 om 11:37 GMT+2

Annemiek van Vleuten heeft het onmogelijke gepresteerd. Ondanks een breukje in haar elleboog na de valpartij in de mixed relay werd ze in Wollongong wereldkampioene na een aanval uit het zadel. Ongelooflijk! Lotte Kopecky sprintte naar de tweede plaats en Silvia Persico maakt het podium compleet.

WK wielrennen | Ongelooflijk! Ondanks breuk in elleboog - Van Vleuten wordt wereldkampioene

De dag begon met eenlingen en avonturiers die probeerden een vlucht van de dag op te zetten, maar een grote voorsprong of een goed samenwerkende groep bleek lastig te realiseren. Het was dus wachten op de finale en de beklimmingen van Mount Pleasant voor een scheiding in het peloton.
Een finale waar Nederland alles op Vos ging zetten. Als we het besproken plan moesten geloven. Demi Vollering ging namelijk niet van start vanwege een positieve coronatest en Annemiek van Vleuten had haar eigen ambities aan de kant gezet vanwege haar gebroken elleboog.
picture

WK wielrennen | Bekijk vanuit de lucht hoe Van Vleuten zittend beslissende aanval plaatst

Shirtje

Van Vleuten begon de dag al met een achterstand vanwege haar gebroken elleboog, maar ook tijdens de koers kreeg ze eerst te maken met tegenslag. Het tijdritpak dat ze had aangetrokken was namelijk 'te oranje'.
De oplossing bleek een normaal wielershirt te zijn dat ze over haar tijdritpak heen aantrok. Niet ideaal om in een volle koers met twee shirtjes aan te moeten koersen, maar voor Van Vleuten is blijkbaar niks onmogelijk.
picture

WK Wielrennen | Van Vleuten teruggeroepen door wedstrijdleiding vanwege te oranje shirt

Vijftal

Op de voorlaatste passage van de beklimming brak de finale open. Cecilie Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma, Ashleigh Moolman-Pasio, Liane Lippert en Elisa Longo Borghini waren de sterkste in koers en reden als vijftal weg bij de rest. Van een goede samenwerking was echter niet te spreken en het vijftal werd teruggepakt door de achtervolgende groep met, onder andere, Vos en Kopecky.

Pleasant

Terwijl de regen ondertussen met bakken uit de hemel viel maakte het peloton zich klaar voor de laatste beklimming van Mount Pleasant. Marlen Reusser had een voorsprong van twintig seconden bij elkaar gesprokkeld, maar op de laatste beklimming van de dag verdwenen deze als sneeuw voor de zon. Wederom reed hetzelfde vijftal als een ronde eerder weg bij het peloton. Ook deze keer was de samenwerken verre van ideaal en dus volgde er weer een samensmelting.
Lotte Kopecky zat in een gouden zetel want Marianne Vos reed nog een groepje achter de kopgroep. Van Vleuten wist zich terug te vechten tot aan de groep en op het moment dat ze zou gaan aansluiten viel het peloton stil. Van Vleuten maakte optimaal gebruik van haar snelheid en zittend op haar zadel stoomde ze voorbij de andere rensters. Er volgde geen reactie en haar voorsprong was direct zo groot dat ze niet meer teruggepakt werd.

Ongeloof

Vol ongeloof kwam Van Vleuten over de finish. Vanwege haar gebroken elleboog kon ze zelfs niet juichen op haar fiets. Pas na de finish, omringd door haar ploeggenoten, daalde het besef in. Annemiek van Vleuten. Voor de tweede keer wereldkampioen!
Volgend seizoen is het laatste jaar in de professionele wielercarrière van Van Vleuten. Dat zij dit laatste jaar in de regenboogtrui mag gaan rijden was een droom die niet in aanloop naar deze wegrit uiteen leek te spatten, maar Van Vleuten kan wonderen bewerkstelligen.

Podium

Kopecky sprintte naar een tweede plaats en kwam slaand op haar stuur over de finish. Silvia Persico maakt het podium compleet.

WAAR KIJK JE?

Elke seconde van het WK wielrennen in Australië is live te zien op Eurosport en reclamevrij te streamen via discovery+. Een week lang kun je elke ochtend genieten van de beste wielrenners ter wereld die om de regenboogtrui strijden.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie