Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over Kop | Lotte Kopecky versus Demi Vollering - “Het wordt smullen, 100 procent zeker”

Kevin van Nunen

Geupdate 13/08/2023 om 14:25 GMT+2

Mathieu van der Poel is alweer bijna een week wereldkampioen wielrennen. Dit betekent dat het in Schotland op het super-WK ook eindelijk tijd wordt voor de wegrace vrouwen. Zondag is het zover. De lage landen zijn favoriet, met Lotte Kopecky en Demi Vollering als kopvrouwen. “Dat het smullen wordt, is honderd procent zeker”, klinkt het eensgezind in onze podcast Kop over kop.

WK wielrennen | Bekijk vanuit de lucht hoe Van Vleuten zittend beslissende aanval plaatst

De vrouwen rijden 154 kilometer, grotendeels op hetzelfde circuit als de mannen. Dit betekent volop draaien en keren in het centrum van Glasgow, het verteren van enkele pittige klimmetjes en vermoedelijk net zo’n zware afvalrace. De mannen kregen geen moment tijd uit te blazen.
De weersvoorspellingen zijn nóg slechter en er wordt nu serieuze regenval verwacht. Er wordt ook een echte strijd verwacht. Eentje waarin SD Worx als ploeg geen rol speelt, want het gaat dit keer om de nationale teams. Oftewel: een zeldzaam duel tussen Kopecky en Vollering?
picture

Tour de France Femmes | Ruzie tussen favorieten, Van Vleuten en Vollering weigeren samen te werken

Slecht weer

“Dat het smullen wordt, is honderd procent zeker”, stelt Bobbie Traksel in de nieuwe Kop over kop. “Jeroen begon over 38 jaar wachten voor Nederland op een nieuwe wereldkampioen na Joop Zoetemelk… maar weet je uit je hoofd de laatste Belgische wereldkampioene…?”
“Ik heb het geweten, wacht even… Ik ben aan het nadenken”, reageert Jeroen Vanbelleghem. “Nicolle van den Broeck in 1973”, verklapt Traksel. “Dat is vijftig jaar! Je kunt af en toe een wedstrijdje bij de mannen winnen, maar daar gaat het niet om. De vrouwen, daar gaat het wel om! Bij de elite, ja. En anders schrijven we februari 2023 met Van der Poel op de cross.”
picture

WK Wielrennen | Vallen en opstaan - Mathieu van der Poel wereldkampioen 38 jaar na Joop Zoetemelk

Maakt Kopecky einde aan droogte?

Krijgt Van den Broeck na vijftig jaar een opvolgster in de persoon van Kopecky? “Zou het kunnen? Ik denk het wel”, stelt Traksel, die vervolgens reageert op de vraag of het een smeuïge strijd wordt tussen Kopecky en de oranje equipe.
“Ten eerste moeten de Nederlandse rensters kunnen samenwerken. We hebben al vaak zat gezien dat dit niet altijd even soepel gaat… Hopelijk krijgt bondscoach Loes Gunnewijk het voor elkaar om een team te bouwen. Anders heeft ze een verkeerde keuze gemaakt en had ze één of twee iemanden eruit moeten laten.”
picture

WK wielrennen | Van der Poel in bocht onderuit onderweg naar wereldtitel - schoen kapot

Oranje als SD Worx

Vollering is de aangewezen kopvrouw, maar wat kan Annemiek van Vleuten, maakt ze kans? “Ik denk niet dat het parcours voor Van Vleuten is gemaakt. Maar dat was de aankomst vorig jaar in Wollongong ook niet. Toch werd ze wereldkampioene. Van Vleuten is een speciale”, stelt Traksel.
Overigens heeft Nederland op basis van die wereldtitel nu een extra startplek. Het feit dat Van Vleuten rijdt, gaat dus niet ten koste van een andere kandidate. “Het belangrijkste is dat de Nederlandse ploeg het uitspeelt zoals SD Worx normaal gesproken doet. Nederland is de te kloppen ploeg. Een beetje zoals België bij de mannen.”
picture

WK wielrennen | Kopecky overduidelijk de beste op puntenkoers - tweede wereldtitel binnen

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie