Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Remco Evenepoel bezorgt België en zichzelf primeur met goud op de tijdrit

Kevin van Nunen

Geupdate 11/08/2023 om 20:42 GMT+2

België heeft een wereldkampioen tijdrijden. Die hadden de Belgen nog niet, maar nu wel. Dankzij Remco Evenepoel die een supertijd klokte op de tijdrit in Stirling. Hij knalde op het super-WK wielrennen in 55:19 naar de snelste tijd door Filippo Ganna te kloppen met zo’n twaalf seconden verschil. Joshua Tarling verraste door als junior naar het brons te rijden.

WK wielrennen | Remco Evenepoel bezorgt België en zichzelf primeur met goud op de tijdrit

Met één keer zilver en twee keer brons op eerdere WK-tijdritten was het niet de vraag of, maar wanneer Evenepoel een keer wereldkampioen zou worden. Het is raak tijdens Glasgow 2023, in Stirling om precies te zijn. De Belg knalde de afsluitende klim sneller omhoog dan Ganna.
Daar maakte Evenepoel na 47,8 kilometer definitief het verschil. De kannibaal van Schepdaal had al wat seconden om mee te spelen en liet zich in de ultieme slotfase de kaas niet meer van het brood eten. We zien Evenepoel dus ook in 2024 terug in de regenboogtrui; niet in wegraces, wel op de tijdrit.
picture

WK wielrennen | “Ik had een superdag” - Evenepoel blikt terug op het verslaan van Ganna

Jongste kampioen tijdrijden ooit

Bijzonder is niet alleen dat Evenepoel de eerste Belg is die zegeviert op het WK tijdrijden, hij doet het ook nog eens als jongste ooit. Niet eerder lukte dit een renner al op zijn 23ste.
Voor Ganna blijft het voorlopig bij twee wereldtitels. De Italiaan was er dichtbij, maar zelfs hij had geen antwoord op de uithaal van Evenepoel. Ganna moest op het klimmetje naar het kasteel tijd goedmaken en dat leek vooraf al een onmogelijke opgave. Eenmaal boven volgde de bevestiging.

Brons voor junior Tarling

Het brons werd opgeëist door Joshua Tarling. Dat is misschien nog geen bekende naam, maar dat komt omdat hij eigenlijk nog een junior is. Tarling had zijn wereldtitel bij de beloften mogen verdedigen. Dat liet de negentienjarige schieten, want hij wilde zich meten met de elite. Met succes.
Tarling zette met afstand de snelste tijd neer en zag daar vervolgens nog slechts twee man onderdoor duiken. Goed voor een derde plek, voor erkende kleppers als Wout van Aert (vijfde), Rohan Dennis (zevende ondanks fietswissel) en Geraint Thomas (tiende). Uittredend kampioen Tobias Foss noteerde de elfde tijd. Tadej Pogacar speelde als nummer 22 een bijrol.
Daan Hoole (34ste) en de afzwaaiende Jos van Emden (36ste) konden namens Nederland niet imponeren.

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie